Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschap start nieuwe ronde groen kappen en terugplanten

Waterschap start nieuwe ronde groen kappen en terugplanten

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen begint eind deze maand met het kappen van bomen op zeven plaatsen in Zeeland. Ook voert ze snoeiwerk uit en plant ze groen terug.

‘We rooien oude en zieke bomen en vervangen die door nieuwe aanplant’, laat een waterschapswoordvoerder vrijdag weten.

Walcheren

Op Walcheren wordt er gekapt, gesnoeid en herplant in het bosje aan de Noordweg in Biggekerke en het bosje aan de Meinersweg in Grijpskerke en bij de losse bomen op de hoek van de Meinersweg en Hogelandseweg. De twee bosjes worden omgevormd. ‘We verwijderen slechte bomen en snoeien de bosschages flink, zodat ze weer ruimte hebben om te groeien.’

Langs de Dunoweg in Oostkapelle en Hogelandseweg in Grijpskerke komt nieuw groen te staan.

Kats

Op de Bevelanden kapt en herplant het waterschap groen langs de Katse Groeneweg in Kats. 

De werkzaamheden lopen door tot maart. In totaal worden er op zeven plaatsen in Zeeland 392 bomen en struiken weggehaald. Op twaalf locaties komt er groen terug. ‘In totaal gaat het om 841 bomen. Terugplanten is vaak niet direct mogelijk, omdat de grond waarop de gerooide bomen stonden eerst tot rust moet komen. Dit kan een jaar duren. Volgens de wet is het waterschap verplicht om gerooide beplanting binnen drie jaar terug te planten. Het vinden van geschikte terugplantlocaties is soms lastig. In overleg met de provincie Zeeland en gemeenten zoeken we compensatielocaties.’

Veiligheid

Het rooien van oude en zieke beplanting is in de eerste plaats nodig vanwege de verkeersveiligheid. Vrijwel alle beplanting van het waterschap groeit langs wegen in het buitengebied. Vallende takken of omvallende bomen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties.

‘Daarnaast is het rooien nodig om het landschapsbeeld te verjongen en te vernieuwen. Hierbij houden we zorgvuldig rekening met de cultuurhistorische waarde en zichtlijnen van het landschapsbeeld en de eventuele aanwezigheid van nesten van beschermde vogelsoorten.’

Assortiment

Om de variatie in het landschapsbeeld te bevorderen, plant Scheldestromen verschillende soorten bomen en struiken. ‘Het assortiment aan te planten bomen bestaat uit veldesdoorn, populier, wilg en linde. Deze soorten zijn kenmerkend voor het Zeeuwse landschap. De populier kwam na de Tweede Wereldoorlog erg in zwang, omdat die snel groeit en zo de door oorlogsgeweld verloren gegane beplanting snel kon vervangen. Maar de maximale levensduur van een populier is 40 jaar.’

Meer uit Vlissingen

Rijkswaterstaat stelt werk aan A58 bij Vlissingen uit; snelweg volgend weekeinde afgesloten

VLISSINGEN - Vanwege de ongunstige weersverwachting werkt Rijkswaterstaat dit weekeinde niet aan de snelweg A58 tussen Vlissingen en Arnemuiden. Ze verplaatst deze klus naar volgend weekeinde. Dan is de A58 afgesloten van zaterdag 16 december 21.00 uur tot maandag 18 december 6.00 uur in de richting van Bergen op Zoom, tussen afslag Vlissingen en afslag Ritthem.

22 uur geleden
Duizend boompjes krijgen nieuwe stek in Vlissingen

VLISSINGEN - Dit najaar organiseerde de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) voor het derde jaar op rij een uitdeelactie gratis inheemse boompjes. Inwoners van Vlissingen die boompjes hebben besteld kunnen deze zaterdag 9 december afhalen op de Stadswerf aan de Vredehoflaan. De ZMf deelt in de hele provincie 18.000 boompjes uit en wil zo bijdragen aan de vergroening van Zeeland.

1 dag geleden
Boekenliefhebbers gezocht voor Walcherse leesclub

VLISSINGEN - Samen over boeken praten is leuk én verrijkend. Je bekijkt een boek met andere ogen en ontmoet gelijkgestemden. In Walcheren worden boekenliefhebbers gezocht voor diverse leesclubs. “Ik wil al heel lang meer lezen, maar het komt er maar niet van." zegt één van de belangstellenden. “Ik hoop dat dit met een leesclub eindelijk gaat lukken."

1 dag geleden
Bomen moeten wijken voor droge voeten

VLISSINGEN - Het parkeerterrein Hofje de Pauw wordt opnieuw bestraat. Er is al enige tijd sprake van wateroverlast doordat de kolken aan het eind van de parkeervakken staan en de wortels van de bomen de verharding omhoog drukken. De werkzaamheden duren tot en met 22 december.

1 dag geleden
Avond rond klimaat met De Kift in de Piek

VLISSINGEN - Vrijdag 8 december speelt fanfarepunkband De Kift in de Piek in het kader van een gespreksavond rond klimaatverandering. Daarnaast zijn er sprekers en worden bezoekers uitgenodigd om mee te praten.

2 dagen geleden
Vier auto's betrokken bij botsing Paul Krugerstraat

VLISSINGEN - Vier auto's zijn woensdagmiddag betrokken geraakt bij een kleine kettingbotsing op de Paul Krugerstraat in Vlissingen. Het bleef gelukkig bij materiële schade.Een blauwe Fiat Punto en een zwarte Range Rover kwamen rond 14 uur met elkaar in botsing, vermoedelijk tijdens een parkeermanoeuvre. Door de aanrijding botste de Fiat tegen een geparkeerd staande witte Subaru. Deze reed op zijn beurt tegen een blauwe Fiat Panda. Dit laatste voertuig had een trekhaak en raakte daardoor op het eerste zicht niet beschadigd.De Fiat Punto en de Range Rover liepen beide schade op aan een voorwiel. Deze voertuigen moesten worden opgehaald door bergingsbedrijven. Bij het ongeluk bleek niemand gewond te zijn geraakt. Vanwege de botsing was de Paul Krugerstraat tijdelijk afgesloten tussen de kruising met de Industrieweg en de kruising bij de Keersluisbrug.

2 dagen geleden
Brand in woning aan de Bonenburg

VLISSINGEN - In een woning aan de Bonenburg in Vlissingen heeft woensdagmiddag een kleine brand gewoed.

2 dagen geleden