Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'We hopen dat actie olievlekwerking heeft'

'We hopen dat actie olievlekwerking heeft'

KRABBENDIJKE – In het kader van de verlichtingsactie van de ANWB 'Zet je licht aan', zijn vorige week leerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke op stap geweest om op fietsroutes tags aan te brengen. Zij deden dit samen met de politie. Op een aantal punten werd met een spuitbus door middel van een sjabloon het wegdek voorzien van een tekst die fietsers erop moet attenderen hun verlichting aan te zetten. 

Jeugdagent René Vader vertelt dat het de politie leuk en zinvol leek om aan te haken op de landelijke voorlichtingscampagne. “We merken dat verlichting bij scholieren altijd wel een dingetje is en er worden best veel bekeuringen voor uitgeschreven. Door leerlingen er zelf bij te betrekken willen we meer bewustzijn creëren over het belang van fietsverlichting."

Donkere polder

Vader is jeugdagent voor de gemeenten Kapelle en Reimerswaal en heeft regelmatig contact met het Calvijn College. "De school heeft een centrale functie, want er fietsen veel kinderen vanuit omliggende dorpen door de donkere polder naar school. Met de actie krijgen de aanrijroutes een tekst om leerlingen erop te wijzen met verlichting aan te fietsen.”

Aanspreken

Volgens Vader is het lastig om de resultaten van dergelijke preventieacties te meten. “De effecten moeten we gaan zien, maar we hopen natuurlijk dat de actie ertoe leidt dat kinderen in het verkeer beter zichtbaar zijn."

Door de jeugd te betrekken bij de voorlichtingscampagne, hoopt Vader dat de actie een olievlekwerking krijgt, zodat kinderen elkaar gaan aanspreken als zij fietsen zonder verlichting. De fietsverlichtingsactie is landelijk uitgezet en scholen, organisaties en overheidsinstellingen kunnen er op eigen initiatief aan meedoen. "Wij hebben een paar dozen meegenomen met daarin spuitbussen en sjablonen, maar er zijn er nog heel veel, dus andere mensen kunnen er ook mee aan de slag.”

Wakker

In totaal werden er twaalf tags aangebracht door de leerlingen. “Officieel mag het niet, maar nu wel”, vertelt Vader. “De verf die gebruikt wordt is biologisch afbreekbaar en verdwijnt na een week of twee vanzelf door de regen. Tot die tijd kunnen we met de tags de kinderen die hun licht niet aan hebben 's ochtends wakker maken.”

Goed

Twan Zandee uit klas 1D, die een tag plaatste bij het busstation, heeft dat naar eigen zeggen niet nodig. “Ik doe altijd mijn licht aan, want dat is veilig. Ik vind het wel goed dat de actie er is, want sommigen doen hun verlichting niet aan. Ik denk dat door de tags iedereen zijn licht aan gaat doen. Het was best moeilijk om de tag te plaatsen, maar het was wel heel leuk om te doen.”

Meer uit Reimerswaal

De Kromme Spaak in Kapelle na flinke uitbreiding heropend: 'We blijven inzetten op groei en innovatie'

KAPELLE – Dankzij een grote verbouwing is De Kromme Spaak in Kapelle weer klaar voor de toekomst. De rijwielhandel is met een oppervlakte van bijna duizend vierkante meter de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste fietsspecialisten in de regio. De Kromme Spaak is een echt familiebedrijf waar vakmanschap, kwaliteit, klantvriendelijkheid en service hoog in het vaandel staan.

11 uur geleden
Bulgaar krijgt 18 jaar cel voor doodslag Kees van Schaik (65) uit Rilland

RILLAND - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelt een 43-jarige man uit Bulgarije tot 18 jaar gevangenisstraf voor doodslag op de 65-jarige Kees van Schaik uit Rilland in 2017. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde eerder 17 jaar cel op. ‘Gelet op zijn leidende rol, zijn houding tijdens het proces en het feit dat hij in het buitenland eerder is veroordeeld, maakt de straf hoger’, laat het gerechtshof woensdag weten.

1 dag geleden
Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

2 dagen geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

2 dagen geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

3 dagen geleden
Mooie prestaties op meerkampfinale voor Olympia Kapelle

KAPELLE - Zaterdag was de meerkampfinale in Zierikzee. Veel turnsters van G.V. Olympia in Kapelle, die hoog genoeg geëindigd waren tijdens de 2 voorwedstrijden, turnden deze finalewedstrijd. En wat ging het goed. Er konden 4 medailles meegenomen worden en heel veel turnsters hebben een top 10 plaats behaald.

3 dagen geleden
Man raakt gewond bij ruzie (update)

RILLAND - Bij een mishandeling in een pand gelegen aan de Hoofdweg, is één persoon gewond geraakt. Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Volgens de politie ging er een ruzie aan de mishandeling vooraf.

5 dagen geleden