Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Washington wil helpen bij uitwisselen informatie tegen chiptekort

Washington wil helpen bij uitwisselen informatie tegen chiptekort

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid wil gaan helpen bij de aanpak van het wereldwijde chiptekort door betere uitwisseling van informatie tussen chipbedrijven en afnemers over de distributie van halfgeleiders. Dat heeft de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo gezegd na overleg met een aantal chipbedrijven en belangrijke klanten. Volgens Raimondo is er nu te weinig transparantie in de toeleveringsketen van chips.

Ze zei dat de overheid een rol kan spelen bij het vergroten van de onderlinge informatie over distributie van chips, wat kan helpen het tekort tegen te gaan. Raimondo had gesprekken over het chiptekort met bestuurders van een reeks grote bedrijven, waaronder Apple, Google-moeder Alphabet, autoconcerns Ford Motor en General Motors (GM), telecombedrijven AT&T en Verizon en de chipproducenten TSMC, Qualcomm, GlobalFoundries en Samsung.

Verder drong Raimondo erop aan dat het Amerikaanse Congres snel instemt met de investeringsplannen van president Joe Biden in chipproductie in de Verenigde Staten. Biden wil meer dan 50 miljard dollar uittrekken om de binnenlandse productiecapaciteit van chips te vergroten om zo minder afhankelijk te worden van met name Aziatische leveranciers. Door de tekorten hebben grote autobouwers in de VS fabrieken tijdelijk moeten stilleggen.

Raimondo heeft vrijdag een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse minister van Handel, Industrie en Energie om te praten over de problemen bij de toelevering van chips. Naar verwachting zullen ook bestuurders van Zuid-Koreaanse chipbedrijven bij dat gesprek aanwezig zijn. Biden ontvangt in het Witte Huis de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

6 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

6 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

7 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

10 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

10 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

10 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

11 uur geleden