
Waterschap probeert droogteschade in Zeeland te beperken
GOES - Vanwege de geringe regenval vindt waterschap Scheldestromen het deze periode extra belangrijk om het watersysteem in Zeeland op peil te houden. ‘Om schade door het droogvallen van sloten, kreken en vijvers te beperken’, verklaart het waterschap woensdag in een persbericht.
‘Met het uitgangspunt om het watersysteem zo veel mogelijk gevuld te houden, zetten we indien nodig gezuiverd afvalwater in om sloten, kreken en vijvers op peil te houden. In samenwerking met terreinbeheerders pompen we oppervlaktewater in de veengebieden Ganzengebied De Poel (omgeving Goes) en Yerseke Moer om onomkeerbare schade te voorkomen.’
Onomkeerbare schade
Scheldestromen spreekt van een preventief aangepast waterbeheer, met het oog op mogelijke droogte deze zomer. Waterschapsbestuurder Wim van Gorsel legt uit dat Scheldestromen door de ervaringen uit eerdere droge jaren pro-actiever handelt. ‘Naast het vroegtijdig vasthouden van water verdelen we water zo goed mogelijk en benutten eerder gezuiverd afvalwater om schade door droogte te voorkomen of beperken. Ons belang is dat het watersysteem zo lang mogelijk gevuld blijft en dat we voorkomen dat sloten droogvallen. Zo kunnen we zo veel mogelijk onomkeerbare schade aan bodem, plant en dier beperken.’
Per gebied bekijkt het waterschap hoe ze het beschikbare water kan verdelen. ‘We voeren zo min mogelijk water af via de gemalen. Eerst kijken we of het in naastgelegen gebied het water op peil kan brengen. Gezuiverd afvalwater van rioolwaterzuiveringen brengen we indien nodig via sloten geleidelijk terug in het watersysteem totdat wateren weer op peil zijn. Met terreinbeheerders in Zeeland bekijken we hoe het beschikbare water benut kan worden om schade in veengebieden te voorkomen.’ In enkele gebieden in Zeeland kan zoet water worden ingelaten uit het Volkerak Zoommeer. Dit is mogelijk in het oosten van de provincie, op Tholen en Sint Philipsland en de Reigerbergsche polder bij Rilland.
Verzilting
Scheldestromen vindt het belangrijk om het waterniveau op peil te houden, omdat dat bijvoorbeeld helpt bodemdaling en verzilting te voorkomen en (zoet) water vast te houden. ‘Klimaatverandering is voor ons dagelijkse praktijk. Of het nu kleddernat of kurkdroog is, we willen dat het waterbeheer in balans is. We nemen al deze maatregelen om het water in sloten op peil te houden, niet om extra water te bieden dat uit de sloot onttrokken mag worden. Mensen die in het bezit zijn van een watervergunning mogen water uit de sloot onttrekken tot het streefpeil in de vergunning.’
Algenbloei
De waterkwaliteit heeft te lijden onder aanhoudende droogte. ‘De watertemperatuur is opgelopen en de hoeveelheid water neemt af, waardoor zuurstoftekort of algenbloei negatieve gevolgen kan hebben. Op sommige plaatsen verandert de samenstelling van het oppervlaktewater door het inlaten van gezuiverd afvalwater. Via onder andere een monitoringsprogramma waarbij we regelmatig verschillende stoffen meten, houden we de waterkwaliteit in de gaten.’
Tussenin
Tot nu toe zit de zomer van 2023 tussen de droge zomers van 1976 en 2018, aldus Scheldestromen. ‘Ondanks het extreem natte voorjaar is het neerslagtekort in Zeeland opgelopen tot 200 tot 240 millimeter. Dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 180 millimeter.’ Van Gorsel: ‘Waar waterschappen vroeger vooral ingesteld waren op het afvoeren van overtollig water, is het vasthouden van water tegenwoordig minstens zo belangrijk.’
Meer uit Beveland
SINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
2 uur geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
5 uur geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
7 uur geleden's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
1 dag geledenGOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
1 dag geledenGOES - De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente.
1 dag geleden