Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschapsbelasting gaat in 2024 flink omhoog

Waterschapsbelasting gaat in 2024 flink omhoog

DEN HAAG (ANP) - De waterschapsbelasting stijgt het komende jaar flink. De Unie van Waterschappen verwacht dat gezinnen met een eigen huis gemiddeld 50 euro meer kwijt zijn, eenpersoonshuishoudens in een huurwoning zien de belasting met ongeveer 20 euro omhoog gaan.

Volgens de Unie zijn de uitdagingen waarvoor de waterschappen staan steeds groter en moeten ze meer investeren om "Nederland leefbaar te houden voor toekomstige generaties". Dat komt volgens bestuurslid Vincent Lokin door de steeds drogere zomers en dat er tegelijkertijd steeds vaker extreem natte periodes zijn. Hij spreekt van een "balanceeract voor waterschappen" die hard werken "aan veilige dijken en het beperken van watertekorten en wateroverlast."

Lokin: "De waterkwaliteit staat in Nederland ook nog eens onder druk, door intensief gebruik van land en doordat er steeds meer stoffen in het water terechtkomen die we daar niet in willen hebben. Omdat we de problemen in het waterbeheer niet vooruit willen schuiven naar volgende generaties, investeren we fors." Dan moet gedacht worden aan waterbergingen, dijkversterkingen, het verbeteren van de waterkwaliteit en betere rioolwaterzuiveringen. Hij verwacht niet alleen voor 2024, maar ook voor de komende jaren tariefstijgingen om al die opgaven te vervullen.

Verschil per gebied

Een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro betaalde in 2023 gemiddeld 371 euro. In 2024 wordt dat 416 euro. Voor een woning van 325.000 euro stijgt de belasting van 392 naar 441 euro. En voor een woning van 400.000 euro neemt dat bedrag toe van 413 naar 465 euro. De waterschapsbelasting van een alleenstaande huurder stijgt gemiddeld van 168 euro dit jaar naar 188 euro in 2024.

De hoogte van de waterschapsbelastingen verschilt van waterschap tot waterschap en is sterk afhankelijk van het gebied waarin ze actief zijn. Factoren als laag- of hooggelegen, stedelijk of landelijk gebied, de aanwezigheid van kwetsbare natuur en veel of weinig dijken hebben invloed op welke kosten ze moeten maken en dus de hoogte van de belasting.

Tariefvoorstellen

De berekeningen van de Unie voor de belastingstijgingen voor 2024 zijn gebaseerd op de tariefvoorstellen die nu in de besturen van de 21 waterschappen worden besproken. De komende weken wordt hierover besloten en rond 1 maart volgend jaar worden de meeste aanslagen verstuurd

Meer uit Politiek

Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime. Meerdere Kamerleden wijzen daarbij op zijn bijnaam: "de slager van Teheran".

5 uur geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

2 dagen geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

2 dagen geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

2 dagen geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

2 dagen geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

3 dagen geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

3 dagen geleden