Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wandelen langs pareltjes op Noord-Beveland

Wandelen langs pareltjes op Noord-Beveland

COLIJNSPLAAT - Wie wil wandelen op Noord-Beveland, kan alle kanten op. Op het eiland zijn bijvoorbeeld de wandeling bij Neeltje Jans in het thema duurzaamheid te volgen, maar ook de routes ‘Kostbaar Kamperland’ en ‘Uniek Colijnsplaat’. Tijdens deze parelroutes kunnen wandelaars onderweg met vragen en opdrachten aan de slag. 

De ongeveer vijf kilometer lange ronde over werkeiland Neeltje Jans biedt veel afwisseling. Hier komen waterkering, windenergie en natuur samen en zo is er veel te leren over onder andere het klimaat en duurzame energie. Bij het belevenisstrandje en de getijdenpoelen van de Oosterschelde zijn er twee grote en twee kleinere vijvers die allemaal op een ander moment overstromen, omdat de dijkjes eromheen niet even hoog zijn. Hier kunnen kinderen ontdekken wat er allemaal leeft.

De route in en om Colijnsplaat is zo’n vier kilometer lang en voert door het dorp en langs Nationaal Park Oosterschelde. Ontdek het bijzondere verhaal rondom de Watersnoodramp van 1953, de tempel voor een unieke godin en Johannes de Rijke, beroemd in Japan.

De Oosterschelde is nooit ver weg op Noord-Beveland, ook niet bij de vier kilometer lange wandeling ‘Kostbaar Kamperland’. Tot in de Middeleeuwen was de Oosterschelde maar een kleine rivier. In de eeuwen daarna wordt hij steeds breder en groeit uit tot een machtige stroom. Door verlegging van stromingen en slecht dijkonderhoud wordt het land keer op keer getroffen door watersnoden. De laatste was in 1953. Men besluit dat het zo niet langer kan en de Deltawerken worden gerealiseerd.

Kijk voor meer informatie over deze wandelroutes op www.zeeland.com.

Meer uit Beveland

Nieuwe kinderburgemeester Borsele: 'Zet zich in tegen pesten en discriminatie'

BORSELE - De gemeente Borsele heeft een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Bregje Boonman mag zich heel 2024 kinderburgemeester van Borsele noemen. De jury koos afgelopenvrijdagmiddag de winnaar.

12 minuten geleden
Brandweer komt af op gaslucht Oostsingel in Goes

GOES – Vanwege een gaslucht in een pand in het centrum van Goes werd de brandweer vrijdagavond ingezet.

1 uur geleden
Provincie vraagt aandacht voor Zeeuws spoor in brief aan ProRail

MIDDELBURG - Op 8 december 2023 heeft de Provincie Zeeland een brief gestuurd aan ProRail om aandacht te vragen voor de problematiek op het Zeeuwse spoor. De afgelopen periode hebben treinreizigers in Zeeland veel overlast ervaren. De Provincie roept op om snel met een oplossing te komen.

2 uur geleden
Bestelbusje belandt in vangrail op A58 bij 's-Heer Arendskerke

'S-HEER ARENDSKERKE – Bij een ongeval op de A58 bij 's-Heer Arendskerke is zaterdagmiddag een bedrijfsbusje tegen een vangrail tot stilstand gekomen.

2 uur geleden
Katse Kerk is zondag sfeervol decor voor kerstmarkt

KATS - De Katse Kerk is een zeventiende eeuws rijksmonument. Belangrijk voor het voortbestaan van kerken is een veelzijdig gebruik van de gebouwen, blijkt uit de kerkenvisie voor de gemeente Noord-Beveland. De Katse Kerk is al het adres voor allerhande activiteiten, zoals een kerstmarkt zondag (10 december).

5 uur geleden
Aan de keukentafel bij Hendriek Flikweert: 'We hebben een papierfetisj bij Lectori'

KAPELLE - Hendriek Flikweert-Herselman zou in de zorg gaan werken, dat wilde ze als jong meisje al doen. Toen ze achttien was veranderden de plannen. De vader van Hendriek had een bijzonder voorstel. Wilde ze niet samen met haar moeder een boekhandel beginnen in Kapelle? Zo gezegd, zo gedaan. Dit jaar bestaat Boekhandel Lectori ('De lezer zijt gegroet') 34 jaar. “Wij gaan gewoon door."

7 uur geleden
Ovezande glinstert tijdens advent-ramenroute

OVEZANDE - In aanloop naar Kerstmis én het feestjaar 700 jaar Ovezande - in 2024 - is de advent-ramenroute geopend. Iedere dag om 16.30 uur wordt er een nieuw raam onthuld, tot er op 24 december 26 ramen te bewonderen zijn. Samen vormen die een sfeervolle wandelroute door Ovezande. Het raam van Rinske en Chris, aan de Hoofdstraat 27, is als eerste onthuld. In een soort poppenkast zien voorbijgangers allerlei tafereeltjes, veelal zelf geknutseld door Rinske. De bekisting die Chris heeft getimmerd, maakt het helemaal af.

1 dag geleden