Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterfront in opstand tegen 'dreigende' hoogspanningsstation in Halsteren

Waterfront in opstand tegen 'dreigende' hoogspanningsstation in Halsteren

THOLEN - Bewoners van de Waterfront in Tholen zijn bezorgd over de mogelijke komst van een hoogspanningsstation aan de overkant van het Schelde-Rijnkanaal. Hoewel het station niet op Thools grondgebied zal liggen, uiten de bewoners hun zorgen over verstoring van het uitzicht, geluidsoverlast en stralingsgevaar.

Naast de mensen die in Waterfront wonen, zijn er ook mensen van het industrieterrein, Botshoofd en bedrijven in de Slabbecoornpolder die het niet eens zijn met het plan van TenneT om het nieuwe hoogspanningsstation te bouwen. TenneT heeft plannen voor de bouw van een nieuw station in de omgeving van Halsteren. Op zowel Schouwen-Duiveland als Tholen is het bestaande elektriciteitsnet van Stedin overbelast. Hierdoor is er geen ruimte voor nieuwe duurzame projecten in deze gemeenten.

In West-Brabant hebben ze een vergelijkbaar probleem, waar het regionale elektriciteitsnet zijn maximale capaciteit heeft bereikt. Om dit aan te pakken, wil TenneT twee nieuwe hoogspanningsstations bouwen: één bij Zierikzee en één bij Halsteren. Deze stations worden met elkaar verbonden door een ondergrondse kabel. Het doel is om het regionale elektriciteitsnetwerk stabieler te maken en meer ruimte te creëren voor nieuwe energieprojecten.

400 meter afstand
Het nieuwe hoogspanningsstation bij Halsteren moet liggen tussen de waterkering van het Schelde-Rijnkanaal in het westen en het NNN-gebied het Lange Water in het noorden en het oosten. In dit plan ligt het station op ongeveer 400 meter afstand van de woningen in de gemeente Tholen en ongeveer 700 meter van de woningen in de gemeente Bergen op Zoom. Drie Bergse fracties, Samen0164, V-BoZ! en GBWP, hebben voorgesteld om het station te bouwen op De Spie, het industrieterrein bij petrochemisch bedrijf Sabic. Hierdoor zou het station op een grotere afstand van Tholen liggen.

Het station moet uiteindelijk verbonden worden met de bestaande 380 kV-verbinding tussen Rilland en Geertruidenberg door middel van enkele hoogspanningsmasten. Hiervoor moeten zeven nieuwe masten worden gebouwd, één bestaande mast worden aangepast en twee bestaande masten worden verwijderd. Alle andere kabels van en naar het station zullen ondergrond worden aangelegd.

2027
In het voorjaar van dit jaar hebben er gesprekken plaatsgevonden met belanghebbenden, zoals grondeigenaren en omwonenden. In het najaar zal de realisatie van het hoogspanningsstation bij Halsteren een ruimtelijke procedure doorlopen door de gemeente Bergen op Zoom. Enexis zal verantwoordelijk zijn voor het aansluiten van nieuwe duurzame projecten in West-Brabant op dit station.

Het station krijgt meerdere kV-transformatoren om bijvoorbeeld de kabels naar Schouwen-Duiveland en Tholen te huisvesten. TenneT verwacht over twee jaar te kunnen beginnen met de bouw van het station. In 2027 moet de netversterking gereed zijn. De locatie voor het nieuwe hoogspanningsstation blijft voorlopig nog onzeker met bijvoorbeeld de weerstand van de Tholenaren.

Meer uit Tholen

Foto's: Zeven inwoners van Tholen ontvangen een Koninklijke onderscheiding [FOTOALBUM]

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft vrijdagochtend zeven inwoners van de gemeente Tholen verrast met een Koninklijke onderscheiding. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op de foto stralen ze met hun welverdiende lintje.

11 uur geleden
Aan de keukentafel met Alexander: 'Ik ben gestart om anderen te waarschuwen' [AAN DE KEUKENTAFEL]

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Alexander Koppelmans van Xtract BV en MKB Cybertraining BV.

19 uur geleden
Sloop basisschool De Regenboog deze week begonnen

THOLEN - Een aannemer is in opdracht van de gemeente deze week gestart met de sloop van het oude pand van De Regenboog aan de Molenvlietsedijk. Sinds 2021 worden het gebouw niet meer gebruikt voor lessen, omdat de basisschool is verhuisd naar de Brede School aan de Abraham Beeckmanlaan.

23 uur geleden
Koningsdag 2024 op Sint Philipsland en Tholen begonnen [FOTOALBUM]

THOLEN - Hoera! Koningsdag in de gemeente Tholen is begonnen. De meeste kernen begonnen deze feestelijke dag met het zingen van het volkslied.

1 dag geleden
Excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde

THOLEN - In mei, juni en dit jaar ook in juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid om de eeuwenoude vangstmethode op onder andere de beroemde Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken!

1 dag geleden
Keukenbrand in woning aan de Tienhoven: Team Brandonderzoek onderzoekt oorzaak

SINT-ANNALAND- In een woning aan de Tienhoven heeft op zaterdagmorgen een brand gewoed. Volgens de melding betrof het een keukenbrand. De brandweer had de brand snel onder controle. Team Brandonderzoek heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. 

1 dag geleden
Thoolse lezersfoto van de week: 'Skyline van Scherpenisse'

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Piet Alkema die de spotlight mocht vangen.

1 dag geleden