Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wandelaars klimaattocht door Nederland komen aan in Rotterdam

Wandelaars klimaattocht door Nederland komen aan in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Zo'n vierhonderd wandelaars die meedoen aan een klimaattocht door Nederland bereiken zaterdag Rotterdam. De wandeltocht is georganiseerd door duurzaamheidsorganisatie Urgenda en voert de komende week verder door Schotland. Het Nederlandse deel van de wandeling begon ruim twee weken eerder in Groningen en besloeg in totaal 410 km.

Deelnemers aan de zogenoemde Climate Miles legden etappes van 20 tot 30 kilometer af. In totaal liepen 2000 mensen mee, aldus de organisatie. De laatste etappe in Nederland begint zaterdag om 09.00 uur in Gouda en eindigt op de Maasboulevard in Rotterdam.

Het eindpunt is Glasgow, waar vanaf 31 oktober de internationale klimaattop COP26 wordt gehouden. Vanuit Rotterdam nemen 55 deelnemers een trein naar Edinburgh, waar ze nog 90 kilometer verder lopen naar de klimaatconferentie van de Verenigde Naties.

Met de tocht vraagt Urgenda aandacht voor de klimaatcrisis en voor de mogelijke oplossingen. Volgens de organisatie is de klimaattop "cruciaal", omdat "we inmiddels nog maar 9 jaar hebben om de opwarming van onze aarde onder de 1,5 graden te houden en onze uitstoot naar netto nul te brengen. We kunnen ontwrichtende klimaatverandering nog grotendeels voorkomen, de oplossingen zijn er al. Maar dan moeten we nú versnellen en opschalen."

Tijdens de tocht gaat Urgenda-directeur Marjan Minnesma elke dag in gesprek met experts over verschillende klimaatthema's. Die gesprekken zijn terug te luisteren op een podcast.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Motervrienden 1 maand geleden
kneter gek wat een asosiale

Meer uit Binnenland

Rode Kruis: doorbreek impasse rond opvanglocaties vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - In Nederland moet er zo snel mogelijk gezorgd worden voor voldoende opvanglocaties voor vluchtelingen. Die oproep doet het Rode Kruis, dat sinds enkele maanden het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ondersteunt bij de opvang van Afghanen en andere asielzoekers die in Nederland aankomen. De noodhulporganisatie roept bij de opvang betrokken partijen "met klem" op om "de huidige impasse te doorbreken".

48 minuten geleden
Vluchtelingenwerk: noodopvang vluchtelingen schiet tekort

DEN HAAG (ANP) - De wijze waarop vluchtelingen en asielzoekers in Nederlandse noodopvanglocaties worden opgevangen schiet ernstig te kort. Op veel plekken ontbreken privacy, veiligheid en warmte en er is grote zorg over toegang tot zorg, onderwijs voor kinderen en de vele verhuizingen in korte tijd. Dat blijkt volgens VluchtelingenWerk Nederland uit een inventarisatie van de leefomstandigheden van 5000 asielzoekers in 21 noodopvanglocaties.

52 minuten geleden
Traditionele Nieuwjaarsduik in Scheveningen gaat weer niet door

DEN HAAG (ANP) - Voor het tweede jaar op rij zal de traditionele Nieuwjaarsduik in Scheveningen niet doorgaan. Corona gooit opnieuw roet in het eten, zo maakt de organisatie bekend.

1 uur geleden
Amper 18-jarige Amalia neemt zitting in Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia neemt woensdag, een dag na haar achttiende verjaardag, zitting in de Raad van State. Op die plek kan de prinses zich voorbereiden op haar toekomst als koningin. Een officiële plechtigheid die slechts een uurtje duurt, maar de prinses vindt het "heel spannend", zo zei haar vader koning Willem-Alexander eerder al.

3 uur geleden
Politie roept getuigen overval Lil Kleine weer op zich te melden

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft getuigen van de overval op Lil Kleine begin vorige maand in Rotterdam opnieuw opgeroepen zich te melden. Omdat er nog altijd geen verdachten zijn aangehouden, werden camerabeelden van de roof dinsdagavond getoond in het AVROTROS-programma Opsporing Verzocht.

9 uur geleden
RIVM: ruim half miljoen Nederlanders hebben boosterprik gekregen

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor het eerst een totale inschatting gemaakt en komt uit op ongeveer 577.600 mensen.

11 uur geleden
Knapen: ministers EU bespreken mogelijke sancties tegen Rusland

DEN HAAG (ANP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zullen volgende week de groeiende spanningen in Oekraïne bespreken. Rusland heeft bij de grens met het buurland rond de 100.000 troepen samengetrokken. Volgens minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) zal op de bijeenkomst worden gesproken over sancties tegen Rusland mocht het Oekraïne binnenvallen.

12 uur geleden