Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘We hebben allemaal wel eens hoge nood’

‘We hebben allemaal wel eens hoge nood’

VEERE – In Veere staan rijen mensen voor een bakje kibbeling, een ijsje van Cappello, Oma’s snoepwinkel en het openbaar toilet. In de andere dorpen worden de achttien openbare wc’s dagelijks ook goed bezocht. Met de Nationale Plasdag op 16 september in zicht, belichten we de Veerse publieke wc’s. 

DOOR ELLEN DE VRIEND

Eind september zijn de gloednieuwe toiletunits op de kustparkeerterreinen aan de Strandweg in Dishoek en Oostkapelle pas te gebruiken, al staan ze er inmiddels al wel enige weken. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft het traject bij welstand langer geduurd dan was voorzien en dan is het al snel ná de zomervakantie om de basiskwaliteit te verhogen. Begin volgend jaar komt er aan de Nieuwstraat in Zoutelande ook nog een toiletvoorziening. In het buitenland zijn openbare toiletten de normaalste zaak van de wereld. En Veere doet het ten opzichte van Vlissingen en Middelburg, waar respectievelijk twee en vier openbare toiletten zijn prima. Want we hebben tenslotte allemaal wel eens hoge nood.  

Overactieve blaas
“Ik ben er blij mee,” zegt Franka Herrman, die net gebruik heeft gemaakt van het openbaar toilet aan de Dorpsstraat in Oostkapelle. Ze heeft haar handen gewassen en droogt ze af aan haar kniebroek. “Es ist sauber.” Ze vertelt dat als ze moet plassen, ze dat niet meer heel lang kan ophouden. Jonas Weber komt uit Keulen en vindt de voorziening in Oostkapelle ook belangrijk. Zijn vrouw Hannelore maakt er op dit moment gebruik van. Net als ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland heeft ze last van een overactieve blaas. “We kunnen niet steeds in een restaurant iets gaan drinken om daar van de wc gebruik te kunnen maken, want dan blijft ze wc’s zoeken.”


Toiletjuffrouw
Jannie van Loon en haar vriendin Brenda hebben een schapenvacht gekocht op de historische markt in Veere. Ze staan met hun tent op een camping in Domburg. “Van tevoren zoek ik uit waar de openbare toiletten staan als we ergens naartoe gaan. Ik heb een prikkelbare darm dus dan is dat belangrijk.” Brenda vult aan dat ze tijdens een fietstocht ook wel eens achter een boom een plasje plegen. “Die openbare wc’s zijn soms zo vies.” Jannie zit er niet mee: “Als er maar een wc is. Dan hang ik er wel boven. Weet je wat erg is? Als het papier op is.” Ze zou het geen probleem vinden om voor een schone wc te moeten betalen. “Zet er een toiletjuffrouw in,” oppert ze.


Niet gratis
Hoeveel mensen dagelijks gebruikmaken van de Veerse toiletten zegt de gemeente niet te weten. Wel is bekend dat ze dagelijks erg goed gebruikt worden. De units zijn sinds november vorig jaar open van 9.00 tot 21.00 uur. Hoewel de gemeente stelt dat alle toiletvoorzieningen gratis zijn, staat op hun eigen website dat voor sommige wc’s 50 cent betaald moet worden. Dat gaan ze direct laten aanpassen. De units worden dagelijks schoongemaakt. Hoeveel kosten daarmee gemoeid zijn, wil de gemeente niet zeggen. Na de zomer komt er een aanbesteding voor de komende jaren.

Meer uit Middelburg

Zorg om grensoverschrijdend gedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag jonge kinderen Vrouwenpolder

DOMBURG - Afgelopen week is aan het licht gekomen dat er verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag door en bij jonge kinderen heeft plaats gevonden. Het gedrag heeft onder meer plaats gevonden rondom de buitenschoolse opvang in Vrouwenpolder. Momenteel wordt alles in werking gezet om aan de betrokken kinderen en ouders, de zorg en hulpverlening te bieden waar behoefte aan is. Ook wordt er gekeken naar helderheid in wat de exacte toedracht is geweest.

39 minuten geleden
Er moet meer te kiezen zijn dan een zakje chips of roze koek

MIDDELBURG - Het is moeilijk nee zeggen tegen een zakje chips na het sporten. En als de vitrines van de schoolkantine vol liggen met saucijzenbroodjes en frikandellen, waarom zou je dan je broodtrommel of appel uit je tas halen? Onze omgeving heeft ontzettend veel invloed op de keuzes die we maken. Ruud Mesu, Coördinator Gezondheid & Preventie bij de gemeente Middelburg, gaat in gesprek met scholen, sportclubs, jongerencentra en speeltuinen om samen een gezondere omgeving te creëren.  

17 uur geleden
Groot sportevenement voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een beperking in Middelburg

MIDDELBURG - Zaterdag 22 juni wordt bij Zeelandia Middelburg een groot evenement georganiseerd voor zo'n 80 kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een beperking. Niels Luteijn, trainer van het Zeelandia Middelburg G-team en speler van het eerste elftal, vertelt waarom dit evenement wordt georganiseerd. 'We willen dat al die 80 kinderen en jongeren een onbezorgde en hele leuke dag hebben.' 

21 uur geleden
Vierde editie Nationale DorpenTop 20 juni in Grote Kerk Veere

VEERE - Op 20 juni organiseert RegioBank de vierde editie van de jaarlijkse Nationale DorpenTop. Deze keer vindt de top plaats in de Grote Kerk in Veere. Lokale ondernemers, landelijke en regionale politici, bestuurders en academici gaan met elkaar in gesprek over de leefbaarheid in de regio. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor iedereen die zich bij het onderwerp betrokken voelt.

1 dag geleden
Gemeente Veere is en blijft financieel gezond

DOMBURG - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft het Financieel Perspectief 2025-2028 aangeboden aan de gemeenteraad. Veere staat er financieel goed voor. De algemene reserve is ruim € 21 miljoen. Ondanks uitdagingen en onzekerheden houdt Veere vast aan de ambities van de in mei 2022 ingezette koers.

1 dag geleden
Zaterdag 15 juni Wasschappelse Oldtimerrit

WESTKAPELLE - Stichting Wasschappelse Oldtimerrit  organiseert zaterdag 15 juni 2024 voor de 22e keer de Wasschappelse Oldtimerrit. Een terugkerende rit op het eiland Walcheren speciaal voor klassieke auto's, motoren, bromfietsen en solexen die van voor 1995 zijn.

2 dagen geleden
Da's in Perspectief in Museum Veere

VEERE - Op 15 juni 2024 opent Museum Veere de nieuwe expositie Da's in Perspectief. De tentoonstelling staat in het teken van het werk van tekenaar en futuroloog Robbert Das en toegepast maritiem kunstenaar Ludo van Well. De expositie toont een breed oeuvre van het werk van Robbert Das, samen met afgeleide scheepsmodellen door kunstenaar Ludo van Well.

2 dagen geleden