Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wandel dwars door Walcheren

Wandel dwars door Walcheren

OOSTKAPELLE – Wat je kan wandelen, moet je toch ook kunnen hardlopen? Dat was eigenlijk precies de vraag die Hans Corbijn zichzelf stelde toen hij op het idee kwam om een Trailrun- en Wandelkaart van Walcheren samen te stellen. Getriggerd door Martijn de Vries van Runderground, ging hij aan de slag.

DOOR DANIËL WISSEL

Als ervaren hardloper en liefhebber van de natuur, kun je Corbijn bijna niet gelukkiger maken dan een rondje doen door de prachtige omgeving die Walcheren rijk is. Toen hij een aantal jaar geleden ‘alle schepen achter zich verbrandde’ en zich ging richten op georganiseerde routes voor wandelaars, raakte hij nog meer verliefd. “Ik ben mijn eigen website gestart, organiseer wandelroutes en heb al aan meerdere wandelboekjes meegewerkt.”

Informatie
De Vries, lid van loopgroep Runderground, stelde hem een tijdje terug de vraag die het balletje aan het rollen bracht. “Waarom kunnen we die routes niet ook gewoon hardlopen? Dat was voor mij de trigger.” En dus pakte de 61-jarige Corbijn de topografische kaart van Walcheren erbij en begon hij te tekenen, met resultaat. “Het zijn tien routes, over heel het eiland. Variërend van zes kilometer, tot 66. Je kunt ze wandelen, maar ook hardlopen.” Maar het is meer dan dat. “Beschrijving van de route, wat zie je? Hoe is iets ontstaan? Maar ook informatie over de natuur en natuurlijk mooie foto’s van het gebied.” Met een QR-Code zijn ze vervolgens in te scannen met een telefoon. “Ze zijn allemaal ingetekend, dus kunnen ook aangepast worden.” Maar het is niet voor niks een Trailrun-kaart, moet hij er wel meteen bij vertellen. “Dat doe je op zoveel mogelijk onverharde paden, dus je loopt zo min mogelijk over de verharde weg.” Hij bedacht de routes, samen met De Vries, en heeft dan ook een duidelijke favoriet. “Langs de watergangen, ongeveer 45 kilometer lang. Je begint op de singel in Middelburg en loopt via Mariekerke naar de Kreek in Westkapelle. Over de hoge duinen en via Vlissingen loop je weer terug naar Middelburg. Je moet ook een paar keer met een trekvlotje oversteken, dat vinden mensen altijd wel heel leuk.”

Verbazen
Geboren en getogen op een boerderij vlakbij Oostkapelle, hij weet dus waar hij het over heeft. “Ik vertel ze over de natuur, de oorlog of over de bunkers. Ik houd ervan om te delen, we hebben zoveel moois op ‘ons eiland’.” De interesse voor topografie zat er dan ook al vroeg bij hem in, hij beschouwt zijn werk dan ook een beetje als ‘zijn kindje’. “Op de lagere school was ik al gek van aardrijkskunde, kaarten tekenen. Ik doe nu echt iets wat ik heel leuk vind.” De gemiddelde leeftijd van wandelaars is door corona behoorlijk gedaald, heeft hij gemerkt. “De boswachter bij Oranjezon vertelde dat het aantal bezoekers is verviervoudigd. Wandelen mocht al die tijd gewoon, dan komen mensen erachter hoe leuk het is, maar ook hoe mooi de provincie is.” Hij weet, na 35 jaar hardlopen, natuurlijk als geen ander hoe goed bewegen voor je is.

Iedereen
“Je hoofd leegmaken, tot rust komen en genieten van de natuur. Wandelen kan in principe bijna iedereen.” Hij hoopt dan ook dat hij met zijn kaart nog meer mensen aan het lopen krijgt. De eerste reacties zijn in ieder geval hoopgevend. “Ik wist niet dat we dit hier ook hadden, zeggen ze dan. Mensen verbazen en laten zien hoe divers Walcheren is, dat vind ik mooi.” Meer info: www.wandelenopwalcheren.nl.

Meer uit Middelburg

Vooral VVD-ers willen burgemeester van Middelburg worden

MIDDELBURG - Op 6 februari 2024 is de vacature voor het burgemeestersambt in de gemeente Middelburg opengesteld. Kandidaten konden hun sollicitatiebrieven tot 27 februari 2024 aan de commissaris van de Koning in Zeeland sturen.

3 uur geleden
Lustrumconcerten 30 jaar Gospelkoor Glorify

MIDDELBURG - Gospelkoor Glorify  bestaat 30 jaar en viert dat met 2 lustrumconcerten in Axel en Middelburg.

6 uur geleden
Samenwerking Zeelandia Middelburg en voetbalschool JVOZ

MIDDELBURG - Voorzitter Remy Verhage van voetbalclub Zeelandia Middelburg en voorzitter Eugène Fagg van Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ) hebben vrijdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Deze stap volgt op een succesvolle pilot in de afgelopen periode.

2 dagen geleden
Vier auto's beschadigd vanwege autobrand in Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Middelburg vier personenauto's beschadigd geraakt door brand. De brandweer heeft de voertuigen geblust.

5 dagen geleden
Hardleerse Middelburger zonder rijbewijs voor derde keer betrapt achter het stuur

ZIERIKZEE - Een 39-jarige Middelburger is afgelopen nacht op de N256 voor de derde keer betrapt op het rijden in een auto zonder geldig rijbewijs. Vanwege de recidive krijgt hij niet alleen een proces-verbaal, maar is ook de auto waarin hij reed in beslag genomen.

5 dagen geleden
Volume veel te hoog: TV wordt ingenomen door politie in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vannacht in Middelburg een televisie in beslag genomen. Dit naar aanleiding van geluidsoverlast. Het was namelijk niet de eerste keer dat de politie naar het adres moest.

5 dagen geleden
Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie 'Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving'. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

1 week geleden