Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'We hopen dat actie olievlekwerking heeft'

'We hopen dat actie olievlekwerking heeft'

KRABBENDIJKE – In het kader van de verlichtingsactie van de ANWB 'Zet je licht aan', zijn vorige week leerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke op stap geweest om op fietsroutes tags aan te brengen. Zij deden dit samen met de politie. Op een aantal punten werd met een spuitbus door middel van een sjabloon het wegdek voorzien van een tekst die fietsers erop moet attenderen hun verlichting aan te zetten. 

Jeugdagent René Vader vertelt dat het de politie leuk en zinvol leek om aan te haken op de landelijke voorlichtingscampagne. “We merken dat verlichting bij scholieren altijd wel een dingetje is en er worden best veel bekeuringen voor uitgeschreven. Door leerlingen er zelf bij te betrekken willen we meer bewustzijn creëren over het belang van fietsverlichting."

Donkere polder

Vader is jeugdagent voor de gemeenten Kapelle en Reimerswaal en heeft regelmatig contact met het Calvijn College. "De school heeft een centrale functie, want er fietsen veel kinderen vanuit omliggende dorpen door de donkere polder naar school. Met de actie krijgen de aanrijroutes een tekst om leerlingen erop te wijzen met verlichting aan te fietsen.”

Aanspreken

Volgens Vader is het lastig om de resultaten van dergelijke preventieacties te meten. “De effecten moeten we gaan zien, maar we hopen natuurlijk dat de actie ertoe leidt dat kinderen in het verkeer beter zichtbaar zijn."

Door de jeugd te betrekken bij de voorlichtingscampagne, hoopt Vader dat de actie een olievlekwerking krijgt, zodat kinderen elkaar gaan aanspreken als zij fietsen zonder verlichting. De fietsverlichtingsactie is landelijk uitgezet en scholen, organisaties en overheidsinstellingen kunnen er op eigen initiatief aan meedoen. "Wij hebben een paar dozen meegenomen met daarin spuitbussen en sjablonen, maar er zijn er nog heel veel, dus andere mensen kunnen er ook mee aan de slag.”

Wakker

In totaal werden er twaalf tags aangebracht door de leerlingen. “Officieel mag het niet, maar nu wel”, vertelt Vader. “De verf die gebruikt wordt is biologisch afbreekbaar en verdwijnt na een week of twee vanzelf door de regen. Tot die tijd kunnen we met de tags de kinderen die hun licht niet aan hebben 's ochtends wakker maken.”

Goed

Twan Zandee uit klas 1D, die een tag plaatste bij het busstation, heeft dat naar eigen zeggen niet nodig. “Ik doe altijd mijn licht aan, want dat is veilig. Ik vind het wel goed dat de actie er is, want sommigen doen hun verlichting niet aan. Ik denk dat door de tags iedereen zijn licht aan gaat doen. Het was best moeilijk om de tag te plaatsen, maar het was wel heel leuk om te doen.”

Meer uit Reimerswaal

Doortrapdag Wemeldinge: lang en veilig blijven fietsen

WEMELDINGE - Op woensdag 29 mei organiseert de gemeente Kapelle een doortrapdag in Wemeldinge. 'Deze dag organiseren we voor ouderen om zo lang en veilig mogelijk te kunnen blijven fietsen', laat de gemeente weten. 'De Doortrapdag vindt plaats in Gasterij Schoudee in Wemeldinge van 9.45 tot 15.00 uur. U kunt gratis meedoen. Het is belangrijk dat u uw eigen fiets meeneemt.'

59 minuten geleden
Groot herbestratingsproject in Wemeldinge Noord

WEMELDINGE - Dinsdag begint de herbestrating in het noordelijk deel van Wemeldinge. De komende maanden gaan in fases verschillende straten op de schop.

22 uur geleden
Molentocht op Eerste Pinksterdag: 'Passie voor rijdend erfgoed leeft in Zeeland'

GOES - Al meer dan 34 jaar wordt op de derde zondag van mei de Molentocht gereden waarbij 300 oldtimers de mooiste routes van Zeeland verkennen. Dit jaar vindt het evenement plaats op eerste Pinksterdag. Gestart wordt vanaf Vliegveld Midden Zeeland en de finish is op de Grote Markt in Goes. Onderweg is er altijd een aantal tussenstops, dit jaar bij Rijtuig- en Meubelstoffeerderij C.J. Brouwer in 's-Heer Hendrikskinderen.

1 dag geleden
Kunstmarkt en Schildersdag in kerktuin Kapelle

KAPELLE - Kapelle Cultureel sluit vandaag traditiegetrouw het evenementenseizoen af met de jaarlijkse Kunstmarkt & Schildersdag.

2 dagen geleden
Toujours Kapelle: Drukke en gezellige zaterdag voor de boeg

KAPELLE - Deze week is het Toujours Kapelle, met herdenkingen, maar ook feestelijke activiteiten. Deze meeste activiteiten vinden deze zaterdag plaats. 

2 dagen geleden
Waterschap begint met jaarlijks onderhoud aan wegen door heel Zeeland

KRUININGEN/KAPELLE - Waterschap Scheldestromen is begonnen met het jaarlijkse groot onderhoud aan waterschapswegen op diverse locaties in Zeeland. 'Sommige wegen worden slechts enkele uren afgesloten, bij andere wegen kan de afsluiting oplopen tot enkele dagen of weken', laat het waterschap weten. 

2 dagen geleden
Drie dagen Kunst- en Natuurroute door Wemeldinge

WEMELDINGE - Kunst- en Natuurroute Wemeldinge viert het 25-jarig jubileum dit pinksterweekeinde. 

3 dagen geleden