Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wat ze in Amerika kunnen, kan boer Boone nu ook in Rilland: kidneybonen telen

Wat ze in Amerika kunnen, kan boer Boone nu ook in Rilland: kidneybonen telen

RILLAND - Boer Berend Boone uit Waarde teelt sinds vorig jaar kidneybonen op zijn land in de Rillandse polder. Het ziet ernaar uit dat de tweede oogst, dit najaar, een goede wordt. Daardoor hoeft groente- en peulvruchtenfabrikant Hak, die deze teelt bij enkele Nederlandse boeren uitprobeert, haar grote, rode kidneybonen niet meer te importeren uit Canada en Noord-Amerika en dat is beter voor het milieu.

Na enkele jaren experimenteren durft Hak over te stappen op honderd procent gebruik van grote, rode kidneybonen van Nederlandse bodem, zoals die van boer Boone. Het gewas blijkt goed te gedijen in de Zeeuwse klei. Een proef met kikkererwten slaagde niet, dus het was niet vanzelfsprekend dat de kidneybonen mooi de kop op zouden steken. “Het blijkt dat kikkererwten een meer mediterraan klimaat en langer seizoen nodig hebben”, vertelt Joachim Nieuwhoff, directeur inkoop en landbouw bij Hak. “Tegen de tijd dat de kikkererwten hier geoogst kunnen worden, is het al herfst. Te veel regen zorgt er dan voor dat de kikkererwten gaan schimmelen, voordat ze geoogst kunnen worden.” De Rillandse kidneybonen daarentegen zijn waarschijnlijk nog dit jaar te koop in de supermarkt.”Een gewas moet bij de teler passen, je moet het leren kennen”, illustreert Boone de proef die leidde tot een match. “Kidneybonen blijken een relatief gemakkelijk gewas te zijn om te telen. De planten zijn sterk en kunnen goed tegen droogte. Dat is belangrijk, want ik kan dit land niet beregenen.” Doordat de plant zo sterk is, hoeft Boone weinig beschermingsmiddelen te gebruiken en dat is goed voor de natuur en zijn portemonnee. Hij moet wel opletten dat hazen en bonenvliegen het gewas niet opeten. De teler legt verder uit dat de kidneyboon een rustgewas is - je hoeft de grond er niet voor om te ploegen tijdens de oogst - en een vlinderbloemige plant. “De plant haalt stikstof uit de lucht en dat komt in de grond terecht, waar de nieuwe plant het weer kan opnemen. Dat is cruciaal voor de groei.”

Potentie

Boone vertelt een goede prijs voor zijn kidneybonen te krijgen van Hak. Nieuwhoff legt uit dat lokaal telen niet goedkoper is voor zijn bedrijf en dat het in dit beginstadium een risico is om volledig in te zetten op Nederlandse kidneybonen.“Lokaal telen betekent niet goedkoper telen, maar wij willen onze groenten en peulvruchten van dichtbij halen. We willen samen met de teler verduurzamen en dan moet de teler ook geld kunnen verdienen, anders heb je geen duurzame keten. Dit project laat zien dat het kan. De kidneybonen van dit jaar hebben de duurzaamheidscertificering ‘On the way to Planet Proof’ gekregen.” Het project biedt volgens de samenwerkende partijen potentie voor de toekomst. “Want vlees wordt snel duurder en het voedingspatroon verandert, waardoor de vraag naar eiwitrijke gewassen groeit”, legt Nieuwhoff uit. Dat maakt deze productie interessant voor Nederlandse telers, zoals Boone. “Een aanzienlijk deel van alle peulvruchten die de Nederlandse consument eet, wordt nu nog in het buitenland en zelfs buiten Europa geteeld”, aldus Nieuwhoff. “Van oudsher komen kidneybonen onder andere uit Noord-Amerika en Canada.” Daarom vinden er experimenten met de teelt van exotische bonensoorten, zoals rode kidneybonen, zwarte bonen en kikkererwten plaats in Nederland. Hiervoor werkt Hak onder andere samen met de CZAV, de agrarische coöperatie in Zuid-Nederland, die Boone weer benaderde voor de teelt. Daardoor treedt Boone, die tot vorig jaar alleen aardappelen, uien, suikerbieten, graan en graszaad verbouwde, weer in de voetsporen van zijn opa als bonenteler. Deze kidneybonenteelt sluit aan bij de ‘Bean Deal’ tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en 56 partners, waaronder Hak. Dit akkoord moet Nederland minder afhankelijk van het buitenland maken voor de teelt van eiwitrijke gewassen. De Zeeuwse zon en grond zijn volgens Boone en Nieuwhoff ideaal voor de kidneybonenteelt. “De zilte smaak maakt deze kidneybonen nóg lekkerder.”

