Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschap zet gezuiverd rioolwater in tegen droogteschade

Waterschap zet gezuiverd rioolwater in tegen droogteschade

Waterschap Scheldestromen gaat het gezuiverde rioolwater van de rioolwaterzuiveringen Walcheren (in Ritthem) en Willem Annapolder (in Kapelle) tijdelijk in het achterliggende gebied brengen. Dit is een noodmaatregel om inklinking van veenlagen in de bodem te beperken en blijvende schade door bodemdaling te voorkomen, aldus het waterschap. 

‘Door het op peil houden van het watersysteem wordt geprobeerd verdere uitdroging van de ondergrond zoveel mogelijk te voorkomen’, staat in een persbericht van Scheldestromen. ‘Normaal gesproken wordt het gezuiverde rioolwater van deze twee zuiveringen afgevoerd naar het buitenwater. Het gezuiverde rioolwater van de zuivering Willem Annapolder wordt per direct in het watersysteem gebracht. Bij het uitblijven van neerslag volgde de zuivering Walcheren op 8 augustus. De waterpeilen in dat gebied staan nog hoger waardoor de maatregel daar iets langer op zich kan laten wachten.’

Doseren en controleren

Het gezuiverde rioolwater voldoet aan alle eisen en de invloed op de waterkwaliteit in het watersysteem kan lokaal positief zijn, aldus het waterschap. ‘Toch is er altijd een risico dat er stoffen in het watersysteem worden gebracht die minder gewenst zijn. Daarom wordt het gezuiverde rioolwater gedoseerd en gecontroleerd in de sloten gebracht. Om de waterkwaliteit in het slotenstelsel in de gaten te kunnen houden, is er in de genoemde gebieden vooraf een nulmeting gedaan en zijn er monitoringsplannen opgesteld om de invloed van het gezuiverde rioolwater op het watersysteem te kunnen volgen.’

Het terugbrengen van gezuiverd rioolwater gebeurt volgens het waterschap niet langer dan noodzakelijk. ‘Zodra er neerslag valt, stopt het waterschap met deze maatregel omdat dan de samenstelling van rioolwater, en dus ook het gezuiverde water, kan veranderen. Het inzetten van gezuiverd rioolwater is uitsluitend bedoeld om blijvende schade te voorkomen, het water mag niet gebruikt worden voor andere doeleinden.’ 

In totaal heeft waterschap Scheldestromen vijftien zuiveringen in Zeeland. ‘Van de zuiveringen Walcheren en Willem Annapolder wordt het gezuiverde rioolwater normaal gesproken afgevoerd naar het buitenwater waar het minder impact heeft op de waterkwaliteit. Op de twee genoemde locaties is veen in de ondergrond aanwezig. Wanneer veenlagen meer aan de oppervlakte liggen, kunnen ze bij droogte inklinken. Hierdoor kan bodemdaling ontstaan, dit is onomkeerbare schade die het waterschap met deze noodmaatregel wil voorkomen.’

Verbod

Zeeland is momenteel de droogste provincie van Nederland, aldus Scheldestromen. ‘Aan de Zeeuwse kust is het zelfs droger dan in 1976 (neerslagtekort 270-300 millimeter) en in het oosten van Zeeland droger dan 2018 (neerslagtekort 210-240 millimeter).’ Vanwege de extreme droogte stelde waterschap Scheldestromen eerder een verbod in voor het onttrekken van oppervlaktewater. Het waterschap verwacht dat het verbod langere tijd van kracht blijft, omdat er een flinke hoeveelheid neerslag nodig is om het watertekort op te lossen. Het onttrekken van grondwater is nog wel toegestaan.

Meer uit Beveland

Annelie Wisse en Eline Dam winnen skeelercup

GOES - Zaterdag 25 mei reisde een deel van de jeugdleden van SSC de Poel naar Oudewater voor de 1e skeelerwedstrijd van het seizoen. Ondanks de files onderweg en de regen had iedereen zin om lekker te knallen. De baan was helaas kleddernat en glad. En vanwege de files was er voor inrijden geen tijd. Geen ideale omstandigheden om je eerste sprint van het seizoen tot en vliegende start te maken. Ook al niet doordat er heel veel trainingen dit seizoen afgelast zijn door regen en de rijders dus niet optimaal voorbereid zijn.

3 uur geleden
Zeeuwse Regietafel Asiel reageert op Hoofdlijnenakkoord: 'Wij continueren onze aanpak'

GOES - PVV, VVD, NSC en BBB presenteren in hun Hoofdlijnenakkoord maatregelen om de instroom van asielzoekers te verlagen. Zo willen ze een procedure opstarten voor de invoering van een tijdelijke Asielcrisiswet en het intrekken van de Spreidingswet. In reactie hierop brengt de Zeeuwse Provinciale Regietafel Asiel (PRT) naar buiten, ondanks de aankondiging van deze maatregelen, achter de Zeeuwse asielaanpak te blijven staan. 

4 uur geleden
Avondvierdaagse Goes ontvangt 1500 euro voor organisatie

GOES - De laatste avond van de Avondvierdaagse in Goes werd feestelijk afgesloten met een bijzondere gebeurtenis.

21 uur geleden
UPDATE: Brand bij bedrijf Heinkenszand mogelijk aangestoken

HEINKENSZAND - De politie onderzoekt of de brand bij het bedrijf aan de Daniëlsweg in Heinkenszand afgelopen nacht is aangestoken. Twee caravans en een camper zijn hierbij in vlammen opgegaan.

1 dag geleden
Brand in Heinkenszand legt caravans en camper in de as

HEINKENSZAND - Op het terrein van een caravanhandel in Heinkenszand zijn in de nacht van dinsdag op woensdag twee caravans en een camperbus in vlammen opgegaan. 

1 dag geleden
Marnix Staete fase II van start in Goes

GOES - De symbolische eerste paal van de tweede fase van Marnix Staete in Goes is dinsdag 14 mei geslagen.

2 dagen geleden
250 euro boete voor illegaal jagen bij Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Drie Roemeense mannen zijn zondagavond bij Colijnsplaat aangehouden voor illegaal jagen. 

2 dagen geleden