Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘We doen veel om de Zeeuwse economie te versterken’

‘We doen veel om de Zeeuwse economie te versterken’

De Zeeuwse economie herpakt zich na de coronapandemie. Ondernemers tonen hun veerkracht en vernieuwen producten en diensten om in te spelen op de veranderende vraag. Met de oorlog in Oekraïne dient zich een nieuwe crisis aan en ook daarvan merken we de consequenties in Zeeland. Wat kan de provincie Zeeland betekenen in het versterken van de economie en het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt? Gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland, die onder meer economie in zijn portefeuille heeft, vertelt over de stand van zaken. “We doen, ook in samenwerking met andere partijen, veel om de Zeeuwse economie te versterken.”

Na de coronacrisis gaan voor de economie in Zeeland een heleboel zaken weer beter, aldus de gedeputeerde. “Mensen besteden weer meer, ondernemers zijn innovatief bezig”, vertelt De Bat. De oorlog in Oekraïne is een nieuwe bedreiging voor de wereld en overschaduwt de opwaartse lijn in de Zeeuwse economie. “Daardoor is er onzekerheid ontstaan en dat zie je terug in onder meer de inflatie en rentestijgingen.” De toekomst is ongewis, maar dat betekent volgens de gedeputeerde niet dat er niets gebeurt om ook deze crisis het hoofd te bieden. Ondernemers bewegen zelf mee met de veranderende wereld en de provincie Zeeland heeft met haar beleid als doel de randvoorwaarden voor een groeiende economie te scheppen. “In de coronatijd hebben we er alles aan gedaan om ondernemers te helpen en dat is best goed gelukt. In een heleboel sectoren gaat het beter, al wordt de pijn in bijvoorbeeld de horeca en het toerisme nog steeds gevoeld.”

Een positieve constatering noemt De Bat dat de instrumenten die de provincie gebruikte om ondernemers tijdens de coronaperiode te helpen, nog steeds geschikt zijn. Als voorbeeld noemt hij de voucher-regelingen. Innovatie en verduurzaming begeleiden en stimuleren, helpt ook om de economie en het investeringsklimaat te versterken, legt De Bat uit. “Nu door de oorlog producten en grondstoffen minder beschikbaar zijn, moeten we die deels zelf gaan produceren. Dat biedt wel grote kansen voor de maakindustrie.” Zo is Zeeland voor de energietransitie een provincie bij uitstek voor de ontwikkeling van de accutechniek en de opslag van nieuwe energie, noemt De Bat voorbeelden.

Arbeidsmarkt

Met alle uitdagingen staat ook de arbeidsmarkt onder druk. Als er geen actie ondernomen wordt, komen we in Zeeland straks duizenden werknemers tekort. Daarom zetten Zeeuwse bedrijven alles op alles om vacatures vervuld te krijgen door Zeeuwen én mensen van buiten Zeeland. Ook de provincie heeft hierin een rol en brengt partijen samen om Zeeland te promoten als aantrekkelijke provincie om te wonen en te werken. Daarom bundelen Zeeuwse bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden de krachten in het Aanvalsteam Arbeidsmarkt, bestaande uit drie pijlers. “Als eerste proberen we alle Zeeuwen aan het werk te krijgen, ook vijftigplussers. Als tweede willen we scholieren binden aan Zeeland, bedrijven personeel laten uitwisselen en hr-managers van elkaar laten leren, onder meer over het werven van personeel. Als derde pijler kijken we hoe we Zeeland beter kunnen promoten buiten Zeeland, om de vijver groter te maken.” De Bat benadrukt dat Zeeuwse werkzoekenden naar een baan begeleiden voorrang heeft op mensen van buiten de provincie inzetten.

Meer uit Beveland

Scholentour Vrijheidscolleges rondom democratie

GOES - Tussen 11 en 21 november organiseert Stichting Vrijheidscolleges een tour langs basisscholen in Zeeland, om leerlingen te laten stilstaan bij de waarde van democratie. Samen met presentator Iven Cudogham en voormalig Tweede Kamerlid Peter Kwint onderzoeken leerlingen in het interactieve programma Bepaal jij dat? wie in Nederland bepaalt wat wet is. Basisscholen in heel Zeeland kunnen zich aanmelden voor dit programma.

1 dag geleden
Op de werkvloer bij apothekersassistente instellingszorg Mariëlle

's-GRAVENPOLDER - Honderden Zeeuwen helpt Mariëlle de Ridder uit Middelburg op een werkdag aan de juiste medicatie. Dat geeft haar iedere keer weer een voldaan gevoel. Mariëlle is apothekersassistente instellingszorg bij de grootste apotheek van Zeeland: Scheldezoom Farmacie in 's-Gravenpolder."Soms vragen mensen 'een apotheek op een bedrijventerrein, hoe kan dat nou?'", vertelt Mariëlle, sinds een jaar in dienst bij Scheldezoom. Het antwoord is dat ze niet bij een openbare apotheek werkt, waar iedereen kan binnenlopen. Scheldezoom Farmacie levert medicatie aan ziekenhuizen en andere zorgorganisaties. Het bedrijf maakt zelf geneesmiddelen, koopt ze in en distribueert ze naar zorgorganisaties in heel Zeeland en voor een klein deel ook daarbuiten.

1 dag geleden
Oogstseizoen vraagt extra alertheid voor slik op de weg

Het is oogstseizoen. Agrariërs zijn volop bezig met het oogsten van hun producten. Tijdens het oogsten kan er slik (modder) op de weg komen. Slik op de weg in combinatie met regenachtig weer, kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is belangrijk dat agrarische ondernemers en loonwerkers ervoor zorgen dat de weg wordt schoongemaakt. Ook van belang is het aanpassen van de snelheid door weggebruikers. 

2 dagen geleden
Gemeente Goes biedt inwoners gratis cursus 'Politiek actief' aan

GOES - De gemeente Goes organiseert in november en december de gratis cursus 'Politiek actief'. Tijdens deze cursus krijgen inwoners de kans om de lokale gemeentepolitiek van binnenuit te ontdekken.

2 dagen geleden
Goese 'hardlooprebel' Jan Roose organiseert 'De Hrôte Vuuf van Hoes'

GOES - Op zaterdag 26 oktober organiseert Jan Roose onder de naam JARO weer een kleinschalige hardloopwedstrijd. Deze keer een 5 km op de Hollandse Hoeve in Goes. Er wordt gelopen op een verhard parcours van 940 meter. Dat betekent 5 ronden en een aanloop van 300 meter.

2 dagen geleden
Hoedekenskerke herdenkt bevrijding

HOEDEKENSKERKE - U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de Dodenherdenkingen op zondag 27 en dinsdag 29 oktober in Hoedekenskerke.

2 dagen geleden
Rubriek Goes Gezien: Gedeelde ruimte

In juli bracht de gemeente Goes het nieuws dat verkeersborden van gerecycled materiaal gebruikt gaan worden. Achteloos stond er in het bericht bij dat de gemeente zo'n 80.000 verkeersborden heeft. Hoeiendag, dacht ik even. Nog geen twee weken later kwam er ander nieuws: de 40.000e Goesenaar was geboren! Ik reken niks uit als het niet echt hoeft, maar nu werd in mijn brein het sommetje als vanzelf gemaakt. Voor elke Goesenaar zijn er twee verkeersborden! 

2 dagen geleden