Meer uit Reimerswaal

Skeelerronde Krabbendijke groot succes

KRABBENDIJKE - Afgelopen woensdag werd in Krabbendijke de 27e skeelerronde verreden. "Ondanks de vele regen van de afgelopen periode troffen we het bij dit evenement opnieuw", laat de IJs- en Skeelervereniging Krabbendijke weten. "Zoals bij de schaatsperiode in januari, de kidstour in mei en nu de skeelerronde was het elke keer opnieuw goed weer."

5 uur geleden
Open dag in Groene Kamers Rilland: 'Structuurvisie belooft veel moois'

BATH - Zaterdag kwamen inwoners van Rilland, Bath en omstreken samen in de omgeving van Bath om daar de plannen en progressie van de gemeente Reimerswaal te zien voor de structuurvisie 'Groene Kamers Rilland'. In de ochtend en middag konden geïnteresseerden een route fietsen langs drie punten in het gebied waar ze verschillende aspecten van de Groene Kamers konden bekijken, met als doel om inwoners te informeren, maar vooral te betrekken bij het project. 

6 uur geleden
Twee gewonden naar ziekenhuis na botsing tussen auto en scooter bij Kapelle

KAPELLE - Bij een botsing tussen een auto en een scooter zijn maandagochtend in Kapelle twee personen gewond geraakt. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Dronken vrouw veroorzaakt ongeval Kruiningen en heeft geen geldig rijbewijs

KRUININGEN - De politie heeft maandagmorgen vroeg een vrouw aangehouden nadat zij betrokken was bij een ongeval in Kruiningen. Ze reed met haar voertuig tegen een geparkeerde bus aan. Ze bleek dronken en niet in het bezit van een geldig rijbewijs.

1 dag geleden
Gevarieerde open dag zaterdag in Groene Kamers van Rilland

BATH - De gemeente Reimerswaal organiseert zaterdag, samen met verschillende partners, een open dag in het gebied van de Groene Kamers van Rilland. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen verschillende interessante projecten worden bezocht. Neem bijvoorbeeld een kijkje in een zonnepark, ga mee met de rondleidingen over historisch Bath en de gebiedsontwikkeling in het oostelijk deelgebied of breng een bezoekje aan een notenboomgaard. 

5 dagen geleden
Kapelle neemt afscheid van gemeentesecretaris Arnold van den Berge

KAPELLE - Op vrijdag 28 juni neemt de gemeente Kapelle afscheid van gemeentesecretaris en directeur Arnold van den Berge. 'Arnold heeft 42 jaar gewerkt bij de gemeente Kapelle en gaat genieten van zijn welverdiende pensioen', laat de gemeente Kapelle weten. Frank Leijnse wordt zijn opvolger.

6 dagen geleden
Miljoeneninvestering voor vernieuwing in Wemeldinge

WEMELDINGE - Maandag vond de derde informatieavond plaats over de bouw van een nieuwe gymzaal en Integraal Kind Centrum (IKC) in Wemeldinge. De avond werd bezocht door allerlei betrokkenen uit het dorp, van ouders van leerlingen tot directe omwonenden van de huidige school. Met een prijskaartje van ruim tien miljoen euro is dit volgens wethouder Jon Herselman van de gemeente Kapelle het meest omvangrijke project ooit voor Wemeldinge. Hij noemt het een investering die het dorp toekomstbestendiger maakt. 

6 dagen geleden