Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschapsbelasting gaat in 2024 flink omhoog

Waterschapsbelasting gaat in 2024 flink omhoog

DEN HAAG (ANP) - De waterschapsbelasting stijgt het komende jaar flink. De Unie van Waterschappen verwacht dat gezinnen met een eigen huis gemiddeld 50 euro meer kwijt zijn, eenpersoonshuishoudens in een huurwoning zien de belasting met ongeveer 20 euro omhoog gaan.

Volgens de Unie zijn de uitdagingen waarvoor de waterschappen staan steeds groter en moeten ze meer investeren om "Nederland leefbaar te houden voor toekomstige generaties". Dat komt volgens bestuurslid Vincent Lokin door de steeds drogere zomers en dat er tegelijkertijd steeds vaker extreem natte periodes zijn. Hij spreekt van een "balanceeract voor waterschappen" die hard werken "aan veilige dijken en het beperken van watertekorten en wateroverlast."

Lokin: "De waterkwaliteit staat in Nederland ook nog eens onder druk, door intensief gebruik van land en doordat er steeds meer stoffen in het water terechtkomen die we daar niet in willen hebben. Omdat we de problemen in het waterbeheer niet vooruit willen schuiven naar volgende generaties, investeren we fors." Dan moet gedacht worden aan waterbergingen, dijkversterkingen, het verbeteren van de waterkwaliteit en betere rioolwaterzuiveringen. Hij verwacht niet alleen voor 2024, maar ook voor de komende jaren tariefstijgingen om al die opgaven te vervullen.

Verschil per gebied

Een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro betaalde in 2023 gemiddeld 371 euro. In 2024 wordt dat 416 euro. Voor een woning van 325.000 euro stijgt de belasting van 392 naar 441 euro. En voor een woning van 400.000 euro neemt dat bedrag toe van 413 naar 465 euro. De waterschapsbelasting van een alleenstaande huurder stijgt gemiddeld van 168 euro dit jaar naar 188 euro in 2024.

De hoogte van de waterschapsbelastingen verschilt van waterschap tot waterschap en is sterk afhankelijk van het gebied waarin ze actief zijn. Factoren als laag- of hooggelegen, stedelijk of landelijk gebied, de aanwezigheid van kwetsbare natuur en veel of weinig dijken hebben invloed op welke kosten ze moeten maken en dus de hoogte van de belasting.

Tariefvoorstellen

De berekeningen van de Unie voor de belastingstijgingen voor 2024 zijn gebaseerd op de tariefvoorstellen die nu in de besturen van de 21 waterschappen worden besproken. De komende weken wordt hierover besloten en rond 1 maart volgend jaar worden de meeste aanslagen verstuurd

Meer uit Politiek

NSC: strengere norm veehouderij voor kwetsbare gebieden

DEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.

2 uur geleden
Van Weel wil tijdelijke wet tegen terrorisme blijvend maken

DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.

13 uur geleden
Douwe Bob ziet geen meerwaarde in koffiedrinken met Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.

14 uur geleden
Kabinet houdt ontmoedigingsbeleid nederzettingen tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.

15 uur geleden
Shell en BP haken af bij klimaatafspraken met kabinet

DEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.

16 uur geleden
Bosma wil opties voor meer onderzoek kwestie-Arib op rij zetten

DEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.

18 uur geleden
Schoof hoopt dat Kamer stemt voor 'heel belangrijke' asielwetten

DEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.

19 uur geleden