
Waterschap kapt komende maanden 2700 bomen
MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen kapt de komende maanden op 35 locaties in Zeeland 2700 bomen. “Het gaat om oude en zieke bomen die een gevaar voor de veiligheid opleveren”, zegt waterschapsbestuurder Marien Weststrate. “In totaal planten we bijna 1600 bomen terug.”
Het kappen begint deze maand en is naar verwachting eind maart klaar. Omwonenden krijgen een brief. “Op 31 locaties planten we aansluitend bomen terug en op de vier overige locaties gebeurt dat later.”
Compenseren
Terugplanten is volgens Weststrate vaak niet direct mogelijk, omdat de grond waarop de gerooide bomen stonden eerst tot rust moet komen. “Dit kan een jaar duren. Het waterschap is verplicht om gerooid groen binnen drie jaar terug te planten.” Daarbij is het vinden van locaties hiervoor soms lastig, aldus Weststrate. De nieuwe bomen worden in vergelijking met de huidige beplanting verder van elkaar geplant - om de tien meter - om ze meer ruimte te geven. Daarom zoekt Scheldestromen samen met de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten naar compensatielocaties. “Dat is niet makkelijk, bijvoorbeeld omdat burgers vaak tegen bomenkap zijn, maar vervolgens geen nieuwe boom dichtbij hun tuin willen hebben.”
Verkeersveiligheid
Weststrate benadrukt dat het waterschap niet zomaar bomen kapt. “We rooien alleen oude en zieke beplanting, vanwege de verkeersveiligheid. Vrijwel al onze beplanting staat langs wegen in het buitengebied en vallende takken of omvallende bomen kunnen leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties. Een boom in het bos kan daardoor langer blijven staan.”
Variatie
Om de variatie in het landschap te bevorderen, plant het waterschap verschillende soorten bomen en struiken. Struiken die ze plant zijn veldesdoorn, kornoelje, kardinaalsmuts, liguster, meidoorn, els, vlier, boswilg en gelderse roos. Nieuwe bomen zijn onder meer populieren, eiken, esdoorns, linden, abelen en wilgen. Door verschillende soorten groen te planten, zijn minder bomen tegelijk vatbaar voor ziekte bij een soort, zoals de iep- of essenziekte. Die laatste heeft volgens Scheldestromen flink toegeslagen bij de essen langs de Breeweg in Koudekerke. Hier rooit ze dan ook 110 bomen. Langs de Veldersweg en Kluithoekweg bij Grijpskerke worden maar liefst 511 bomen weggehaald, waaronder ook essen. “De ziekte is daar ontzettend heftig”, zegt een waterschapswoordvoerder. “Ik denk dat er over een paar geen enkele es meer staat. Maar de wilgen kunnen nog jaren mee.”
Gelijkmatiger
Bij het terugplanten van groen houdt het waterschap rekening met de landschappelijke kenmerken van een gebied. Zo heeft het hart van Walcheren een open uitstraling met weinig hoge bomen en vooral lage, dichte beplanting, terwijl op Noord-Beveland de bomenrijen waar je doorheen kunt kijken het landschap kenmerken.
In Zeeland komt vooral de populier veel voor. Deze boomsoort is na de Tweede Wereldoorlog veel geplant, omdat populieren snel groeien en daarmee het door oorlogsgeweld en inundatie verloren gegane groen snel kon vervangen. Vanwege de maximale levensduur zijn er volgens Weststrate de afgelopen jaren veel vervangen. “Voor de komende generatie zal de bomenkap in Zeeland gelijkmatiger worden.”
Meer uit Beveland
GOES - De bouw van het nieuwe schoolgebouw van Scalda in het Omnium in Goes gaat officieel van start. Wethouder André van Reest van de gemeente Goes verricht vrijdag de openingshandeling tijdens een feestelijke bijeenkomst.
1 uur geledenGOES - Een jongeman is vrijdag gewond geraakt bij een vermoedelijke steekpartij in het centrum van Goes. De politie doet onderzoek en heeft nabij theater De Mythe een ruime afzetting gemaakt.
17 uur geledenKAMPERLAND - Na een nachtelijke achtervolging werd vrijdagnacht een 22-jarige motorrijder uit Spijkenisse door de politie aangehouden in Kamperland. Hij wordt verdacht van het bezitten van drugs, het rijden onder invloed en het maken van overtredingen die in de Wegenverkeerswet staan vermeld. De man zit nog vast.
19 uur geledenGOES - De Heemkundige Kring De Bevelanden heeft een wandelroute gemaakt met de titel 'Bezet, Verzet, Bevrijd! 1940-1945 Sporen van de oorlog in Goes'. Deze oorlogsroute voert langs verschillende panden van verzetsstrijders in de Goese binnenstad. Donderdag 15 mei wordt in het stadskantoor het eerste exemplaar overhandigd aan de Goese burgemeester Cees van den Bos en enkele kinderen van Goese verzetsstrijders.
23 uur geledenGOES - Bij een botsing op de Nansenbaan in Goes zijn donderdag twee auto's beschadigd geraakt. Politie en ambulancedienst werden ingezet.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Kunstenaars uit de gemeente Borsele krijgen voortaan de mogelijkheid te exposeren in de hal van het gemeentehuis. Bart Colbo toont als eerste zijn werken in de expositie 'Creatief? Met... siBart'. In het werk van Calbo komen zijn Indische roots en zijn creativiteit samen in een kleurrijk geheel. Wethouder Marga van de Plasse is enthousiast over de expositie: "De exposities van lokale kunstenaars biedt niet alleen podium voor talenten in de gemeente, maar brengt kunst ook dichter bij de Borselse inwoners. Daarnaast maakt het de entree van het gemeentehuis ook een stuk interessanter."
1 dag geledenGOES - Het echtpaar De Nooijer-Dattin uit Goes vierde dinsdag hun 65-jarig huwelijk. Wethouder Joost de Goffau feliciteerde hen namens de gemeente Goes met deze mooie mijpaal.
1 dag geleden