Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street zet opmars voort, Walt Disney in de min

Wall Street zet opmars voort, Walt Disney in de min

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten de handel uitgegaan. Daarmee werd voortgeborduurd op de plussen van een dag eerder, dankzij een wegebbende vrees voor een snelle renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. Het aandeel Walt Disney ging omlaag na een tegenvallende handelsupdate.

Uit het kwartaalrapport van het entertainmentconcern bleek dat het aantal abonnees voor streamingdienst Disney+ weliswaar toenam, maar minder sterk dan waar door kenners rekening mee werd gehouden. Het aantal abonnees kwam uit op bijna 104 miljoen, maar analisten hadden gerekend op een stijging tot boven de 110 miljoen. Het aandeel Disney verloor 2,6 procent.

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 1,1 procent op 34.382,13 punten. De brede S&P 500 steeg 1,5 procent tot 4173,85 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 2,3 procent vooruit tot 13.429,98 punten.

Techfondsen

Onder meer de technologiefondsen waren in trek door de afgezwakte angst voor een snellere renteverhoging door de Federal Reserve. Een hogere rente is met name negatief voor techbedrijven. Grote namen als Apple, Amazon, Facebook, Tesla, Microsoft en Google-moeder Alphabet werden tot 3,2 procent hoger gezet.

Verder ging de aandacht uit naar de toerismesector vanwege de steeds soepelere coronarichtlijnen. United Airlines en American Airlines wonnen rond de 5,5 procent. Cruisebedrijven als Carnival, Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean wonnen tot dik 8 procent aan beurswaarde.

Airbnb

Airbnb profiteerde afgelopen kwartaal van het opheffen van coronabeperkingen in verschillende landen, waaronder de VS. Het bedrijf noteerde voor 10,3 miljard dollar aan boekingen, ruim de helft meer dan een jaar eerder toen de coronacrisis begon en de reiswereld vrijwel tot stilstand kwam. Het aandeel ging 4 procent omhoog.

Coinbase, het grootste handelsplatform voor digitale munten in de VS, raakte een eerdere winst kwijt en verloor 2,5 procent. De omzet ging in het afgelopen kwartaal sterk omhoog door de toegenomen handel in cryptomunten als bitcoins. Ook maaltijdbezorger DoorDash opende de boeken en steeg bijna een kwart. Ook omdat het zijn verwachtingen voor het hele jaar opschroefde.

De euro stond op 1,2143 dollar, tegen 1,2131 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent duurder op 65,40 dollar. Brentolie klom ook 2,5 procent in prijs tot 68,71 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wall Street viert Onafhankelijkheidsdag, beurzen gesloten

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag de hele dag dicht vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Dinsdag opent Wall Street weer zijn deuren.

2 uur geleden
Miljoenen om bedrijven aan energiebesparingsplicht te houden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt de komende vier jaar bij elkaar 56 miljoen euro extra uit voor handhaving van de energiebesparingsplicht voor bedrijven. Het geld is bedoeld voor versterking van de omgevingsdiensten, die er namens gemeenten en provincies op toezien dat bedrijven zich houden aan milieuregels en voorwaarden voor vergunningen.

3 uur geleden
Brussels Airlines schrapt vluchten, piloten SAS willen staken

BRUSSEL (ANP/BELGA/BLOOMBERG) - De problemen in de luchtvaart spelen duidelijk niet alleen op Schiphol. Brussels Airlines maakte bekend nog eens vijfhonderd vluchten uit het schema te halen in de maanden juli en augustus. Met de annuleringen komt de luchtvaartmaatschappij tegemoet aan de vraag van piloten en cabinepersoneel om de werkdruk te verminderen. Ondertussen dreigen piloten van het Scandinavische SAS het werk neer te leggen.

4 uur geleden
Recordomzet Suezkanaal na verhogingen doorvaarttarieven

CAÏRO (ANP/AFP) - Het Suezkanaal heeft in het afgelopen boekjaar een recordomzet gerealiseerd van 7 miljard dollar (zo'n 6,7 miljard euro). De omzetstijging volgde op de verhogingen van de tarieven voor het gebruik van de belangrijke Egyptische waterweg. Dat meldde de Suez Canal Authority (SCA).

4 uur geleden
Duitsland kijkt naar redding energiebedrijf Uniper

DÜSSELDORF (ANP) - Duitsland is bereid energiebedrijf Uniper te redden, maar wil de mogelijkheden daarvoor vastleggen in een nieuwe wet over energiezekerheid. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Als onderdeel van de redding zou de Duitse staat een belang in Uniper kunnen nemen. De coronasteun aan luchtvaartmaatschappij Lufthansa wordt daarbij als voorbeeld genomen.

4 uur geleden
ECB zet meer in op groene obligaties

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank maakte maandag bekend zijn portefeuille bedrijfsobligaties te gaan vergroenen. De toezichthouder zet in op "betere klimaatprestaties" en kiest daarom voor het koolstofvrij maken van zijn investeringen.

4 uur geleden
Shell aan kop op voorzichtig Damrak, vastgoed onder druk

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell voerde maandag de stijgers aan in de AEX-index, die een voorzichtige winst liet zien. De vastgoedsector stond daarentegen onder druk na een negatief analistenrapport van Barclays. Beleggers bleven verder terughoudend door de zorgen over een mogelijke recessie. De Europese markten konden daarbij geen richting ontlenen aan Wall Street, dat zijn deuren gesloten houdt vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

5 uur geleden