
Wat ze in Amerika kunnen, kan boer Boone nu ook in Rilland: kidneybonen telen
RILLAND - Boer Berend Boone uit Waarde teelt sinds vorig jaar kidneybonen op zijn land in de Rillandse polder. Het ziet ernaar uit dat de tweede oogst, dit najaar, een goede wordt. Daardoor hoeft groente- en peulvruchtenfabrikant Hak, die deze teelt bij enkele Nederlandse boeren uitprobeert, haar grote, rode kidneybonen niet meer te importeren uit Canada en Noord-Amerika en dat is beter voor het milieu.
Na enkele jaren experimenteren durft Hak over te stappen op honderd procent gebruik van grote, rode kidneybonen van Nederlandse bodem, zoals die van boer Boone. Het gewas blijkt goed te gedijen in de Zeeuwse klei. Een proef met kikkererwten slaagde niet, dus het was niet vanzelfsprekend dat de kidneybonen mooi de kop op zouden steken. “Het blijkt dat kikkererwten een meer mediterraan klimaat en langer seizoen nodig hebben”, vertelt Joachim Nieuwhoff, directeur inkoop en landbouw bij Hak. “Tegen de tijd dat de kikkererwten hier geoogst kunnen worden, is het al herfst. Te veel regen zorgt er dan voor dat de kikkererwten gaan schimmelen, voordat ze geoogst kunnen worden.” De Rillandse kidneybonen daarentegen zijn waarschijnlijk nog dit jaar te koop in de supermarkt.”Een gewas moet bij de teler passen, je moet het leren kennen”, illustreert Boone de proef die leidde tot een match. “Kidneybonen blijken een relatief gemakkelijk gewas te zijn om te telen. De planten zijn sterk en kunnen goed tegen droogte. Dat is belangrijk, want ik kan dit land niet beregenen.” Doordat de plant zo sterk is, hoeft Boone weinig beschermingsmiddelen te gebruiken en dat is goed voor de natuur en zijn portemonnee. Hij moet wel opletten dat hazen en bonenvliegen het gewas niet opeten. De teler legt verder uit dat de kidneyboon een rustgewas is - je hoeft de grond er niet voor om te ploegen tijdens de oogst - en een vlinderbloemige plant. “De plant haalt stikstof uit de lucht en dat komt in de grond terecht, waar de nieuwe plant het weer kan opnemen. Dat is cruciaal voor de groei.”
Potentie
Boone vertelt een goede prijs voor zijn kidneybonen te krijgen van Hak. Nieuwhoff legt uit dat lokaal telen niet goedkoper is voor zijn bedrijf en dat het in dit beginstadium een risico is om volledig in te zetten op Nederlandse kidneybonen.“Lokaal telen betekent niet goedkoper telen, maar wij willen onze groenten en peulvruchten van dichtbij halen. We willen samen met de teler verduurzamen en dan moet de teler ook geld kunnen verdienen, anders heb je geen duurzame keten. Dit project laat zien dat het kan. De kidneybonen van dit jaar hebben de duurzaamheidscertificering ‘On the way to Planet Proof’ gekregen.” Het project biedt volgens de samenwerkende partijen potentie voor de toekomst. “Want vlees wordt snel duurder en het voedingspatroon verandert, waardoor de vraag naar eiwitrijke gewassen groeit”, legt Nieuwhoff uit. Dat maakt deze productie interessant voor Nederlandse telers, zoals Boone. “Een aanzienlijk deel van alle peulvruchten die de Nederlandse consument eet, wordt nu nog in het buitenland en zelfs buiten Europa geteeld”, aldus Nieuwhoff. “Van oudsher komen kidneybonen onder andere uit Noord-Amerika en Canada.” Daarom vinden er experimenten met de teelt van exotische bonensoorten, zoals rode kidneybonen, zwarte bonen en kikkererwten plaats in Nederland. Hiervoor werkt Hak onder andere samen met de CZAV, de agrarische coöperatie in Zuid-Nederland, die Boone weer benaderde voor de teelt. Daardoor treedt Boone, die tot vorig jaar alleen aardappelen, uien, suikerbieten, graan en graszaad verbouwde, weer in de voetsporen van zijn opa als bonenteler. Deze kidneybonenteelt sluit aan bij de ‘Bean Deal’ tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en 56 partners, waaronder Hak. Dit akkoord moet Nederland minder afhankelijk van het buitenland maken voor de teelt van eiwitrijke gewassen. De Zeeuwse zon en grond zijn volgens Boone en Nieuwhoff ideaal voor de kidneybonenteelt. “De zilte smaak maakt deze kidneybonen nóg lekkerder.”
