Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'We moeten trots zijn op onze rebellenclub'

'We moeten trots zijn op onze rebellenclub'

MIDDELBURG - Sociëteit De Vergenoeging in Middelburg bestaat 225 jaar en viert dat met een boek waarin de geschiedenis van de besloten vereniging en de stad uitvoerig wordt beschreven. “We zijn geen herensociëteit”, zegt voorzitter Ronald Guldenmund. “Sterker, je kunt zelfs zeggen dat we in 1795 zijn opgericht tegen de heren.”

Sociëteit De Vergenoeging is nu een gezelligheidsvereniging. De 250 leden - het maximum, er is momenteel een wachtlijst - komen regelmatig bij elkaar in het monumentale pand aan de Gortstraat, eigendom van stichting Hendrick de Keyser, voor lezingen over allerlei onderwerpen en bijzondere bijeenkomsten. Ook staat er nog een biljart dat regelmatig wordt gebruikt. De Middelburgers die op 5 maart 1795 de Volkssociëteit in het leven riepen, hadden andere doelstellingen.

Politiek

Het was aanvankelijk een politieke beweging van patriotten. “Ze kwamen drie keer per week bijeen om te praten over de politieke situatie in het land”, zegt Ruud Paesie, maritiem historicus, lid van de sociëteit en mede-auteur van het boek ‘De vergenoeging, een sociëteit in het hart van Middelburg’. “Diegenen die in 1795 in het koffijhuis de Volkssociëteit stichtten waren mannen die in de roerige, revolutionaire jaren nieuwe kansen zagen”, is in de inleiding van het boek te lezen. “De leden wilden het democratiseringsproces, dat met de Franse revolutie was begonnen, doorzetten. Ze vonden dat het teveel bleef hangen in een oligarchie.”

Wens

Paesie is één van de leden die heeft meegeschreven aan het jubileumboek. De historicus heeft het hoofdstuk over de stichting van de sociëteit beschreven. Voorzitter Ronald Guldenmund heeft ook een hoofdstuk voor zijn rekening genomen. “Ik wilde het boek maken met zoveel mogelijk mensen die lid zijn. Voor een paar dingen hebben we mensen van buiten gevraagd”, zegt de voorzitter.

Wens

Het plan voor een jubileumboek ontstond al bij de viering van het 220-jarig bestaan. Het was een hartstochtelijke wens van Guldenmund. Het is niet het eerste boek dat over de sociëteit is gemaakt. In het kader van het 200-jarig bestaan heeft Rinus Sanderse een boek geschreven. Makkelijk was dat niet, want het archief is door een grote brand in 1930 verloren gegaan. ‘Bovendien waren in de vorige eeuw de onderzoeksmogelijkheden in archieven veel beperkter dan op dit moment en altijd zeer tijdrovend’. Het ontstaan en de oudste geschiedenis zijn daar slechts in enkele bladzijden beschreven.“ Als kunsthistoricus wilde ik die geschiedenis en de rol van de sociëteit in de stad een keer goed beschrijven. Ik vind namelijk dat we trots moeten zijn op onze rebellenclub, want dat zijn we eigenlijk.”

Hoofdstukken

De geschiedenis van de sociëteit is in tien hoofdstukken beschreven. Zij vormen de ruggengraat van het fraai geïllustreerde boek. Tussen de hoofdstukken staan verhalen van journalist Jacques Cats over bijzondere en opmerkelijke gebeurtenissen in het verleden. Ook zijn tien leden van het eerste uur, die in 1795 stonden ingeschreven, geportretteerd. Die portretten laten zien dat het geen eliteclub is, zoals sommige mensen wel eens denken. Er komen onder anderen een arts, een koopman en een predikant voorbij. “Met die portretten gaan we terug naar onze roots en laten we zien wie we zijn. We zijn een echte volkssociëteit, geen herensociëteit”, aldus Guldenmund.

Ledenaantal

Het politieke karakter van de sociëteit verdween in de loop van de 19e eeuw naar de achtergrond. De naam werd veranderd in De Vergenoeging en het werd meer en meer een gezelligheidsclub. Het ledenaantal kende in de loop der jaren ups en downs, maar het voortbestaan is in het 225-jarig bestaan nooit in gevaar geweest. “In de jaren ‘60 van de vorige eeuw is het wel een tijdje slecht gegaan. Het was geen tijd waarin er behoefte was aan zoiets als een sociëteit. De mensen rookten in die periode ook wat andere dingen dan de bolknaks, die ze hier opstaken”, lacht de voorzitter. Op het dieptepunt had De Vergenoeging zo’n zestig leden. De kentering kwam toen de biljarttafels uit de cafés verdwenen. Een aantal verhuisde naar de sociëteit. Volgens Guldenmund is destijds een achteraf wijselijk besluit genomen om het toenmalige onderkomen op de Markt te verkopen en het huidige pand te gaan huren van Hendrick de Keyser in de Gortstraat. “Het was destijds een move die niet veel sociëteiten wilden maken. Huren was not done, maar achteraf is dat een zegen gebleken.” In 2020 bloeit de sociëteit als nooit tevoren. Er zijn 250 leden, het maximum. “We hebben een wachtlijst”, zegt Guldenmund. De jubileumactiviteiten die op de rol staan zijn bij alle leden in trek. Het symposium in de Oostkerk van vrijdag is uitverkocht en ook voor andere evenementen staan ze in de rij. “We zijn een bloeiende vereniging.”

Te koop

Het boek ‘De vergenoeging, een sociëteit in het hart van Middelburg’ is vanaf dit weekend te koop in alle boekhandels. Meer weten over de sociëteit? Kijk op www.societeitdevergenoeging.nl.

Meer uit Middelburg

Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

1 uur geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

1 uur geleden
Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

1 uur geleden
Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

2 uur geleden
Programma dodenherdenking 2024 in Middelburg en Arnemuiden

MIDDELBURG/ARNEMUIDEN - Op zaterdag 4 mei vindt in Middelburg en Arnemuiden de dodenherdenking plaats. In Middelburg op het Abdijplein en in Arnemuiden op de algemene begraafplaats aan de Radermacherstraat.

2 uur geleden
Bouw zes levensloopbestendige woningen Meliskerke van start

MELISKERKE Vorige week is de bouw gestart van zes levensloopbestendige woningen aan de Pauwhoekstraat in Meliskerke. Als alles volgens planning verloopt is de bouw in september 2024 gereed.

1 dag geleden
Leerlingen Herman Faukeliusschool uit Middelburg winnen STEAM Cup challenge met app tegen pesten

MIDDELBURG - Leerlingen van de Herman Faukeliusschool uit Middelburg hebben vorige week de eerste prijs gewonnen van de landelijke finale van de GoIT STEAM CUP challenge. Ze wonnen met het ontwerp van een app tegen pesten. Leuk detail: ze wonnen deze prijs notabene op de landelijke dag tegen pesten.

1 dag geleden