Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschap zet gezuiverd rioolwater in tegen droogteschade

Waterschap zet gezuiverd rioolwater in tegen droogteschade

Waterschap Scheldestromen gaat het gezuiverde rioolwater van de rioolwaterzuiveringen Walcheren (in Ritthem) en Willem Annapolder (in Kapelle) tijdelijk in het achterliggende gebied brengen. Dit is een noodmaatregel om inklinking van veenlagen in de bodem te beperken en blijvende schade door bodemdaling te voorkomen, aldus het waterschap. 

‘Door het op peil houden van het watersysteem wordt geprobeerd verdere uitdroging van de ondergrond zoveel mogelijk te voorkomen’, staat in een persbericht van Scheldestromen. ‘Normaal gesproken wordt het gezuiverde rioolwater van deze twee zuiveringen afgevoerd naar het buitenwater. Het gezuiverde rioolwater van de zuivering Willem Annapolder wordt per direct in het watersysteem gebracht. Bij het uitblijven van neerslag volgde de zuivering Walcheren op 8 augustus. De waterpeilen in dat gebied staan nog hoger waardoor de maatregel daar iets langer op zich kan laten wachten.’

Doseren en controleren

Het gezuiverde rioolwater voldoet aan alle eisen en de invloed op de waterkwaliteit in het watersysteem kan lokaal positief zijn, aldus het waterschap. ‘Toch is er altijd een risico dat er stoffen in het watersysteem worden gebracht die minder gewenst zijn. Daarom wordt het gezuiverde rioolwater gedoseerd en gecontroleerd in de sloten gebracht. Om de waterkwaliteit in het slotenstelsel in de gaten te kunnen houden, is er in de genoemde gebieden vooraf een nulmeting gedaan en zijn er monitoringsplannen opgesteld om de invloed van het gezuiverde rioolwater op het watersysteem te kunnen volgen.’

Het terugbrengen van gezuiverd rioolwater gebeurt volgens het waterschap niet langer dan noodzakelijk. ‘Zodra er neerslag valt, stopt het waterschap met deze maatregel omdat dan de samenstelling van rioolwater, en dus ook het gezuiverde water, kan veranderen. Het inzetten van gezuiverd rioolwater is uitsluitend bedoeld om blijvende schade te voorkomen, het water mag niet gebruikt worden voor andere doeleinden.’ 

In totaal heeft waterschap Scheldestromen vijftien zuiveringen in Zeeland. ‘Van de zuiveringen Walcheren en Willem Annapolder wordt het gezuiverde rioolwater normaal gesproken afgevoerd naar het buitenwater waar het minder impact heeft op de waterkwaliteit. Op de twee genoemde locaties is veen in de ondergrond aanwezig. Wanneer veenlagen meer aan de oppervlakte liggen, kunnen ze bij droogte inklinken. Hierdoor kan bodemdaling ontstaan, dit is onomkeerbare schade die het waterschap met deze noodmaatregel wil voorkomen.’

Verbod

Zeeland is momenteel de droogste provincie van Nederland, aldus Scheldestromen. ‘Aan de Zeeuwse kust is het zelfs droger dan in 1976 (neerslagtekort 270-300 millimeter) en in het oosten van Zeeland droger dan 2018 (neerslagtekort 210-240 millimeter).’ Vanwege de extreme droogte stelde waterschap Scheldestromen eerder een verbod in voor het onttrekken van oppervlaktewater. Het waterschap verwacht dat het verbod langere tijd van kracht blijft, omdat er een flinke hoeveelheid neerslag nodig is om het watertekort op te lossen. Het onttrekken van grondwater is nog wel toegestaan.

Meer uit Beveland

Rolstoeldriedaagse in Heinkenszand begint dinsdag

HEINKENSZAND - Stichting Heinkenszandse Kika-KWF walk and run organiseert in samenwerking met SVRZ van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei een rolstoeldriedaagse in en rond Heinkenszand.

8 uur geleden
Markt over toekomst binnenstad in Goes: 'Absurd dat je in Goes nog met auto op Grote Markt kunt rijden'

GOES - De gemeente Goes werkt aan het vernieuwen van de binnenstad. Al twee jaar voert ze verbeterpunten uit, maar er moet nog steeds veel gebeuren, vertelt wethouder Joost de Goffau. "De urgentie is hoog", stelt hij. Om inwoners en ondernemers te informeren en naar hun meningen en ideeën te vragen, is er maandag een grote binnenstadsmarkt in de Grote of Maria Magdalenakerk.

15 uur geleden
Vechtpartij escaleert naar bedreiging met een wapen: 21-jarige aangehouden

NIEUWDORP - De politie heeft afgelopen nacht een 20-jarige man uit Nieuwdorp aangehouden. De man zou betrokken zijn bij een vechtpartij tijdens een feest op het sportcomplex aan de Prinses Margrietstraat. De verdachte zou daarbij ook hebben gedreigd met een wapen. Dit gebeurde in de nacht van dinsdag 8 mei op woensdag 9 mei.

1 dag geleden
Radioprogramma 5 Dagen zendt donderdagavond uit bij reddingsbrigade Goes

GOES - Het NPO Radio 1-programma 5 Dagen gaat deze week over het werk van reddingsbrigades in Nederland. Donderdagavond komt de uitzending live uit Goes, waar het voortbestaan van de reddingsbrigade onzeker is.

1 dag geleden
Hemelvaartsdag: Een vrije dag, maar waarom eigenlijk?

GOES - Hemelvaartsdag, de dag die jaarlijks door Nederlanders wordt gevierd dankzij de verplichte vrije dag. Heerlijk, zo'n lang weekend, maar wat vieren we eigenlijk?

1 dag geleden
Isolatiesubsidie beschikbaar voor woningeigenaren in Borsele

HEINKENSZAND - Het Zeeuws Isolatieprogramma (ZIP) is van start gegaan in de gemeente Borsele. 'Eigenaren van een slecht geïsoleerd huis kunnen via het ZIP isolatiesubsidie aanvragen, ook als ze doe-het-zelver zijn', laat de gemeente Borsele weten.

2 dagen geleden
Snuffelmarkt op Hemelvaartsdag in Goes

GOES - Op Hemelvaartsdag is er de grote snuffelmarkt op de Grote Markt in Goes.

2 dagen geleden