
Waterschap investeert ton in bestrijding droogte
MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen investeert 100.000 euro in het vinden van manieren voor droogtebestrijding. ‘De extreme droogte van 2018 werkt nog steeds door en vormt een risico voor 2019’, meldt het schap vrijdag.
De kans bestaat dat de watervoorraden deze winter niet voldoende worden aangevuld, waardoor ze deze lente niet op peil zijn, verklaart Scheldestromen.
Risico's
Het waterschap heeft een actieplan opgesteld en zoekt structurele oplossingen om schade door droogte te beperken. ‘Zeker vanwege de verwachting dat droogte in de toekomst steeds vaker voorkomt.’ Niet alleen zichtbare voorraden als het waterpeil in sloten, maar juist uitputting van de zoetwatervoorraden en verzilting in de ondergrond zijn volgens het schap risico’s.
Overlast
Voorheen richtte waterbeheer zich vooral op het afvoeren van overtollig water en voorkomen van wateroverlast, aldus Scheldestromen. ‘De gevolgen van klimaatverandering laten zien dat niet alleen een wateroverschot kan leiden tot overlast. Tegenwoordig zijn ook andere aspecten, zoals droogte en verzilting van belang.’
Neerslagtekort
Afgelopen zomer liep het neerslagtekort in Zeeland op tot zo'n vierhonderd millimeter, aldus het schap. 'Terwijl dat in een gemiddeld jaar honderd millimeter is.' Het waterschap nam maatregelen, zoals het inlaten van gezuiverd rioolwater om het slootwater op peil te houden. ‘Gebieden die gevoelig zijn voor droogte of met veen in de ondergrond worden nog steeds op zomerpeil gehouden, ook al verhoogt dat de kans op wateroverlast tijdens extreme regenval.’
Omdat er weinig neerslag valt, is het waterpeil in sloten en vijvers ver onder niveau, liet Scheldestromen in december al weten. Daarom laat ze minder water wegvloeien naar de Ooster- en Westerschelde en Noordzee om de (grond)watervoorraad zoveel mogelijk te herstellen voor de zomer.
Meer uit Middelburg
MIDDELBURG - Anneke Bouman, vrijwillig meedenker (ook wel OCO genoemd) bij Vizita, zet zich al van kinds af aan vrijwillig in. "Ik kom uit een christelijk nest en als kind hielpen we gewoon mee als mijn ouders dingen voor de kerk en voor anderen deden", vertelt Anneke."Na mijn jeugd ben ik doorgegaan met allerlei soorten vrijwilligerswerk naast mijn baan." Maar wel altijd iets met mensen, want sociale contacten geven Anneke veel energie.Meedenker"Toen ik vijf jaar geleden naar Middelburg verhuisde, heb ik me bij Vizita aangemeld als meedenker. Ik ben een vraagbaak voor inwoners op het gebied van wet- en regelgeving en daarnaast ondersteun ik ze om hun eigen weg te vinden. In plaats van oplossingen te bieden, wil ik ze liever leren om zichzelf te helpen." Zo heeft ze een cliënt kunnen stimuleren om voor het eerst in haar eentje de bus te nemen."De mensen bij wie ik kom, hebben weinig contacten en zijn heel enthousiast om me te zien. Dat is ontzettend leuk, maar ik vind het wel érg dat wij nodig zijn. Soms moeten mensen ontzettend lang wachten voordat ze hulp krijgen of ze krijgen helemaal geen hulp." Goed naar mensen luisteren, is wat Anneke als meedenker biedt en daar is veel behoefte aan.KorenNaast dit vrijwilligerswerk zingt Anneke in twee koren en zit ze in de organisatie van Middelburg VÓLkoren. Ook is ze actief bij Seniorencontact Middelburg-Veere. Hier organiseert ze samen met een medevrijwilliger elk kwartaal voor ouderen een uitstapje naar een regionaal museum, verzorgt ze de 'lief en leed' voor het koor en houdt ze keukentafelgesprekken met senioren. "Ik moet wat te doen hebben", zegt ze vrolijk.Meer informatieMeer informatie over vrijwilligerswerk in Middelburg is te vinden op www.vizita.nl/vrijwilligerswerk.
1 uur geledenSEROOSKERKE - Snel doorpakken voor een nieuwe school of een paar stappen terugzetten en meer tijd uittrekken voor een totaalplan. Bij dit dilemma koos Serooskerke voor een masterplan, met sloop, nieuwbouw en verhuizingen op meerdere plekken. Dat resulteert in een nieuwe basisschool, dorpshuis en woningen, verhuizing van de tennisclub naar de rand van het dorp, waar ze padelbanen kan aanleggen en herstel van het historische park Welgelegen - een Rijksmonument. "Als sluitstuk van dit project openen we de nieuwe basisschool op de locatie van het dorpshuis", vertelt wethouder John de Jonge van de gemeente Veere. "De planning is dat het begin 2028 zover is, zodat de kinderen hopelijk die kerstvakantie kunnen verhuizen."
4 uur geledenDOMBURG - Vakantiepark Hof Domburg is door de grote brand in zwembad De Parel tot en met zondag gesloten voor vakantiegangers. Dat schrijft Landal donderdag op haar website.
13 uur geledenNeeltje Jans vormt van 9 tot en met 11 juli het decor voor Sharkatag. Tijdens dit driedaagse evenement gaan honderden sportvissers op haaien vissen voor onderzoek. Dit initiatief van Sportvisserij Nederland levert veel nieuwe en waardevolle kennis op over deze kraakbeenvissen. Zo blijkt de Zeeuwse Voordelta een enorm belangrijk leefgebied en zelfs een kraamkamer voor internationale populaties van kwetsbare haaien- en roggensoorten.
19 uur geledenOp vrijdag 11 juli start de jaarlijkse Landelijke Tuinvlindertelling. Iedereen met een tuin of een balkon kan van 11 tot en met 13 juli meedoen. Eén kwartier tellen is al voldoende, maar je mag zeker ook vaker tellen! Vorig jaar werd de atalanta het meest gezien, maar ook dagpauwoog en klein koolwitje zijn dit jaar kanshebber. Misschien is er nog een dark horse die de top binnenkomt.
20 uur geledenDOMBURG - De brandweer heeft het sein 'brand meester' gegeven voor de grote brand in zwembad De Parel in Domburg. Wel zal het nablussen nog uren duren. Omwonenden die uit voorzorg hun wonngen moesten verlaten, kunnen weer terug naar huis. Dat meldt de Veiligheidregio Zeeland (VRZ) donderdagmiddag.
22 uur geledenMIDDELBURG - De gemeente Middelburg biedt een breed scala aan onderwijs, van basisscholen tot hoger onderwijs. 'Met ongeveer 3700 studenten die momenteel in Middelburg studeren, vormt het vervolgonderwijs - University College Roosevelt (UCR), HZ University of Applied Sciences en Scalda - een belangrijke economische pijler voor de gemeente', aldus de gemeente Middelburg. Samen met de gemeente Vlissingen werkt Middelburg aan een toekomstbestendig beleid voor vervolgonderwijs tot 2035 en betrekt daarbij onderwijsinstellingen, inwoners en studenten door middel van gesprekken en enquêtes.
23 uur geleden