Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wandelen met de burgemeester

KRABBENDIJKE - Wandelschoenen liggen bij José van Egmond standaard in de kofferbak. Als burgemeester vergadert ze wat af en zo kan ze tussendoor een landweggetje inschieten en de buitenlucht opsnuiven. Ze luistert een podcast of laat haar gedachten gaan. Want José van Egmond is een persoon van reflectie, ook in deze periode van herbenoeming als burgemeester van de gemeente Reimerswaal. Dan voelt het niet alsof ze zich al zes jaar goed heeft kunnen laten zien, vertelt ze. “De coronapandemie en mijn ziekteperiode hebben mijn werk als burgemeester tijdelijk vertraagd of stilgelegd.”DOOR BRITTA JANSSENDeze wereld is een totaal andere dan die van september 2017, toen José van Egmond zich in een nieuwe provincie aan een nieuwe functie waagde. Ze liet haar gezin achter in Pijnacker om Reimerswaal én het burgemeestersambt te ontdekken. Enkele maanden later betrok ze met haar echtgenoot Rienk en hun zoon en twee dochters een huis in Kruiningen. Inmiddels is ze hier gesetteld. Is ze ook thuis in haar nieuwe werk? “Ik ben nog lang niet uitgeleerd”, zegt Van Egmond wandelend over een dijk met uitzicht over de Krabbendijkse polders. “Ik kijk er anders tegenaan dan zes jaar geleden. De oorlog in Oekraïne, corona… zo ben ik niet begonnen. Die veranderingen beïnvloeden ook het leven in Reimerswaal. Als ik alleen wandel, luister ik soms podcasts. Over nieuws, politiek, geloof of geschiedenis, zoals het Belgische Klara of de Stemming van Joost Vullings en Xander van der Wulp. Dat helpt me grip te krijgen op het leven. En zet me aan het denken over zingeving.”ToekomstvisieAl wandelend leert Van Egmond ook de omgeving kennen en bezoeken aan inwoners en ondernemers leggen steeds een nieuw stukje Reimerswaal bloot. “Als burgemeester mag ik in de wereld van andere mensen komen. Dat blijf ik bijzonder vinden.” Twee jaar geleden werd Van Egmonds eigen wereld heel klein. Ze belandde in het ziekenhuis met een dubbele longembolie en het herstel duurde maanden. “Dat was een keerpunt in mijn leven. Ik heb geluk gehad. Mag verder met leven. Die ervaring leerde me relativeren.”Ruim anderhalf jaar later is ze dankbaar voor haar herbenoeming. “Ik zie nog steeds uitdagingen in mijn werk. Ik wil bijvoorbeeld graag aan de slag met een toekomstvisie voor Reimerswaal. Wat is de koers van de gemeente naar 2040? In het gemeentehuis bedenken ambtenaren niet vanachter hun bureau plannen; ze gaan er op uit, staan in contact met inwoners en ondersteunen, waar dat kan, meer inwoners hun eigen initiatieven te verwezenlijken. Zo vind ik het geweldig dat een groep inwoners van Rilland het plan heeft om een eigen energiecoöperatie te ontwikkelen.”

Jeugdherberg
Burgermoeder zijn bevalt Van Egmond. “In Reimerswaal ben je een soort doe-het-zelf-burgemeester, ik schrijf veel toespraken zelf. Dat vind ik leuk.” Ze is ‘gek op Zeeland’ en wilde ook daarom graag aanblijven in Reimerswaal. Gelukkig stond haar gezin daarachter. Zoals ze het belangrijk vindt om thuis over haar werkdag te vertellen, praat ze ook met haar kinderen - de jongste heeft net haar vwodiploma behaald - over de toekomst. “We zijn opgegroeid met het idee dat Nederland veilig is, dat Europa veilig is, maar die verworvenheden blijken geen constante factor. Ik bespreek dat niet angstig, maar realistisch met mijn kinderen. Zij krijgen hun eigen uitdagingen in het leven.” Haar kroost trekt er steeds meer op uit, maar Van Egmond is niet bang voor het legenestsyndroom. “Nee joh, zo is het leven. Ons huis is nu een soort jeugdherberg waar de kinderen, al dan niet met vrienden, komen aanwaaien. Het gaat erom dat ze altijd welkom zijn bij ons en weer terugkomen.”

Meer uit Reimerswaal

Krabbendijke krijgt repaircafé

KRABBENDIJKE - Krabbendijke krijgt een repaircafe in dorpshuis de Meiboom.

1 dag geleden
Jaarlijkse boompjesuitdeelactie groeit in Zeeland

Dit jaar zullen meer dan 36.000 boompjes hun weg vinden naar particuliere tuinen in Zeeland tijdens de jaarlijkse Gratis Boompjes Uitdeelactie! Vorig jaar werden al 18.000 jonge bomen uitgedeeld, maar dankzij een bijdrage van DELTA Energie kunnen we dat aantal nu verdubbelen.

1 dag geleden
Grote brand bij uienverwerker in Kapelle; bijstand van brandweer uit Brabant

KAPELLE - Bij een uienverwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandag rond 17.30 uur brand uitgebroken. Rond 20.00 uur kon de brandweer het sein brand meester geven. Er zijn geen gewonden gevallen.

2 dagen geleden
Ilse Eversdijk wint ringrijden bij oogstfeest in Wolphaartsdijk

WEMELDINGE - Ringrijderijvereniging 'Ons Genoegen' uit Wemeldinge voor het eerst een demonstratie ringrijden mogen rijden tijdens het Oogstfeest in Wolphaartsdijk.

2 dagen geleden
Grote controle in jachthaven Wemeldinge

WEMELDINGE - De gemeente Kapelle hield donderdag samen met de politie, douane, Regionale Uitvoeringsdienst en brandweer een grote controle in de jachthaven van Wemeldinge. 'De actiedag had als voornaamste doel om de veiligheid, leefbaarheid en aanpak van ondermijnende criminaliteit in en rondom jachthavens te verbeteren', laat de gemeente Kapelle weten in een persbericht. 

3 dagen geleden
'Geen overtredingen geconstateerd bij grote controle in jachthaven Yerseke'

YERSEKE - De jachthaven van Yerseke is donderdag onderworpen aan een uitgebreide controle. Daarbij zijn geen strafbare feiten geconstateerd, laat de gemeente Reimerswaal weten. 

6 dagen geleden
Doe- en Dagcentrum Reimerswaal iedere woensdag open in Kruiningen

KRUININGEN - Met de groeiende vergrijzing in onze samenleving en een dalend aantal zorgmedewerkers, wordt het steeds uitdagender om hoogwaardige zorg te bieden aan ouderen. Om deze uitdagingen aan te pakken en ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, is in Kruiningen het Doe- en Dagcentrum Reimerwaal geopend. Het is iedere woensdag te bezoeken in het dorpshuis in Kruiningen.

1 week geleden