Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wandelroute in Ellewoutsdijk over oorlogsverleden

Wandelroute in Ellewoutsdijk over oorlogsverleden

ELLEWOUTSDIJK - Ook in Ellewoutsdijk staan inwoners dit jaar stil bij de Slag om de Schelde, die 75 jaar geleden plaatsvond. Het dorp werd in oktober 1944 tijdens de gevechten grotendeels verwoest. Een werkgroep heeft een wandelroute gemaakt, die zaterdag (4 mei) officieel wordt geopend.

Ellewoutsdijk was één van de zwaarst getroffen plaatsen van Noord- en Zuid-Beveland.

Zorgvliet

Bij de beschietingen en gevechten werden de kerk, school, de beroemde villa Zorgvliet van de familie Van Hattum en meer dan een kwart van de huizen verwoest. Een werkgroep met het echtpaar Joop Rooze en Clasien Rooze-Stouthamer, Arthur Severs, Peter Scheepers en fotograaf Rem van de Bosch, heeft met veertien grote fotopanelen een wandelroute uitgezet langs plaatsen, waar in de oorlog iets is gebeurd. Daarmee laten zij zien hoe Ellewoutsdijk er voor de Tweede Wereldoorlog uitzag en (deels) na de verwoesting.

QR-code

Een QR-code op de panelen geeft meer informatie van ooggetuigen. Zo vertelt Kees Platschorre in een opname over zijn belevenissen uit de periode. Hij herinnert zich levendig hoe de geallieerden vanuit Zeeuws-Vlaanderen de kerktoren van Ellewoutsdijk onder vuur namen, omdat daar Duitsers in zouden zitten.

De middeleeuwse kerk werd in zijn geheel verwoest. Deze is nooit meer herbouwd. Op verschillende borden worden bewoners van verwoeste huizen met naam en toenaam vermeld. Er komt een markeringspunt van de Liberation Route Europe in Ellewoutsdijk, geplaatst door het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Oprichter Stef Traas van het museum heeft de werkgroep bijgestaan.

Imago

De tijd om de route te maken was kort. “We zijn pas in februari van start gegaan”, vertelt Rooze. Severs was betrokken namens de werkgroep Imago Ellewoutsdijk. Van den Bosch leverde als fotograaf zijn bijdrage en Rooze-Stouthamer als historicus. Scheepers en Rooze zijn sowieso erg actief in het dorp. De gemeente Borsele stelde een geldbedrag beschikbaar voor activiteiten rondom de herdenking.

Dorpshuis

Zaterdag wordt om 10.30 uur de wandelroute Ellewoutsdijk Bevrijd officieel geopend door burgemeester Gerben Dijksterhuis. Hij doet dat in het dorpshuis aan de Zomerstraat. Ook wordt het markeringspunt van de Liberation Route onthuld. Aan het einde van de route, waarover je ongeveer drie kwartier doet, staat de groep stil bij het oorlogsmonument op de begraafplaats. Er wordt een krans gelegd en Huug Steketee blaast ‘The Last Post’.

Schrijfster Anna van Suchtelen leest zaterdag op twee plaatsen voor uit haar boek ‘Versailles aan de Schelde’ dat in het najaar van 2017 verscheen. Zij is een nazaat van de familie Van Hattum, die het huis en het bijbehorende landgoed liet bouwen in de 19e eeuw. Daarvan restten slechts nog wat beelden en gebouwen van de buitenplaats. TEKST EN FOTO PETER URBANUS 

Meer uit Beveland

Provincies: 'Bouw onderzeeërs in Nederland'

MIDDELBURG - Wanneer Nederland nieuwe onderzeeboten aanschaft, laat die dan in eigen land bouwen. Die oproep doen de 'maritieme' provincies Zeeland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Overijssel aan de Tweede Kamer.

9 minuten geleden
Subsidie voor booktok-avond en kunstcursus om jongeren en cultuur samen te brengen

MIDDELBURG/GOES - De provincie Zeeland heeft subsidie beschikbaar om cultuur dichter bij jongeren te brengen. Ze maakt nu geld vrij voor een booktok-avond in Goes en een cursus over moderne kunst in Middelburg.

5 uur geleden
Borsele gaat bedrijventerreinen vergroenen

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele wil verouderde bedrijventerreinen met veel steen een oppepper geven en verduurzamen. Als eerste vraagt ze nu de ondernemers op de bedrijventerreinen Noordland, Noordzak en Zwake in Heinkenszand naar hun behoeften op dit het gebied. 

20 uur geleden
Nieuw videoproject gemeentearchief Goes toont 'geheime plekjes'

GOES - 'Op Goese Grond' is een nieuw videoproject van het gemeentearchief van Goes. De video's nemen kijkers mee op erfgoedontdekking door Goes en haar dorpen. 'Ze onthullen de verhalen van toen en nu achter bijzondere locaties en geven een exclusief kijkje achter de schermen', laat de gemeente Goes weten. 'Plekken die normaal gesproken niet toegankelijk of minder bekend zijn, worden op deze manier zichtbaar voor het publiek.'

1 dag geleden
Betho in Goes wordt vierde leerwerkplaats voor Participatielab Scalda

GOES - Sociaal werkbedrijf De Betho in Goes wordt de vierde leerwerkplaats van het Participatielab in Goes, waar maandag 8 april maximaal vijftien studenten kunnen beginnen. Het Participatielab is een beroepsopleiding op mbo1-niveau.

1 dag geleden
Feyenoorders geven basketbalclinic in Goes

GOES - Vier profs van Feyenoord gaven woensdag bij basketbalvereniging Volharding in Goes een clinic aan de jeugd. De Goese club heeft veel jeugd en het aantal afwezige leden was woensdag op één hand te tellen. Zowel de pro's uit Rotterdam als de Volharding-jeugd kijkt terug op een geslaagde avond.

1 dag geleden
Schoon genoeg van al dat zwerfafval?

BORSELE - Op zaterdag 2 maart van 13.00-15.00 uur stropen in heel Zeeland honderden vrijwilligers weer de mouwen op voor een gezamenlijke opruimactie langs de dijken en strandjes van de Wester- en Oosterschelde. Doe jij mee?

1 dag geleden