Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Watersnoodconcert Douwe Eisenga vult Grote Kerk Goes

Watersnoodconcert Douwe Eisenga vult Grote Kerk Goes

GOES - In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes vond zaterdagavond het concert ‘The Flood Requiem 1953’ plaats in het kader van de herdenking van de Watersnoodramp van 1953.

De Middelburgse componist Douwe Eisenga schreef dit 5 kwartier durende werk ter gelegenheid van de herdenking van 50 jaar Watersnoodramp 1953. Het is toen op 7 plaatsen in zuidwest-Nederland opgevoerd en maakte diepe indruk. Nadien zijn er uitvoeringen geweest in Roemenië en de Verenigde Staten. Eisenga plaatste daarbij zijn requiem in een groter perspectief: The Flood, de klimaatcrisis met als gevolg de stijgende zeespiegel. De directe relatie met de Watersnoodramp van 1953 bleef.

Nieuwe uitvoering

In 2021 zijn het Zeeuws Concertkoor en Vocaal Ensemble Cantare met Eisenga gaan praten over de mogelijkheden om het stuk opnieuw tot uitvoering te brengen, ter gelegenheid van de herdenking van 70 jaar Watersnoodramp. Voor deze amateurkoren was er echter een probleem. Eisenga schreef dit werk voor een groot orkest en dat was financieel voor de beide koren een brug te ver. Overtuigd van de kracht en zeggenschap van zijn werk hebben beide koren aan Eisenga de opdracht gegeven een versie voor kamerorkest te schrijven en die opdracht heeft Eisenga aanvaard.

In juni 2022 lagen de nieuwe partituren voor koor en orkest klaar. Vervolgens zijn de beide koren er, onder leiding van hun gemeenschappelijke dirigent Pim Overduin, mee aan de slag gegaan. Mezzosopraan Helena van Heel en TY Zeeuws Kamerorkest wilden ook graag deelnemen. Het heeft geleid tot 5 concerten die in samenwerking met het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk worden gegeven. In Vlissingen en Goes zijn ze inmiddels geweest. Donderdag vindt het concert plaats in de Nieuwe Kerk in Zierikzee, zaterdag in het gemeentehuis in Tholen en zondag nogmaals in Zierikzee. Kijk voor meer informatie op www.thefloodrequiem1953.nl.

Meer uit Beveland

Inloopspreekuur en koffie-uurtje voor mantelzorgers in 's-Gravenpolder

‘s-GRAVENPOLDER - VrijwilligersHuis Borsele organiseert woensdag 22 maart het eerste inloopspreekuur in ’s-Gravenpolder voor mantelzorgers. Hier kunnen mantelzorgers ut de gemeente Borsele binnenlopen met alle vragen over hun zorgtaak.

9 uur geleden
Dorine Kole wint Goese dichtwedstrijd en hangt straks in etalages

GOES - De jury van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ heeft unaniem ‘Nog heel even’ van de Goese Dorine Kole als mooiste inzending gekozen. Daarmee komt haar gedicht de komende weken in Goese winkeletalages te hangen. 

13 uur geleden
Dinsdag en woensdag zware ochtendspits verwacht door veel regen

Wie deze week vroeg de weg op gaat, moet rekening houden met een zware spits door slechte weersomstandigheden. Vooral dinsdag en woensdag is de kans op regen in de ochtenduren groot.

1 dag geleden
Borsele lanceert digitale nieuwsbrief over ontwikkelingen energietransitie

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele komt met een digitale nieuwsbrief over alle ontwikkelingen rondom de energietransitie, zoals de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales. Alle belangstellenden kunnen zich op deze nieuwsbrief abonneren. De gemeente streeft ernaar de brief minimaal eens per maand te versturen, laat ze maandag weten.

1 dag geleden
Franda van der Zande wint fotowedstrijd Borsele

HEINKENSZAND – In het gemeentehuis van Borsele is zaterdag de winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd van de Culturele Raad Borsele bekend gemaakt. Franda van der Zande heeft volgens de jury het beste het thema ‘De kracht van Borsele’ in haar foto gevangen en won de eerste prijs.

1 dag geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE - De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

2 dagen geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE -  De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

2 dagen geleden