Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschappen zoeken naar alternatieven voor Gazprom-contracten

Waterschappen zoeken naar alternatieven voor Gazprom-contracten

DEN HAAG (ANP) - Ruim de helft van de 21 waterschappen in Nederland heeft een contract voor de levering van gas bij het Russische staatsbedrijf Gazprom. De schappen zijn nu druk op zoek naar alternatieven voor die gaslevering. De schappen hebben advies gevraagd bij het ministerie van Economische Zaken, aldus een woordvoerster van de Unie van Waterschappen.

De waterschappen voorzien voor een groot deel in hun eigen energiebehoefte, maar hebben ook nog gas nodig van externe partijen. Een aantal schappen heeft een contract gesloten met Gazprom, omdat dat veruit de goedkoopste aanbieder was. Inkopers van de waterschappen onderzoeken nu hoeveel procent van het benodigde gas afkomstig is van Gazprom. "De situatie in Oekraïne is genoeg reden om de contracten te heroverwegen", zegt de woordvoerster.

Probleem is volgens de Unie dat sommige andere energieleveranciers ook gas van Gazprom betrekken. "We willen onder meer van het ministerie weten wat daarin het beleid is, want het heeft geen zin om van leverancier te veranderen als dat uiteindelijk hetzelfde Russische staatsgas oplevert", aldus de woordvoerster.

De waterschappen zijn al een paar jaar bezig met verduurzamen van hun werkprocessen. Rioolwaterzuiveringen werken al helemaal energieneutraal. De schappen wekken ook hun eigen groene gas en biogas op. Samen zijn ze één van de grootste biogasproducenten van Nederland en produceren ze meer dan 130 miljoen kuub biogas per jaar. Dat is 25 tot 30 procent van de hele nationale productie. De Unie hoopt dat dat proces door de problemen met Gazprom nu in een stroomversnelling komt, zegt de woordvoerster.

Meer uit Binnenland

Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

MALMÖ (ANP) - De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over de deelname, geplaatst voor de finale. Daarnaast zijn ook landen als Letland, Oostenrijk en Noorwegen door.

2 uur geleden
Drie aanhoudingen bij pro-Palestijns protest in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft donderdagavond bij de pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam drie mensen opgepakt. Zij zijn aangehouden om belediging en opruiing, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

3 uur geleden
ME voert charge uit bij protest op Spui in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De mobiele eenheid (ME) heeft donderdagavond een kleine charge uitgevoerd op het Spui in Amsterdam toen een groepje demonstranten de doorgang van een politievoertuig verhinderde. Daarbij deelden politiemensen enkele rake klappen uit aan betogers, zo is te zien op beelden van de Amsterdamse zender AT5. Er waren ook andere korte confrontaties tussen de ME en de demonstranten.

4 uur geleden
Demonstranten hebben Roeterseilandcampus verlaten en lopen mars

AMSTERDAM (ANP) - De paar duizend betogers die donderdagavond demonstreerden op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben het terrein van de universiteit verlaten. Ze lopen in een mars door de stad. Waar ze naartoe lopen, is niet bekend.

5 uur geleden
Halsema vindt optreden van politie tegen betogers niet te hard

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vindt niet dat de politie in de hoofdstad te hard heeft ingegrepen bij de pro-Palestijnse demonstraties. "Er is geweld gebruikt na talloze waarschuwingen om te vertrekken", zei ze in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.

5 uur geleden
Veel agenten aanwezig bij Roeterseilandcampus Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft de pro-Palestijnse actiegroep Amsterdam Student Encampment een demonstratie aangekondigd tegen het "besluit van de universiteit om hun eigen studenten wreed te behandelen". Ook de Mobiele Eenheid van de politie is aanwezig.

7 uur geleden
Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast. Enkele arrestanten zullen ook worden voorgeleid en blijven dan dus langer in voorarrest, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

10 uur geleden