Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschap: ‘Water uit sloten, vijvers en kreken weer beschikbaar voor gebruik’

Waterschap: ‘Water uit sloten, vijvers en kreken weer beschikbaar voor gebruik’

Door de neerslag van de afgelopen weken kan waterschap Scheldestromen het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater in Zeeland opheffen.

‘De neerslag en dalende temperaturen helpen de natuur herstellen waardoor ook de waterkwaliteitsproblemen zijn afgenomen’, laat het waterschap vrijdag weten. Waterschapsbestuurder Wim van Gorsel: “Door de extremen in het weer zijn ook de uitdagingen in het waterbeheer extreem. Nadat we afgelopen tijd alles in het werk hebben gesteld om droogteschade te beperken, is het nu zoeken naar een balans om juist overlast door een overschot aan water te voorkomen. Het watersysteem heeft na zo’n lange periode van droogte, tijd nodig om te herstellen en het water in de bodem op te nemen.”

De hoeveelheid neerslag in september varieert van 115 millimeter tot op sommige plekken 265 millimeter, aldus het waterschap. ‘Dankzij de neerslag is het waterpeil in sloten, vijvers en kreken gestegen en het vochtgehalte in de bodem toegenomen. Ondanks een toename van het vochtgehalte, is er tijd nodig voordat watervoorraden in de bodem volledig zijn aangevuld. Ook is het neerslagtekort in de provincie verdeeld. Het waterschap stuurt stuwen en gemalen zo aan dat er geleidelijk wordt overgegaan van zomer- naar winterpeil en er in waterlopen voldoende bergingsruimte is om neerslag op te vangen.

Droogteschade beperken

Door de extreme droogte van afgelopen zomer stelde het waterschap per 25 juli een verbod in voor het onttrekken van oppervlaktewater. ‘Een lange droge periode met hoge temperaturen zorgde ervoor dat het waterpeil in sloten, kreken en vijvers was gedaald tot ver onder het minimum en dat ook de voorraad grondwater afnam. Het waterschap stelde het verbod in om de watervoorraad zo goed mogelijk in stand te houden en (blijvende) droogteschade te beperken.’

Door het intrekken van het verbod is het weer mogelijk om met een watervergunning oppervlaktewater te onttrekken uit sloten, vijvers en kreken te gebruiken. ‘De watervraag is echter beperkt, door het einde van het groeiseizoen is die behoefte vanuit de landbouw vrijwel weggevallen.’

Zomer- en winterpeil

Het waterschap beheert het watersysteem dat bestaat uit sloten, kreken en vijvers. ‘Voor iedere waterloop is een gewenst waterpeil vastgesteld. Het waterschap stuurt op dit gewenste waterpeil door water vast te houden met stuwen of bij overvloed water af te voeren via de gemalen naar het buitenwater. Er bestaat veelal een verschil tussen zomer- en winterpeil. In het voorjaar en zomer, wanneer het doorgaans droger is, wordt het waterpeil in sloten en vijvers hoger gehouden. Het oppervlaktewater wordt op die manier vastgehouden om daling van de grondwaterstand te beperken. In nattere perioden wordt het winterpeil gehanteerd. Er staat dan minder water in sloten en vijvers zodat er ruimte is om grote hoeveelheden neerslag op te vangen, te bergen en dan geleidelijk af te voeren naar het buitenwater.’

Meer uit Beveland

Man gewond aan hoofd na ongeval Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij een ongeval op de Oosterschelde bij Colijnsplaat is zaterdagmiddag een man gewond geraakt aan het hoofd. De KNRM en de Kustwacht werden ingezet.

10 uur geleden
Kapelse bigband 'The Evergreens' gaat terug in de tijd in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Op zaterdag 9 maart geeft bigband The Evergreens uit Kapelle een echte dansavond voor de liefhebbers van het stijldansen.

11 uur geleden
Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

15 uur geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

17 uur geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

1 dag geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

1 dag geleden
Ambachtenmarkt in Gasthuis Goes

GOES - Zaterdag 2 maart organiseert het activiteiten bureau van Zorggroep Ter Weel een ambachtenmarkt in het Gasthuis aan de Kievitlaan in Goes.

1 dag geleden