Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wat ze in Amerika kunnen, kan boer Boone nu ook in Rilland: kidneybonen telen

Wat ze in Amerika kunnen, kan boer Boone nu ook in Rilland: kidneybonen telen

RILLAND - Boer Berend Boone uit Waarde teelt sinds vorig jaar kidneybonen op zijn land in de Rillandse polder. Het ziet ernaar uit dat de tweede oogst, dit najaar, een goede wordt. Daardoor hoeft groente- en peulvruchtenfabrikant Hak, die deze teelt bij enkele Nederlandse boeren uitprobeert, haar grote, rode kidneybonen niet meer te importeren uit Canada en Noord-Amerika en dat is beter voor het milieu.

Na enkele jaren experimenteren durft Hak over te stappen op honderd procent gebruik van grote, rode kidneybonen van Nederlandse bodem, zoals die van boer Boone. Het gewas blijkt goed te gedijen in de Zeeuwse klei. Een proef met kikkererwten slaagde niet, dus het was niet vanzelfsprekend dat de kidneybonen mooi de kop op zouden steken. “Het blijkt dat kikkererwten een meer mediterraan klimaat en langer seizoen nodig hebben”, vertelt Joachim Nieuwhoff, directeur inkoop en landbouw bij Hak. “Tegen de tijd dat de kikkererwten hier geoogst kunnen worden, is het al herfst. Te veel regen zorgt er dan voor dat de kikkererwten gaan schimmelen, voordat ze geoogst kunnen worden.” De Rillandse kidneybonen daarentegen zijn waarschijnlijk nog dit jaar te koop in de supermarkt.”Een gewas moet bij de teler passen, je moet het leren kennen”, illustreert Boone de proef die leidde tot een match. “Kidneybonen blijken een relatief gemakkelijk gewas te zijn om te telen. De planten zijn sterk en kunnen goed tegen droogte. Dat is belangrijk, want ik kan dit land niet beregenen.” Doordat de plant zo sterk is, hoeft Boone weinig beschermingsmiddelen te gebruiken en dat is goed voor de natuur en zijn portemonnee. Hij moet wel opletten dat hazen en bonenvliegen het gewas niet opeten. De teler legt verder uit dat de kidneyboon een rustgewas is - je hoeft de grond er niet voor om te ploegen tijdens de oogst - en een vlinderbloemige plant. “De plant haalt stikstof uit de lucht en dat komt in de grond terecht, waar de nieuwe plant het weer kan opnemen. Dat is cruciaal voor de groei.”

Potentie

Boone vertelt een goede prijs voor zijn kidneybonen te krijgen van Hak. Nieuwhoff legt uit dat lokaal telen niet goedkoper is voor zijn bedrijf en dat het in dit beginstadium een risico is om volledig in te zetten op Nederlandse kidneybonen.“Lokaal telen betekent niet goedkoper telen, maar wij willen onze groenten en peulvruchten van dichtbij halen. We willen samen met de teler verduurzamen en dan moet de teler ook geld kunnen verdienen, anders heb je geen duurzame keten. Dit project laat zien dat het kan. De kidneybonen van dit jaar hebben de duurzaamheidscertificering ‘On the way to Planet Proof’ gekregen.” Het project biedt volgens de samenwerkende partijen potentie voor de toekomst. “Want vlees wordt snel duurder en het voedingspatroon verandert, waardoor de vraag naar eiwitrijke gewassen groeit”, legt Nieuwhoff uit. Dat maakt deze productie interessant voor Nederlandse telers, zoals Boone. “Een aanzienlijk deel van alle peulvruchten die de Nederlandse consument eet, wordt nu nog in het buitenland en zelfs buiten Europa geteeld”, aldus Nieuwhoff. “Van oudsher komen kidneybonen onder andere uit Noord-Amerika en Canada.” Daarom vinden er experimenten met de teelt van exotische bonensoorten, zoals rode kidneybonen, zwarte bonen en kikkererwten plaats in Nederland. Hiervoor werkt Hak onder andere samen met de CZAV, de agrarische coöperatie in Zuid-Nederland, die Boone weer benaderde voor de teelt. Daardoor treedt Boone, die tot vorig jaar alleen aardappelen, uien, suikerbieten, graan en graszaad verbouwde, weer in de voetsporen van zijn opa als bonenteler. Deze kidneybonenteelt sluit aan bij de ‘Bean Deal’ tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en 56 partners, waaronder Hak. Dit akkoord moet Nederland minder afhankelijk van het buitenland maken voor de teelt van eiwitrijke gewassen. De Zeeuwse zon en grond zijn volgens Boone en Nieuwhoff ideaal voor de kidneybonenteelt. “De zilte smaak maakt deze kidneybonen nóg lekkerder.”

Meer uit Reimerswaal

30 Jarig jubileum Dijkrock Rilland

RILLAND - Dijkrock Rilland wordt dit jaar (eindelijk) voor de 30ste keer georganiseerd en wel op vrijdag 14 april en zaterdag 15 april.

14 uur geleden
Seizoen Oosterscheldekreeft geopend, veilig levert KNRM 32.000 euro op

KORTGENE/YERSEKE - Het nieuwe Oosterscheldekreeftseizoen is donderdag van start gegaan. Traditiegetrouw is daarbij de eerste kreeft geveild voor het goede doel. Dat levert de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) 32.000 euro op.

17 uur geleden
De Kromme Spaak in Kapelle na flinke uitbreiding heropend: 'We blijven inzetten op groei en innovatie'

KAPELLE – Dankzij een grote verbouwing is De Kromme Spaak in Kapelle weer klaar voor de toekomst. De rijwielhandel is met een oppervlakte van bijna duizend vierkante meter de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste fietsspecialisten in de regio. De Kromme Spaak is een echt familiebedrijf waar vakmanschap, kwaliteit, klantvriendelijkheid en service hoog in het vaandel staan.

1 dag geleden
Bulgaar krijgt 18 jaar cel voor doodslag Kees van Schaik (65) uit Rilland

RILLAND - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelt een 43-jarige man uit Bulgarije tot 18 jaar gevangenisstraf voor doodslag op de 65-jarige Kees van Schaik uit Rilland in 2017. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde eerder 17 jaar cel op. ‘Gelet op zijn leidende rol, zijn houding tijdens het proces en het feit dat hij in het buitenland eerder is veroordeeld, maakt de straf hoger’, laat het gerechtshof woensdag weten.

2 dagen geleden
Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

3 dagen geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

3 dagen geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

4 dagen geleden