Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Waterplanten helpen met kustbescherming'

'Waterplanten helpen met kustbescherming'

YERSEKE - In zijn onderzoek naar natuurlijke kustbescherming, onder meer in Zeeland, heeft Jaco de Smit ontdekt dat zeegras voor de kust verrassend weerbaar is tegen stormen en dat slijkkreeftjes de bodem juist minder stabiel maken. De Smit is promovendus bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat ook een vestiging heeft in Yerseke.

Fysisch geograaf Jaco de Smit verbeterde een onderzoeksmethode om in de zee natuurgetrouwe experimenten te kunnen doen. “In de praktijk is het lastig om de bodemstabiliteit in het getijdengebied te meten, omdat je in het veld de golven en stroming niet kunt beheersen. Maar in het lab zou je het hele ecosysteem met planten en bodemdieren moeten transplanteren of nabouwen.” 

De Smit paste daarom een relatief nieuwe experimenteermethode toe die het midden houdt tussen het natuurlijke systeem en labexperimenten: hij bouwde zogenoemde veldflumes, stroomgoten van enkele meters lang, die hij in het getijdengebied plaatste. Voor verschillende delen van het voorland bouwden De Smit en zijn collega’s drie verschillende soorten veldflumes. Die maken het mogelijk om de omstandigheden onder water en in het getijdengebied te meten én aan te passen. Uit zijn resultaten blijkt dat groot zeegras (Zostera marina), dat groeit in ondiep water, de zeebodem stabieler maakt, doordat het de kracht van het water wegneemt en zo voorkomt dat zand opwoelt. “Opmerkelijk genoeg is het effect van toenemende stormactiviteit klein. Dat betekent dat zeegrasvelden veel potentie hebben voor kustbescherming.”

Slijkkreeftje

Op Texel en in Zeeland onderzocht De Smit hoe sterk een bodem slijt als gevolg van de activiteit van bodemdieren in het slik, het modderige, niet begroeide deel van het getijdengebied. “Het slijkkreeftje Corophium volutator, ook bekend als wadkreeftje, maakt maar een klein deel uit van de biomassa in een leefgemeenschap, maar kan een groot negatief effect hebben op de bodemstabiliteit. Zelfs als er ook andere, grotere soorten, zoals het tweekleppige weekdier het nonnetje en de zeeduizendpoot, in de bodem zitten. Het twee à drie millimeter kleine kreeftje is dan ook een sleutelsoort voor de instabiliteit van de slikkenbodem.”

Zeespiegelstijging

Al honderden jaren beschermt Nederland zijn kustgebieden met dijken, maar door zeespiegelstijging moeten dijken steeds hoger en breder worden gemaakt om bestand te zijn tegen zware stormen. Dat is niet alleen erg kostbaar, het belast ook de natuur in getijdengebieden. Terwijl die ecosystemen - in het noorden van ons land bekend als kwelders en wadden en in Zeeland als schorren en slikken - juist de kust kunnen helpen beschermen. In Nederland, maar ook in vele andere landen wereldwijd. “Het zeewater voert zand en modder aan en waterplanten kunnen dat vasthouden”, legt kustecoloog Tjeerd Bouma uit. Als expert op het gebied van natuurlijke kustbescherming bij het NIOZ begeleidde hij De Smit. “Daardoor groeit het voorland bij zeespiegelstijging mee met de zeespiegel. Dat maakt dat waterplanten in te zetten zijn als onderdeel van de kustbescherming. Een belangrijke voorwaarde is wel dat nauwkeurig te voorspellen moet zijn hoe de kracht van het zeewater de stabiliteit van de bodem beïnvloedt.” Daarom onderzoekt het NIOZ de dynamica van kustsystemen.

Meer uit Reimerswaal

Nieuwe Lief & Leedstraten in gemeente Reimerswaal

REIMERSWAAL - Er kunnen 15 nieuwe Lief & Leedstraten worden opgezet in de gemeente Reimerswaal. Dit volgt op de toevoeging van 8 nieuwe straten, en nu is het aan de bewoners om de handen ineen te slaan.

12 uur geleden
Persoon gewond na val op motorcrossbaan Rilland

RILLAND - Gisterenmiddag is een persoon gewond geraakt na een val op de motorcrossbaan in Rilland. De politie meldde dat de val een medische oorzaak had.

17 uur geleden
Schipper krijgt boete na gevaarlijk vaargedrag

HANSWEERT - Afgelopen weekend tijdens de landelijke Reddingbootdag in Hansweert hebben bezoekers van het KNRM-reddingstation een bijzondere ervaring opgedaan toen ze getuige waren van een daadwerkelijke hulpverleningsactie. 

19 uur geleden
Workshopdag voor wandelgroepen

REIMERSWAAL - De gemeente Reimerswaal organiseert op dinsdag 3 juni 2025 een bijeenkomst voor deelnemers van de Reimerswaalse wandelgroepen. Het is de start van een jaarlijkse traditie, bedoeld om wandelaars te verbinden en te inspireren.

1 dag geleden
Medisch ongeval op de Bathseweg: Eén persoon naar ziekenhuis overgebracht

RILLAND- De hulpdiensten zijn zaterdagmorgen ingezet voor een verkeersongeval op de Bathseweg. Ter plaatse bleek dat één persoon medische hulp nodig had en voor nader onderzoek met spoed naar het ziekenhuis overgebracht moest worden. Dit gebeurde onder politiebegeleiding. De politie laat weten dat er sprake was van een medisch ongeval.

2 dagen geleden
Twee verkeersdeelnemers met elkaar in botsing op de Stationsweg

KRUININGEN- Op de Stationsweg zijn zaterdagmorgen twee verkeersdeelnemers met elkaar in botsing gekomen. Hierbij liep één persoon letsel op. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. Waardoor de verkeersdeelnemers met elkaar in botsing kwamen is niet duidelijk.

2 dagen geleden
Auto belandt in sloot in bocht van Schelvrijwegeling

YERSEKE- In een bocht van de Schelvrijwegeling is vrijdagavond een auto in de sloot beland. De politie ging ter plaatse om hulp te verlenen. Gelukkig konden de inzittenden droog de kant bereiken. Er raakte niemand gewond. Het is niet duidelijk waardoor de auto in de sloot terechtkwam. 

2 dagen geleden