Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wat is de toekomst van de Reimerswaalse kerken?

Wat is de toekomst van de Reimerswaalse kerken?

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal laat de komende maanden een kerkenvisie opstellen. Het op een rijtje zetten van onder meer de waarde en staat van kerkgebouwen maakt duidelijk welke acties op termijn afkomen op kerkgenootschappen, aldus de Reimerswaalse wethouder Maarten Both.Al meerdere Zeeuwse gemeenten gingen Reimerswaal voor met het maken van een kerkenvisie, omdat kerken vaak beeldbepalende gebouwen zijn, een belangrijke religieuze rol vervullen, maar ook cultuurhistorische, emotionele of stedenbouwkundige waarde kunnen hebben.

Eerder zag Reimerswaal geen noodzaak voor zo’n visie. “Omdat leegstand van kerkgebouwen geen probleem is in onze gemeente”, legt Both dinsdag uit. “Later bleek de visie breder te zijn. Het gaat niet alleen over leegstand, maar ook over thema’s als onderhoud en duurzaamheid. Daarom willen we nu toch een kerkenvisie opstellen.” 

Problemen

Reimerswaal heeft 27 kerkgebouwen. Hieronder vallen ook oorspronkelijke gebedshuizen die inmiddels een andere functie hebben. Het is aan de eigenaren van de kerkgebouwen zelf of zij willen meewerken aan de visie, zegt Both. “Tijdens het opstellen ervan kunnen zij kennis uitwisselen over het beheer, onderhoud en toekomstperspectief van de kerkgebouwen. Bij het zoeken naar oplossingen voor problemen kan het kerkbesturen helpen om te horen hoe anderen met uitdagingen omgaan.” Zoals het goed onderhouden van een kerk als kleine kerkgemeente, noemt Both een voorbeeld. 

De visie kan ook ingaan op de wens van kerkgenootschappen voor nieuwbouw of verhuizing en de daarmee mogelijk veranderende functie van kerkgebouwen. “Daarom is de input vanuit de kerken belangrijk voor de visie.”
Wanneer het document klaar is, kan de gemeente het ook raadplegen als zich nieuwe plannen aandienen voor een kerkgebouw of de omgeving daarvan. “Soms ontkom je niet aan het afbreken van een kerkgebouw.”

Voorbereiden

Adviesbureau Coup en Erfgoed Zeeland stellen de visie op voor Reimerswaal. Dat kost volgens Both 50.000 euro en dit betaalt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Voor de visie worden paspoorten met de historie, staat, functie en waarde van de kerkgebouwen gemaakt en gaan de kerkbesturen met elkaar en de gemeente in gesprek over de toekomst. “Wij gaan niet over de deelname van de kerkgenootschappen, want de gemeente heeft hierin alleen een verbindende rol.” Het is ook niet zo dat de eigenaren van de kerkgebouwen voor de visie een wensenlijst bij de gemeente kunnen neerleggen. “Maar wij denken dat de kerkenvisie meerwaarde kan hebben voor kerkgenootschappen, omdat ze daarmee beter kunnen voorbereiden op de toekomst.”

Meer uit Reimerswaal

Tentoonstelling over LIKA-fabriek in Kapelle

KAPELLE - In het Fruitteeltmuseum in Kapelle is tot en met 22 november de nieuwe tentoonstelling over de LIKA-fabriek te bekijken. 'Deze conservenfabriek is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de fruitteelt in Zeeland en rond Kapelle in het bijzonder', laat het museum weten. 

2 uur geleden
Nieuwe wandeling 'Sleutel van de Schelde' toont mooiste plekjes in en om Bath

BATH - Nu het vriendelijker weer wordt, is het ook aantrekkelijker om er wandelend of fietsend op uit te gaan. Een nieuwe wandeling is de 'Sleutel van de Schelde', vanuit Bath. Dorpsbewoners hebben deze route samengesteld. De lengte is 14,5 kilometer, maar wandelaars kunnen er ook 9,2 kilometer van maken.

16 uur geleden
Auto in de sloot langs N670 in Kapelle

KAPELLE - Bij de Noordweg (N670) in Kapelle is donderdag aan het begin van de middag een personenauto in een sloot beland. Bij het ongeluk raakte niemand gewond.

21 uur geleden
Wegens succes op herhaling: 24-uurstoernooi Kapelle

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle houdt vrijdag en zaterdag voor de tweede keer een 24-uurstoernooi.

1 dag geleden
Nieuw buurtkastje in Hansweert

HANSWEERT - Er is een nieuw buurtkastje in Hansweert geplaatst.

1 dag geleden
Textielrace basisscholen is begonnen

KAPELLE/KRUININGEN - De textielrace is maandag begonnen. Tot en met donderdag 18 april houden tien Bevelandse en Thoolse basisscholen, ook in de gemeenten Kapelle en Reimerswaal, een wedstrijd om zoveel mogelijk oude kleding en ander textiel in te zamelen. Inwoners kunnen helpen en zo tegelijkertijd opruimen in huis. In Kapelle doet basisschool 't Honk mee en in Reimerswaal de basisscholen de Zevensprong in Krabbendijke en De Eendracht in Hansweert.

1 dag geleden
Het verhaal van de wolfhond: 'het is er niet eentje, het zijn helaas meerdere wolfhonden'

RILLAND - Wat begon met een zichtmelding van een wolf vorige week, blijkt een uitgebreider verhaal te zijn. De wolf was geen wolf, maar een wolfhond en die liep niet alleen, maar in het gezelschap van een andere, inmiddels gevangen, hond. En naar nu blijkt is dit niet de enige wolfhond die hier rondloopt. Volgens Team Hondenopsporing Nederland lopen er namelijk meerdere wolfhonden in de omgeving. De dieren zijn hier gedumpt. Het gaat dus niet om de Franse wolfhond Tépa.

1 dag geleden