Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschap: 'Aantal muskusratten in Zeeland neemt af'

Waterschap: 'Aantal muskusratten in Zeeland neemt af'

GOES - Het aantal muskusratten dat in de Zeeuwse binnenwateren wordt gevangen, neemt af. ‘In 2022 vingen we iets meer dan 4.500 muskusratten’, laat waterschap Scheldestromen dinsdag weten. ‘Dat zijn er 400 minder dan 2021, een afname van 8 procent.’ 

Het waterschap is positief over de ingezette daling. ‘Dat betekent dat onze extra aandacht voor de muskusrattenbestrijding effect heeft en dat er een begin is gemaakt met het terugdringen van de populatie. Er werd geen enkele beverrat gevangen.’ 

Waterschappen bestrijden muskus- en beverratten, omdat ze een risico vormen voor waterveiligheid en natuur. ‘Het doel is om in 2034 geen levensvatbare populatie muskusratten meer in Nederland te hebben. Dat is het geval als er minder dan 500 muskusratten per jaar worden gevangen.’ Om dat doel ook in Zeeland te halen heeft Scheldestromen afgelopen jaar extra muskusrattenbestrijders aangenomen.

Andere aanpak

In een groot deel van Zeeland is de populatie muskusratten volgens het waterschap onder controle. ‘Hier worden tot maximaal vijftig muskusratten per jaar gevangen.’ Er is een aantal aandachtsgebieden waar het aantal muskusratten wel daalt, maar het gebied nog niet voldoet aan de norm. (zie kaart)

‘Het afgelopen jaar heeft het waterschap gekozen voor een andere aanpak bij de bestrijding van muskusratten. Er zijn extra muskusrattenbestrijders aangesteld, zodat er meer uren gemaakt kunnen worden. Met de inzet van extra bestrijders kunnen we gebieden onder de loep nemen en daarna ook onder controle houden. Het is lastig te voorspellen of we daardoor eerst meer muskusratten vinden of dat we de dalende lijn van vangsten direct verder kunnen doorzetten naar nul. We doen er alles aan om te voldoen aan de landelijke afspraak die we gemaakt hebben om geen levensvatbare populatie muskusratten meer te hebben in 2034.’

Verdringen

Bij de landsgrens met België, waar de populatie muskusratten ongeveer gelijk is aan die in Zeeland, werkt het waterschap samen met Belgische bestrijders. Muskusrattenbestrijding is een plicht voor waterschappen, omdat deze dieren de stabiliteit van oevers, wegen en dijken aantasten en met hun gegraaf de waterafvoer kunnen verstoppen. ‘Het dier heeft nauwelijks vijanden en plant zich, met zo’n twintig nakomelingen per jaar, razendsnel voort. Dit heeft ook een negatieve impact op de biodiversiteit. Muskusratten eten planten als riet en lisdodde en verdringen daardoor inheemse diersoorten, zoals de zwarte stern, roerdomp en kleine karekiet. Deze vogels leven in het riet, waar ook muskusratten rondscharrelen.

Meer uit Beveland

Scootmobielbestuurder rijdt water in en wordt gered door politie en ambulanciers

GOES - Een persoon in een scootmobiel raakte vanmiddag te water aan de Elvis Presleylaan. De persoon is inmiddels uit het water gehaald.

12 uur geleden
Aan de keukentafel bij Sharon de Putter en Milko van Sighem

MIDDELBURG - Twee bedrijven, drie kleine kinderen: een druk leven. Toch lukte het Sharon de Putter en Milko van Sighem tijd vrij te maken voor een gesprek aan hun keukentafel met De Bode. Hoe krijgen ze het allemaal geregeld? Sharon: 'Om alle ballen in de lucht te houden leven we heel gestructureerd.'

13 uur geleden
Rolstoeldriedaagse in Heinkenszand begint dinsdag

HEINKENSZAND - Stichting Heinkenszandse Kika-KWF walk and run organiseert in samenwerking met SVRZ van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei een rolstoeldriedaagse in en rond Heinkenszand.

1 dag geleden
Markt over toekomst binnenstad in Goes: 'Absurd dat je in Goes nog met auto op Grote Markt kunt rijden'

GOES - De gemeente Goes werkt aan het vernieuwen van de binnenstad. Al twee jaar voert ze verbeterpunten uit, maar er moet nog steeds veel gebeuren, vertelt wethouder Joost de Goffau. "De urgentie is hoog", stelt hij. Om inwoners en ondernemers te informeren en naar hun meningen en ideeën te vragen, is er maandag een grote binnenstadsmarkt in de Grote of Maria Magdalenakerk.

1 dag geleden
Vechtpartij escaleert naar bedreiging met een wapen: 21-jarige aangehouden

NIEUWDORP - De politie heeft afgelopen nacht een 20-jarige man uit Nieuwdorp aangehouden. De man zou betrokken zijn bij een vechtpartij tijdens een feest op het sportcomplex aan de Prinses Margrietstraat. De verdachte zou daarbij ook hebben gedreigd met een wapen. Dit gebeurde in de nacht van dinsdag 8 mei op woensdag 9 mei.

2 dagen geleden
Radioprogramma 5 Dagen zendt donderdagavond uit bij reddingsbrigade Goes

GOES - Het NPO Radio 1-programma 5 Dagen gaat deze week over het werk van reddingsbrigades in Nederland. Donderdagavond komt de uitzending live uit Goes, waar het voortbestaan van de reddingsbrigade onzeker is.

2 dagen geleden
Hemelvaartsdag: Een vrije dag, maar waarom eigenlijk?

GOES - Hemelvaartsdag, de dag die jaarlijks door Nederlanders wordt gevierd dankzij de verplichte vrije dag. Heerlijk, zo'n lang weekend, maar wat vieren we eigenlijk?

2 dagen geleden