Meer uit Reimerswaal
GOES - De brommobiel - ook wel het 45-kilometerautootje genoemd - is in opmars in Nederland, en Zeeland blijft daarin niet achter. Met name in Goes, maar ook in Reimerswaal, Kapelle en Tholen groeit het aantal brommobielen opvallend hard. Dat blijkt uit een analyse van mobiliteitsplatform MicroMobiel.nl op basis van recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
2 uur geledenKAPELLE - De gemeente Kapelle heeft het grasland op de kruising van de Handelsweg en de Nijverheidsweg op bedrijventerrein De Smokkelhoek aangewezen als definitieve locatie voor de kleinschalige noodopvang van asielzoekers. Daarmee is de locatiekeuze nu officieel rond. Op deze plek zullen maximaal 81 asielzoekers worden opgevangen voor een periode van maximaal dertien maanden.
16 uur geledenKRUININGEN/WAARDE - De nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Reimerswaal is bekend. Ralph Harthoorn uit Waarde werd afgelopen week uit 18 kandidaten gekozen. Ralph is 10 jaar en zit op de christelijke basisschool D'n Akker.
1 dag geledenREIMERSWAAL - De gemeente Reimerswaal maakt zich zorgen over de kosten in de jeugdzorg en de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Die kosten stijgen al jaren, en in de toekomst verwacht de gemeente dat dit alleen maar meer wordt. Tegelijkertijd krijgen gemeenten vanaf 2028 minder geld van de landelijke overheid. Dat staat in de nieuwste Kadernota, waarin de plannen voor de komende jaren staan.
2 dagen geledenKAPELLE - De Europese Raad heeft besloten de Richtlijn Tijdelijke Bescherming met één jaar te verlengen tot 4 maart 2027. Dit betekent dat Oekraïense vluchtelingen recht blijven houden op verblijf, werk, huisvesting, zorg en onderwijs zonder een asielaanvraag. De Europese Raad zal dit besluit tijdens een van zijn komende zittingen formeel goedkeuren. Voor Gemeente Kapelle houdt dit in dat we onze opvang en ondersteuning voortzetten. Het ministerie heeft toegezegd financiële garanties te bieden zolang de opvangtaak voor Oekraïense vluchtelingen geldt, plus één extra jaar na afloop van de richtlijn.Dit geeft ons de zekerheid dat we de gemaakte afspraken over de opvang kunnen blijven nakomen. Dit is positief voor de afspraken die we hebben gemaakt met betrekking tot de opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden in Kapelle. Door de verlenging van de RTB en de bijbehorende financiële garantie, is het financiële risico - waarover we u in het voorstel van maart 2024 over het beschikbaar stellen van budget hebben geïnformeerd - aanzienlijk verminderd. De huidige huurafspraken zijn namelijk geldig tot oktober 2027.Toch blijft het maken van lange termijnplannen met financiële dekking, langer dan twee jaar, onzeker voor gemeenten. Dit komt doordat de verlenging van de richtlijn telkens voor een beperkte periode wordt vastgesteld en afhankelijk is van de ontwikkelingen in Oekraïne en de besluitvorming op EU-niveau. Daarnaast kan de hoogte van het normbedrag, dat wij ontvangen voor de opvang van vluchtelingen, tussentijds worden aangepast. De Rijksoverheid werkt ondertussen aan een exit strategie voor een geleidelijke afbouw van de tijdelijke bescherming. Hierbij wordt gekeken naar alternatieve verblijfsstatussen en de mogelijke terugkeer van vluchtelingen naar Oekraïne zodra de situatie dat toelaat. Ondanks deze inspanningen blijven veel details nog onduidelijk, wat het voor gemeenten moeilijk maakt om lange termijnplannen met volledige financiële zekerheid te maken.
2 dagen geledenFlink het gaspedaal intrappen om zo snel mogelijk op je vakantiebestemming te zijn deze zomer? Dat levert je zeker in Zwitserland een flinke prent op. En even tijdens het rijden de navigatie op je telefoon instellen? Dan ben je in België twee weken je rijbewijs kwijt.
2 dagen geleden