Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschap probeert droogteschade in Zeeland te beperken

Waterschap probeert droogteschade in Zeeland te beperken

GOES - Vanwege de geringe regenval vindt waterschap Scheldestromen het deze periode extra belangrijk om het watersysteem in Zeeland op peil te houden. ‘Om schade door het droogvallen van sloten, kreken en vijvers te beperken’, verklaart het waterschap woensdag in een persbericht. 

‘Met het uitgangspunt om het watersysteem zo veel mogelijk gevuld te houden, zetten we indien nodig gezuiverd afvalwater in om sloten, kreken en vijvers op peil te houden. In samenwerking met terreinbeheerders pompen we oppervlaktewater in de veengebieden Ganzengebied De Poel (omgeving Goes) en Yerseke Moer om onomkeerbare schade te voorkomen.’ 

Onomkeerbare schade

Scheldestromen spreekt van een preventief aangepast waterbeheer, met het oog op mogelijke droogte deze zomer. Waterschapsbestuurder Wim van Gorsel legt uit dat Scheldestromen door de ervaringen uit eerdere droge jaren pro-actiever handelt. ‘Naast het vroegtijdig vasthouden van water verdelen we water zo goed mogelijk en benutten eerder gezuiverd afvalwater om schade door droogte te voorkomen of beperken. Ons belang is dat het watersysteem zo lang mogelijk gevuld blijft en dat we voorkomen dat sloten droogvallen. Zo kunnen we zo veel mogelijk onomkeerbare schade aan bodem, plant en dier beperken.’

Per gebied bekijkt het waterschap hoe ze het beschikbare water kan verdelen. ‘We voeren zo min mogelijk water af via de gemalen. Eerst kijken we of het in naastgelegen gebied het water op peil kan brengen. Gezuiverd afvalwater van rioolwaterzuiveringen brengen we indien nodig via sloten geleidelijk terug in het watersysteem totdat wateren weer op peil zijn. Met terreinbeheerders in Zeeland bekijken we hoe het beschikbare water benut kan worden om schade in veengebieden te voorkomen.’ In enkele gebieden in Zeeland kan zoet water worden ingelaten uit het Volkerak Zoommeer. Dit is mogelijk in het oosten van de provincie, op Tholen en Sint Philipsland en de Reigerbergsche polder bij Rilland.

Verzilting

Scheldestromen vindt het belangrijk om het waterniveau op peil te houden, omdat dat bijvoorbeeld helpt bodemdaling en verzilting te voorkomen en (zoet) water vast te houden. ‘Klimaatverandering is voor ons dagelijkse praktijk. Of het nu kleddernat of kurkdroog is, we willen dat het waterbeheer in balans is. We nemen al deze maatregelen om het water in sloten op peil te houden, niet om extra water te bieden dat uit de sloot onttrokken mag worden. Mensen die in het bezit zijn van een watervergunning mogen water uit de sloot onttrekken tot het streefpeil in de vergunning.’  

Algenbloei

De waterkwaliteit heeft te lijden onder aanhoudende droogte. ‘De watertemperatuur is opgelopen en de hoeveelheid water neemt af, waardoor zuurstoftekort of algenbloei negatieve gevolgen kan hebben. Op sommige plaatsen verandert de samenstelling van het oppervlaktewater door het inlaten van gezuiverd afvalwater. Via onder andere een monitoringsprogramma waarbij we regelmatig verschillende stoffen meten, houden we de waterkwaliteit in de gaten.’ 

Tussenin  

Tot nu toe zit de zomer van 2023 tussen de droge zomers van 1976 en 2018, aldus Scheldestromen. ‘Ondanks het extreem natte voorjaar is het neerslagtekort in Zeeland opgelopen tot 200 tot 240 millimeter. Dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 180 millimeter.’ Van Gorsel: ‘Waar waterschappen vroeger vooral ingesteld waren op het afvoeren van overtollig water, is het vasthouden van water tegenwoordig minstens zo belangrijk.’

Meer uit Beveland

SHV de Bevelanden krijgt steeds meer hulpvragen vanwege schulden

GOES - De schuldhulpverleningsorganisatie SHV Zeeland van het Leger des Heils biedt in de Bevelanden schuldhulpbegeleiding en administratieve ondersteuning. De ruim 40 vrijwilligers zijn getraind om mensen met financiële zorgen zo goed mogelijk te helpen en bij te staan. 

18 uur geleden
Beleef vervlogen tijden bij historische winkelroute Ovezande

OVEZANDE - De organisatie achter het jubileumjaar '700 jaar Ovezande' presenteert op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, een historische winkelroute door het dorp. Wandelaars gaan, zelfstandig of onder leiding van een gids, terug in de tijd. Naar de jaren '50 tot en met '80 van de vorige eeuw om precies te zijn. "Ovezande had in deze periode van de arbeidsintensieve wederopbouw meer dan veertig winkeltjes. Onvoorstelbaar hè", vertelt Ad Schenk van de organisatie.

20 uur geleden
Buitengewoon avontuur: Kinderen stralen in Blijdorp

GOES - Donderdag 2 mei hebben kinderen uit Zeeland een buitengewone dag beleeft, dankzij de samenwerking tussen Rotaryclub Goes en Stichting Leergeld Oosterschelderegio.

21 uur geleden
Eerste Dodenherdenking bij monument in 's-Gravenpolder

's-GRAVENPOLDER - Dit jaar wordt voor het eerst op 4 mei de dodenherdenking gehouden in 's-Gravenpolder bij het eind vorig jaar onthulde herdenkingsmonument voor het dorpshuis Ons Dorpsleven.

1 dag geleden
Reparatiecafé zaterdag geopend in Ruilwinkel Goes

GOES - De Ruilwinkel Goes, aan de Couwervestraat 2, is zaterdag open. Dan is er ook een reparatiecafé, van 13.00 tot 16.00 uur, in wijkgebouw de Westkant, Evertsenstraat 15 in Goes.

1 dag geleden
Bouw brandweerkazerne Goes is begonnen

GOES - De bouw van de nieuwe brandweerkazerne Goese Poort, aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk in Goes, is begonnen. Woensdag gaven wethouder Joan Veldhuizen van de gemeente Goes en directeur Joke Gaemers van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) het startsein door symbolisch de eerste paal van de kazerne de grond in te slaan.

1 dag geleden
Jaarlijkse Dodenherdenking en kranslegging Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Programma Dodenherdenking Colijnsplaat 4 mei 2024

2 dagen geleden