
Wall Street sluit in mineur, Nike valt positief op
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen gesloten. De roep om meer stimuleringsmaatregelen door vertegenwoordigers van de Federal Reserve drukte het sentiment. Vooral in de middaghandel was er sprake van een uitverkoop. Extra aandacht ging uit naar sportartikelenmaker Nike na beter dan verwachte resultaten.
De Dow-Jonesindex verloor uiteindelijk 1,9 procent tot 26.763,13 punten. De S&P 500 sloot 2,4 procent lager op 3236,92 punten en techgraadmeter Nasdaq leverde 3 procent in tot 10.632,99 punten.
Nike won bijna 9 procent. Het bedrijf profiteerde de voorbije maanden van sterk gestegen verkopen via de eigen webshop. De makers van sportkleding Under Armour en Lululemon Athletica gingen in het kielzog van Nike mee omhoog met winsten tot bijna 5 procent.
Tesla
Tesla (min 10 procent) zette de verliesreeks voort. Topman Elon Musk van de maker van elektrische auto's liet weten dat de productie van de nieuwe goedkopere accu's en van de betaalbare auto nog enkele jaren op zich laat wachten. Verder klaagt het bedrijf de regering-Trump aan vanwege de extra kosten die het moest maken door heffingen op Chinese onderdelen.
JPMorgan Chase, die mogelijk een boete wacht van 1 miljard dollar, verloor 1,6 procent. De bank zou op het punt staan een schikking te treffen met de Amerikaanse autoriteiten na een onderzoek naar marktmanipulatie.
Johnson & Johnson
Johnson & Johnson (J&J) steeg 0,3 procent. De farmaceut begint met het testen van zijn experimentele coronavaccin op 60.000 proefpersonen. Het vaccin wordt ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen in Leiden. Het is de bedoeling dat eind dit jaar de eerste resultaten naar buiten worden gebracht en dat dan begin volgend jaar een vaccin klaar voor noodgebruik moet zijn.
Verder stond Delta Air Lines (min 2,1 procent) in de schijnwerpers. De luchtvaartmaatschappij zou werken aan een regeling met vliegtuigmaker Airbus over uitstel van leveringen. Ook zou het bedrijf werken aan deal waarbij het vliegtuigen verkoopt en direct weer huurt. Dit alles is bedoeld om door de crisis te komen.
Dienstensector
Beleggers verwerkten verder ook cijfers over de industrie en dienstensector. De bedrijvigheid in de industrie groeide iets harder dan een maand eerder. De dienstensector groeide juist in een iets lagere versnelling.
De euro stond op 1,1661 dollar, tegenover 1,1672 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 39,57 dollar. Brentolie zakte 0,6 procent in prijs tot 41,49 dollar per vat.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
42 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
17 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
17 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
18 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
19 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
19 uur geleden