Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Wat een dreun’. Weinig begrip voor nieuwe maatregelen

‘Wat een dreun’. Weinig begrip voor nieuwe maatregelen

MIDDELBURG - Na advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet op zaterdag 18 december een spoedoverleg gehouden. De uitkomsten ervan zijn diezelfde avond tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Tot 14 januari geldt weer een strenge lockdown. Kort samengevat komt die erop neer dat alles wat essentieel is open mag blijven, alles wat niet essentieel is moet de deuren sluiten, tot en met zeker 14 januari.

 

Dat betekent bijvoorbeeld dat supermarkten wel openblijven, maar kledingwinkels en de meubelboulevard niet. Ook horeca, musea, theaters, en dierentuinen moeten dicht, maar medische contactberoepen, autogarages en bibliotheken blijven open. Volgens deskundigen zal de Omikronvariant van het coronavirus zich snel verspreiden. Daarom heeft het kabinet besloten eerder in te grijpen van verwacht. Hiermee wordt het advies van het Outbreak Management Team (OMT) opgevolgd. Jaap van Dissel vertelde tijdens de persconferentie dat Omikron momenteel nog voor een klein deel van de infecties in Nederland zorgt, maar dit aantal zeer snel toeneemt. “Dat houdt in een verdubbeling per twee tot drie dagen. Als je kijkt naar andere grote steden in Europa dan zie je dat ook. In Londen zorgt Omikron nu al voor 75% van de besmettingen.” 

Weinig begrip
Veel mensen kunnen weinig of geen begrip opbrengen voor de nieuwe maatregelen, zo blijkt zaterdagmiddag en -avond in Middelburg. Zoals meestal het geval is lekte de strekking van de persconferentie al eerder uit. De harde lockdown hing daarom als een zwaard van Damocles boven de winkelstraten van de stad waar het, zeker in vergelijking met de voorgaande weken, ongewoon druk was. Veel mensen besloten nog snel kerstinkopen te doen, of om in de horeca alvast een voorschot te nemen op het dreigende wegvallen van de kerst- en nieuwjaarsviering. “We nemen het er nog maar even van, nu het nog kan”, was een veelgehoorde opmerking. Veel ondernemers verborgen hun teleurstelling een paar uur later niet, op sociale media. De aankondiging was hard aangekomen. “Wat een dreun.”

Er wordt ook gedacht aan toeleveranciers. Een restaurateur merkte op: “denk je eens in. De opslagruimtes van groothandels staan tjokvol, met het oog op de feestdagen. Wat moeten die nu toch, met al die voorraden? Dit is zo pijnlijk.” Het begrip voor de maatregelen lijkt kleiner te zijn dan tijdens eerdere lockdowns. Dat heeft wellicht ook te maken met het feit dat het kabinet deze keer niet reageert, maar voorsorteert op mogelijke omstandigheden. En dat terwijl er ook voortekenen zijn dat de Omikronvariant wellicht niet leidt tot heel veel extra ziekenhuisopnamen. Dr. Angelique Coetzee, de Zuid-Afrikaanse arts die de variant ontdekte, stelde recent dat de hysterie die wereldwijd heerst, niet overeenkomt met het klinische beeld. Het aantal besmettingen in Zuid-Afrika blijft door de nieuwe variant sterk stijgen maar er lijken momenteel minder mensen door het virus in het ziekenhuis te belanden of aan de gevolgen ervan te sterven dan tijdens de vorige golven. Dat melden de Zuid-Afrikaanse gezondheidsautoriteiten vrijdag.

Meer uit Middelburg

Soroptimisten maken gastlessen op scholen mogelijk

MIDDELBURG/VLISSINGEN - De afgelopen twee jaar heeft Soroptimist club Walcheren IMC Basis financieel gesteund. Op 30 mei is symbolisch een cheque van maar liefst 12.500 euro overhandigd aan twee afgevaardigden van IMC Basis.

12 uur geleden
100 jaar Veere in grafiek

VEERE - Vanaf 10 juni 2023 is in Museum Veere de tentoonstelling 100 jaar Veere in grafiek te zien. Hiermee geeft het museum een herwaardering aan de grafische kunst in het algemeen en de Veerse grafiek in het bijzonder.

12 uur geleden
Walcheren levert opnieuw belangrijke bijdrage aan Verwendag 2023

MIDDELBURG - Zaterdagochtend 27 mei 09.30 uur. Op een rij staan de oranje en groene rugzakjes klaar. Beetje bij beetje druppelen de eerste mensen binnen. Zo’n 250 mensen zijn op weg om een onvergetelijke dag tegemoet te gaan. Gezinnen waar die vreselijke ziekte kanker voor één dag even vergeten mag worden. Een leuke dag met je gezin, lekker genieten in de Beekse Bergen.

13 uur geleden
De Week van de Jonge Mantelzorger

MIDDELBURG – Bij het woord mantelzorger denken de meeste mensen aan een volwassene die voor een familielid zorgt: een hulpbehoevend kind, een zieke partner of een bejaarde ouder. Maar ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorger zijn, als zij opgroeien met een hulpbehoevende in hun omgeving waar zij zorg aan verlenen. Mantelzorger zijn is dagelijkse realiteit voor een kwart van de jongeren. In de Week van de Jonge Mantelzorger, vanaf 1 juni 2023, vraagt Stichting Manteling aandacht voor deze jonge mantelzorgers omdat zij die niet te missen zijn.

14 uur geleden
Samen zaaien, samen groeien

SINT-LAURENS - ‘Samen zaaien, samen groeien!’ Dat is het motto van ‘De week van de schooltuin’ die vorige week plaatsvond. Het doel is het belang van tuinieren op school te benadrukken. Op basisschool Palmenhof in Sint-Laurens blijft het niet bij één week per jaar maar willen ze van groen onderwijs de standaard maken. Gemma Schroevers, interim-directeur van deschool, vertelt. ,,Ik gun het elk kind om in een groene omgeving op te groeien.’’

14 uur geleden
Fietser in Middelburg komt ten val na raken overstekend voertuig

MIDDELBURG - In Middelburg is op de Stationsstraat een fietser ten val gekomen nadat hij een auto had geraakt. De fietser werd door de politie naar zijn huisarts gebracht.

1 dag geleden
Week van de Klasseboer brengt voedsel tot leven (5 - 9 juni)

BIGGEKERKE - Veel scholieren weten niet waar hun voedsel vandaan komt. Het antwoord daarop is het vertrekpunt voor deze jaargang van de Week van de Klasseboer. Van maandag 5 juni tot en met vrijdag 9 juni 2023 zetten Klasseboeren hun deuren open voor scholen om belevend te leren over de herkomst van voedsel.  Steeds meer basis- en middelbare scholen boeken een boerderijles. De ambitie is om iedere scholier een boerderijles te geven. Daarbij mikken de Klasseboeren speciaal op scholen die nog nooit een boerderijles hebben geboekt. Die krijgen een les gratis.

1 dag geleden