
‘We doen veel om de Zeeuwse economie te versterken’
De Zeeuwse economie herpakt zich na de coronapandemie. Ondernemers tonen hun veerkracht en vernieuwen producten en diensten om in te spelen op de veranderende vraag. Met de oorlog in Oekraïne dient zich een nieuwe crisis aan en ook daarvan merken we de consequenties in Zeeland. Wat kan de provincie Zeeland betekenen in het versterken van de economie en het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt? Gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland, die onder meer economie in zijn portefeuille heeft, vertelt over de stand van zaken. “We doen, ook in samenwerking met andere partijen, veel om de Zeeuwse economie te versterken.”
Na de coronacrisis gaan voor de economie in Zeeland een heleboel zaken weer beter, aldus de gedeputeerde. “Mensen besteden weer meer, ondernemers zijn innovatief bezig”, vertelt De Bat. De oorlog in Oekraïne is een nieuwe bedreiging voor de wereld en overschaduwt de opwaartse lijn in de Zeeuwse economie. “Daardoor is er onzekerheid ontstaan en dat zie je terug in onder meer de inflatie en rentestijgingen.” De toekomst is ongewis, maar dat betekent volgens de gedeputeerde niet dat er niets gebeurt om ook deze crisis het hoofd te bieden. Ondernemers bewegen zelf mee met de veranderende wereld en de provincie Zeeland heeft met haar beleid als doel de randvoorwaarden voor een groeiende economie te scheppen. “In de coronatijd hebben we er alles aan gedaan om ondernemers te helpen en dat is best goed gelukt. In een heleboel sectoren gaat het beter, al wordt de pijn in bijvoorbeeld de horeca en het toerisme nog steeds gevoeld.”
Een positieve constatering noemt De Bat dat de instrumenten die de provincie gebruikte om ondernemers tijdens de coronaperiode te helpen, nog steeds geschikt zijn. Als voorbeeld noemt hij de voucher-regelingen. Innovatie en verduurzaming begeleiden en stimuleren, helpt ook om de economie en het investeringsklimaat te versterken, legt De Bat uit. “Nu door de oorlog producten en grondstoffen minder beschikbaar zijn, moeten we die deels zelf gaan produceren. Dat biedt wel grote kansen voor de maakindustrie.” Zo is Zeeland voor de energietransitie een provincie bij uitstek voor de ontwikkeling van de accutechniek en de opslag van nieuwe energie, noemt De Bat voorbeelden.
Arbeidsmarkt
Met alle uitdagingen staat ook de arbeidsmarkt onder druk. Als er geen actie ondernomen wordt, komen we in Zeeland straks duizenden werknemers tekort. Daarom zetten Zeeuwse bedrijven alles op alles om vacatures vervuld te krijgen door Zeeuwen én mensen van buiten Zeeland. Ook de provincie heeft hierin een rol en brengt partijen samen om Zeeland te promoten als aantrekkelijke provincie om te wonen en te werken. Daarom bundelen Zeeuwse bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden de krachten in het Aanvalsteam Arbeidsmarkt, bestaande uit drie pijlers. “Als eerste proberen we alle Zeeuwen aan het werk te krijgen, ook vijftigplussers. Als tweede willen we scholieren binden aan Zeeland, bedrijven personeel laten uitwisselen en hr-managers van elkaar laten leren, onder meer over het werven van personeel. Als derde pijler kijken we hoe we Zeeland beter kunnen promoten buiten Zeeland, om de vijver groter te maken.” De Bat benadrukt dat Zeeuwse werkzoekenden naar een baan begeleiden voorrang heeft op mensen van buiten de provincie inzetten.
Meer uit Beveland
KAMPERLAND - De gemeente Noord-Beveland hield donderdag 3 juli een feestelijke bijeenkomst voor de toekomstige kaveleigenaren van het nieuwe bedrijventerrein Het Rip III in Kamperland. Wethouder Adrie van der Maas van de gemeente Noord-Beveland is blij dat het terrein nog deze maand opgeleverd wordt. "Daarna kan er gebouwd worden."
1 uur geledenHet mysterie rond de Goese klok 'nummer 9' heeft de afgelopen weken de gemoederen flink beziggehouden in zowel Goes als Drenthe. De klok, die in 1930 werd gegoten en ooit deel uitmaakte van een groot carillon van zevenenveertig klokken in de Grote kerk in Goes, dook ineens op in het Drentse Hijken. Daar hangt hij nu al twee weken te pronken in een klokkenstoel. Hoe de klok daar precies terecht is gekomen, blijkt toch nét iets anders te zijn dan tot nog toe werd aangenomen.
8 uur geledenGOES - De gemeente Goes staat op de zesde plek op de ranglijst van Economische Toplocaties. Dit blijkt uit het onlangs verschenen onderzoeksrapport van Bureau Louter. Vorig jaar stond Goes op plek negen. "Al jaren staat Goes stevig in de top 10, en daar zijn we erg trots op", aldus wethouder Joost de Goffau.
22 uur geledenWOLPHAARTSDIJK - In de polder bij Wolphaartsdijk is maandagmorgen een auto aangetroffen in een sloot. De bestuurder was niet meer aanwezig.
23 uur geledenGOES - Montessorischool De Basis in Goes heeft op donderdag 3 juli een cheque van 3957 euro overhandigd aan de Zeeuwse Wens Ambulance. Het bedrag was opgehaald met een sponsorloop en een legeflessenactie.
1 dag geledenGOES - Provinciale Staten (PS) van de provincie Zeeland hebben de Energievisie Zeeland vastgesteld. Deze visie gaat over het energiesysteem van de toekomst en welke keuzes er de komende jaren gemaakt moeten worden om te kunnen overstappen op duurzame energievormen.
1 dag geledenGOES - Van 22 tot en met 25 juli 2025 wordt voor de 36e keer de internationale Zeeuwse Fietsvierdaagse georganiseerd met tochten van 25, 40 of 60 km door Noord- en Zuid Beveland. De route van 25 km is ook geschikt voor scootmobielen. Start en finish zijn dit jaar bij Buurthuis De Pit in Goes.
1 dag geleden