Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschap zet gezuiverd rioolwater in tegen droogteschade

Waterschap zet gezuiverd rioolwater in tegen droogteschade

Waterschap Scheldestromen gaat het gezuiverde rioolwater van de rioolwaterzuiveringen Walcheren (in Ritthem) en Willem Annapolder (in Kapelle) tijdelijk in het achterliggende gebied brengen. Dit is een noodmaatregel om inklinking van veenlagen in de bodem te beperken en blijvende schade door bodemdaling te voorkomen, aldus het waterschap. 

‘Door het op peil houden van het watersysteem wordt geprobeerd verdere uitdroging van de ondergrond zoveel mogelijk te voorkomen’, staat in een persbericht van Scheldestromen. ‘Normaal gesproken wordt het gezuiverde rioolwater van deze twee zuiveringen afgevoerd naar het buitenwater. Het gezuiverde rioolwater van de zuivering Willem Annapolder wordt per direct in het watersysteem gebracht. Bij het uitblijven van neerslag volgde de zuivering Walcheren op 8 augustus. De waterpeilen in dat gebied staan nog hoger waardoor de maatregel daar iets langer op zich kan laten wachten.’

Doseren en controleren

Het gezuiverde rioolwater voldoet aan alle eisen en de invloed op de waterkwaliteit in het watersysteem kan lokaal positief zijn, aldus het waterschap. ‘Toch is er altijd een risico dat er stoffen in het watersysteem worden gebracht die minder gewenst zijn. Daarom wordt het gezuiverde rioolwater gedoseerd en gecontroleerd in de sloten gebracht. Om de waterkwaliteit in het slotenstelsel in de gaten te kunnen houden, is er in de genoemde gebieden vooraf een nulmeting gedaan en zijn er monitoringsplannen opgesteld om de invloed van het gezuiverde rioolwater op het watersysteem te kunnen volgen.’

Het terugbrengen van gezuiverd rioolwater gebeurt volgens het waterschap niet langer dan noodzakelijk. ‘Zodra er neerslag valt, stopt het waterschap met deze maatregel omdat dan de samenstelling van rioolwater, en dus ook het gezuiverde water, kan veranderen. Het inzetten van gezuiverd rioolwater is uitsluitend bedoeld om blijvende schade te voorkomen, het water mag niet gebruikt worden voor andere doeleinden.’ 

In totaal heeft waterschap Scheldestromen vijftien zuiveringen in Zeeland. ‘Van de zuiveringen Walcheren en Willem Annapolder wordt het gezuiverde rioolwater normaal gesproken afgevoerd naar het buitenwater waar het minder impact heeft op de waterkwaliteit. Op de twee genoemde locaties is veen in de ondergrond aanwezig. Wanneer veenlagen meer aan de oppervlakte liggen, kunnen ze bij droogte inklinken. Hierdoor kan bodemdaling ontstaan, dit is onomkeerbare schade die het waterschap met deze noodmaatregel wil voorkomen.’

Verbod

Zeeland is momenteel de droogste provincie van Nederland, aldus Scheldestromen. ‘Aan de Zeeuwse kust is het zelfs droger dan in 1976 (neerslagtekort 270-300 millimeter) en in het oosten van Zeeland droger dan 2018 (neerslagtekort 210-240 millimeter).’ Vanwege de extreme droogte stelde waterschap Scheldestromen eerder een verbod in voor het onttrekken van oppervlaktewater. Het waterschap verwacht dat het verbod langere tijd van kracht blijft, omdat er een flinke hoeveelheid neerslag nodig is om het watertekort op te lossen. Het onttrekken van grondwater is nog wel toegestaan.

Meer uit Beveland

Grote of Maria Magdalenakerk in Goes staat komende maanden in steigers

GOES - De Grote of Maria Magdalenakerk in Goes staat de komende maanden in de steigers voor een grootscheepse restaurantie. Met fase een en twee van de klus is ruim 800.000 euro gemoeid en dan komt er nog een fase drie aan, vertelt voorzitter Maarten Sas van de beheerstichting van de kerk. 

18 uur geleden
Nominaties Zeeuwse Boekenprijs 2022 bekend

MIDDELBURG - De jury van de Zeeuwse Boekenprijs heeft dit jaar tien boeken genomineerd als kanshebber voor de Zeeuwse Boekenprijs 2022. Onder voorzitterschap van Commissaris van de Koning Han Polman zijn de nominaties definitief vastgesteld. De winnaar wordt dinsdag 1 november bekendgemaakt.

19 uur geleden
Nighttrail bezorgt kinderen nieuwe sneakers

GOES - Sabine Maas en Marjo van Klooster zijn volop in de weer met de organisatie van het eerste evenement van hun nieuwe stichting ‘What Goes On’. Met de Nh1816 Nighttrail door Goes op vrijdagavond 14 oktober zamelen ze geld in voor nieuwe sneakers voor kinderen wiens ouders zijn aangewezen op Voedselbank de Bevelanden. Dat vinden niet alleen zij een mooi doel, blijkt uit de animo voor het wandel- en hardloopevenement met allerlei entertainment, want alle startbewijzen zijn al verkocht. 

1 dag geleden
Allerlei gezonde activiteiten in Borsele

HEINKENSZAND - Om de gezondheid van haar inwoners te verbeteren, organiseert de gemeente Borsele de komende tijd samen met andere organisaties in de gemeente allerlei gezonde activiteiten. Ook stelt ze subsidie beschikbaar voor organisaties met gezonde initiatieven.

1 dag geleden
Kind aangereden in ‘s-Gravenpolder, betrokkene meegenomen naar bureau

’s-GRAVENPOLDER – Een kind is dinsdagmiddag aangereden op de Goessestraatweg in ’s-Gravenpolder door een scooter. De bestuurder is meegenomen naar het politiebureau.

2 dagen geleden
Goes-Zuid viert Dag van de Toegankelijkheid

GOES - In deze Week van de Toegankelijkheid zijn er woensdag allerlei activiteiten in Goes-Zuid om mensen met en zonder beperking elkaar te laten ontmoeten.

2 dagen geleden
Verkenning voor langer open houden kerncentrale Borssele begint

BORSSELE - Het kabinet wil de bedrijfsduur van de kerncentrale bij Borssele verlengen tot na 2033. Daarover sprak minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie maandag met Zeeuwse bestuurders, onder wie gedeputeerden van de provincie Zeeland en de burgemeesters van de gemeenten Borsele en Noord-Beveland. ‘Het gesprek markeert de start van een gezamenlijke verkenning naar de mogelijkheid om de kerncentrale bij Borssele langer open te houden’, laat de provincie Zeeland weten.

2 dagen geleden