Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wandelaars klimaattocht door Nederland komen aan in Rotterdam

Wandelaars klimaattocht door Nederland komen aan in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Zo'n vierhonderd wandelaars die meedoen aan een klimaattocht door Nederland bereiken zaterdag Rotterdam. De wandeltocht is georganiseerd door duurzaamheidsorganisatie Urgenda en voert de komende week verder door Schotland. Het Nederlandse deel van de wandeling begon ruim twee weken eerder in Groningen en besloeg in totaal 410 km.

Deelnemers aan de zogenoemde Climate Miles legden etappes van 20 tot 30 kilometer af. In totaal liepen 2000 mensen mee, aldus de organisatie. De laatste etappe in Nederland begint zaterdag om 09.00 uur in Gouda en eindigt op de Maasboulevard in Rotterdam.

Het eindpunt is Glasgow, waar vanaf 31 oktober de internationale klimaattop COP26 wordt gehouden. Vanuit Rotterdam nemen 55 deelnemers een trein naar Edinburgh, waar ze nog 90 kilometer verder lopen naar de klimaatconferentie van de Verenigde Naties.

Met de tocht vraagt Urgenda aandacht voor de klimaatcrisis en voor de mogelijke oplossingen. Volgens de organisatie is de klimaattop "cruciaal", omdat "we inmiddels nog maar 9 jaar hebben om de opwarming van onze aarde onder de 1,5 graden te houden en onze uitstoot naar netto nul te brengen. We kunnen ontwrichtende klimaatverandering nog grotendeels voorkomen, de oplossingen zijn er al. Maar dan moeten we nú versnellen en opschalen."

Tijdens de tocht gaat Urgenda-directeur Marjan Minnesma elke dag in gesprek met experts over verschillende klimaatthema's. Die gesprekken zijn terug te luisteren op een podcast.

Meer uit Binnenland

FlixBus ziet veel vraag naar busreizen richting EK voetbal

MÜNCHEN (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

13 minuten geleden
OM eist 5 jaar cel en tbs tegen verdachte verkrachting Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar wegens verkrachting vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 51-jarige Ingmar S. Volgens de aanklaagster staat vast dat de man zich in de zomer van 2022 heeft vergrepen aan een vriendin in Alkmaar, met wie hij een seksuele relatie onderhield.

16 minuten geleden
EK-wedstrijden van Nederlands elftal te zien bij Pathé

AMSTERDAM (ANP) - De wedstrijden die het Nederlands elftal gaat spelen op het EK zijn bij Pathé te bekijken, maakte de bioscoopketen dinsdag bekend.

17 minuten geleden
Vrouw overleden na aanrijding taxibusje en scooter in Urk

URK (ANP) - Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

2 uur geleden
Entertainer Sven Ratzke wint Johan Kaart Prijs

AMSTERDAM (ANP) - Sven Ratzke heeft dit jaar de Johan Kaart Prijs gewonnen. De zanger, entertainer en acteur krijgt de theaterprijs voor zijn "vakmanschap op het gebied van spel, zang en performance", aldus de jury in een persbericht. De Duits-Nederlandse Ratzke is behalve in Nederland ook veel in het buitenland actief.

2 uur geleden
Vier aanhoudingen voor mogelijke betrokkenheid bij schietpartijen

VLISSINGEN (ANP) - De politie heeft dinsdagochtend in Vlissingen vier mannen aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij verschillende schietpartijen. Het gaat om mannen van 20, 23, 25 en 28 jaar. Alle vier worden verdacht van bezit van vuurwapens, twee van hen ook van poging moord of doodslag.

3 uur geleden
Rijopleidingen verplicht, en meer nieuwe regels voor rijscholen

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.

4 uur geleden