Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘We laten zien hoe het Zeeuwse landschap is veranderd’

‘We laten zien hoe het Zeeuwse landschap is veranderd’

YERSEKE - Hoe zag het verdronken land bij Reimerswaal er eeuwen geleden uit? Dankzij virtual reality is dat nu te zien, bij het Oosterscheldemuseum in Yerseke, maar ook online. 

Bezoekers van het Oosterscheldemuseum kunnen door een verdronken Zeeuws middeleeuws dorp wandelen. Door middel van virtual reality-brillen, kan iedere bezoeker zich nu in een echt middeleeuws dorp wanen. 

Er is lang aan het visualisatieproject gewerkt. Projectleider Johan van de Koppel hielp mee met het ontwerpen van de virtuele wereld. Het project is een initiatief van het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee). ‘’Wij als NIOZ willen de virtual reality-techniek gebruiken om te laten zien hoe we in de toekomst landschappen kunnen aanpassen in verband met klimaatverandering. Gaandeweg kwamen we erachter dat deze techniek van visualiseren ook heel leuk is om de geschiedenis mee weer te geven”, vertelt Van de Koppel. 

‘’Wat we laten zien in deze VR-experience is hoe het Zeeuwse landschap is veranderd van een veenlandschap naar een schorrenlandschap en hoe het door kleinschalige landbouw en moernering is geworden hoe het nu is.’’ Er is in samenwerking met onderzoekers van de TU Delft ook een interactieve spelversie van de VR gemaakt. Hierin zijn de bezoekers de burgemeester van het dorp en moeten ze proberen om door een goede balans in dijkonderhoud, moernering en het tevreden houden van de bevolking, het land niet te laten overstromen.

Meer uit Reimerswaal

Jongeren in Krabbendijke bekogelen politie met vuurwerk en eieren

KRABBENDIJKE - Leerlingen in Krabbendijke hebben zich dinsdagmorgen, net voor de meivakantie, misdragen door met vuurwerk en eieren te gooien. 'Er werd een Cobra 6 richting de politie gegooid', laat de politie weten, 'ook besmeurden ze een dienstauto.' 

8 uur geleden
Drukte bij muziekavond leerlingen Wim Steenbakker in Wemeldinge

WEMELDINGE - Ondanks het slechte weer was het vrijdag volop lente in het Dorpshuis De Wemel in Wemeldinge. Daar kwamen meer dan tweehonderd muziekliefhebbers bijeen om te genieten van diverse optredens van de leerlingen van Wim Steenbakker.

10 uur geleden
Jan Eversdijk uit Kruiningen verrast met lintje

KRUININGEN - Zaterdagavond is Jan Eversdijk uit Kruiningen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

1 dag geleden
Motorrijdster komt ten val in Yerseke en moet naar ziekenhuis

YERSEKE - Op de Burenpolderweg in Yerseke is zondagavond een motorrijdster gewond geraakt bij een val. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Vier de vakantie met spel archery tag in Yerseke

YERSEKE - Dinsdag (23 april) kunnen kinderen in Yerseke het spel archery tag spelen.

2 dagen geleden
Dronken automobilist belandt in de berm na eenzijdig ongeluk op de A58

KAPELLE - Een dronken automobilist is in de nacht van zaterdag op zondag van de weg geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de A58. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. De man heeft een tijdelijk rijverbod opgelegd gekregen.

2 dagen geleden
Op zoek naar Jacobus Pieter Griep uit Yerseke

YERSEKE - Henk Goedbloed is op zoek naar nakomelingen van Jacobus Pieter Griep en zijn vrouw Santje. 

3 dagen geleden