Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘We doen veel om de Zeeuwse economie te versterken’

‘We doen veel om de Zeeuwse economie te versterken’

De Zeeuwse economie herpakt zich na de coronapandemie. Ondernemers tonen hun veerkracht en vernieuwen producten en diensten om in te spelen op de veranderende vraag. Met de oorlog in Oekraïne dient zich een nieuwe crisis aan en ook daarvan merken we de consequenties in Zeeland. Wat kan de provincie Zeeland betekenen in het versterken van de economie en het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt? Gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland, die onder meer economie in zijn portefeuille heeft, vertelt over de stand van zaken. “We doen, ook in samenwerking met andere partijen, veel om de Zeeuwse economie te versterken.”

Na de coronacrisis gaan voor de economie in Zeeland een heleboel zaken weer beter, aldus de gedeputeerde. “Mensen besteden weer meer, ondernemers zijn innovatief bezig”, vertelt De Bat. De oorlog in Oekraïne is een nieuwe bedreiging voor de wereld en overschaduwt de opwaartse lijn in de Zeeuwse economie. “Daardoor is er onzekerheid ontstaan en dat zie je terug in onder meer de inflatie en rentestijgingen.” De toekomst is ongewis, maar dat betekent volgens de gedeputeerde niet dat er niets gebeurt om ook deze crisis het hoofd te bieden. Ondernemers bewegen zelf mee met de veranderende wereld en de provincie Zeeland heeft met haar beleid als doel de randvoorwaarden voor een groeiende economie te scheppen. “In de coronatijd hebben we er alles aan gedaan om ondernemers te helpen en dat is best goed gelukt. In een heleboel sectoren gaat het beter, al wordt de pijn in bijvoorbeeld de horeca en het toerisme nog steeds gevoeld.”

Een positieve constatering noemt De Bat dat de instrumenten die de provincie gebruikte om ondernemers tijdens de coronaperiode te helpen, nog steeds geschikt zijn. Als voorbeeld noemt hij de voucher-regelingen. Innovatie en verduurzaming begeleiden en stimuleren, helpt ook om de economie en het investeringsklimaat te versterken, legt De Bat uit. “Nu door de oorlog producten en grondstoffen minder beschikbaar zijn, moeten we die deels zelf gaan produceren. Dat biedt wel grote kansen voor de maakindustrie.” Zo is Zeeland voor de energietransitie een provincie bij uitstek voor de ontwikkeling van de accutechniek en de opslag van nieuwe energie, noemt De Bat voorbeelden.

Arbeidsmarkt

Met alle uitdagingen staat ook de arbeidsmarkt onder druk. Als er geen actie ondernomen wordt, komen we in Zeeland straks duizenden werknemers tekort. Daarom zetten Zeeuwse bedrijven alles op alles om vacatures vervuld te krijgen door Zeeuwen én mensen van buiten Zeeland. Ook de provincie heeft hierin een rol en brengt partijen samen om Zeeland te promoten als aantrekkelijke provincie om te wonen en te werken. Daarom bundelen Zeeuwse bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden de krachten in het Aanvalsteam Arbeidsmarkt, bestaande uit drie pijlers. “Als eerste proberen we alle Zeeuwen aan het werk te krijgen, ook vijftigplussers. Als tweede willen we scholieren binden aan Zeeland, bedrijven personeel laten uitwisselen en hr-managers van elkaar laten leren, onder meer over het werven van personeel. Als derde pijler kijken we hoe we Zeeland beter kunnen promoten buiten Zeeland, om de vijver groter te maken.” De Bat benadrukt dat Zeeuwse werkzoekenden naar een baan begeleiden voorrang heeft op mensen van buiten de provincie inzetten.

Meer uit Beveland

Scooterrijdster valt tegen ruit bij voordeur in Goes

GOES - Een scooterrijdster is dinsdagmiddag naar het ziekenhuis gebracht nadat zij tegen een ruit in de voordeur van een woning in Goes was gevallen.

3 uur geleden
Veere legt plan voor Neeltje Jans ter inzage

NEELTJE JANS - Met het oog op de nieuwe Omgevingswet heeft de gemeente Veere dinsdag het plan voor Neeltje Jans zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kunnen belanghebbenden het plan inzien en erop reageren.

7 uur geleden
Esprit vraagt faillissement aan voor kledingwinkels in Nederland

GOES - Modeketen Esprit heeft faillissement aangevraagd voor haar Nederlandse activiteiten, inclusief de winkels. 

7 uur geleden
Motorrijder gewond bij ongeluk Assenburgweg Borssele

BORSSELE - Een motorrijder is dinsdagochtend gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de Assenburgweg in Borssele. Van ernstig letsel bleek geen sprake te zijn. De motor is weggetakeld.

8 uur geleden
Goes verwelkomt 40.000e inwoner: baby Bobbi

GOES - Burgemeester Cees van den Bos heette maandag de 40.000e inwoner van de gemeente Goes welkom: Bobbi Pahlad van Tiggelhoven. Zij is op 2 juni geboren.

1 dag geleden
Tweede JARO stratenmijl Goes-Zuid vindt plaats op 3 augustus

GOES - Op zaterdag 3 augustus houdt de Goese hardloopliefhebber Jan Roose een hardloopwedstrijd op de skeelerbaan in Goes-Zuid. Deze wedstrijd gaat over 1 Engelse mijl oftewel 1609,35 meter. 'Op deze baan is dat ongeveer 4,5 rondes en aangezien er op asfalt wordt gelopen, is het een wegwedstrijd en kunnen er records verbeterd of gevestigd worden', laat Roose weten.

1 dag geleden
Aan de keukentafel bij Vita Anthonisse: 'Een slechte dag is nog geen slechte week'

GOES - Werken van 9.00 uur 's ochtends tot 3.00 uur 's nachts. Mensen verklaarden Vita Anthonisse voor gek, maar zij kreeg daar juist energie van. Als kroegbaas ging de Goese vroeger ook nooit op vakantie. Nu is ze ouder en moeder en kan ze haar cafés De Snor en La Moustache beter loslaten. "Ik ga lekker op vakantie met Puck."

1 dag geleden