Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street schrikt van vertraging groei bij Uber

Wall Street schrikt van vertraging groei bij Uber

NEW YORK (ANP) - Uber is dinsdag bijna 6 procent van zijn beurswaarde kwijtgeraakt op Wall Street. Beleggers schrokken van een vertraging van de groei bij de Amerikaanse taxi- en bezorgdienst. De omzet ging slechts 14 procent omhoog, de kleinste groei sinds het eerste kwartaal van 2021.

"De markt gelooft niet dat Uber zijn groei op peil kan houden", verklaart een analist van Bloomberg Intelligence. Uber slaagde er wel in om voor het eerst ooit een kwartaal met een operationele winst af te sluiten. Die prestatie zorgde ervoor dat het aandeel in de voorbeurshandel, dus voordat de beurzen in New York open gingen, nog stevig in de lift zat. Het sentiment sloeg pas op het laatste moment om.

Het gebeurt vaker dat de reactie van beleggers op kwartaalresultaten van een bedrijf gaandeweg verandert. Datzelfde was dinsdag eigenlijk het geval bij Pfizer, dat aan het begin van de handelsdag in beurswaarde won maar uiteindelijk ruim 1 procent lager de handel uitging. De farmaceut, bekend van zijn coronavaccin, boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. De omzet viel echter tegen door de dalende verkopen van de vaccins en covidpillen van het bedrijf.

Koersdaling farmaceut Merck

Concurrent Merck, die eveneens met cijfers kwam, werd ook dik 1 procent lager gezet. De medicijnfabrikant leed afgelopen kwartaal opnieuw verlies, zij het minder dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Ook schroefde het bedrijf dat onder meer behandelingen tegen kanker aanbiedt de omzetverwachting voor het hele jaar op.

Te midden van al die bedrijfscijfers bleven Amerikaanse beleggers voorzichtig aan het begin van de nieuwe beursmaand. De Dow-Jonesindex won 0,2 procent tot 35.630,68 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 4576,73 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent tot 14.283,91 punten.

Meta Platforms in de plus

Meta Platforms won verder ruim 1 procent. Het moederbedrijf van Facebook en Instagram is van plan om gebruikers in de Europese Unie voortaan expliciet om toestemming te vragen voor advertenties die zijn afgestemd op content die ze op de platforms bekijken. Met dat plan wil het socialemediaconcern tegemoetkomen aan Europese eisen.

Dat lokale regels soms grote gevolgen kunnen hebben bij Meta bleek ook in Canada. Daar is Meta begonnen met een proces om nieuws via Facebook en Instagram te blokkeren, omdat er daar nieuwe regelgeving is, die de digitale platforms verplicht om anders lokale nieuwsorganisaties te gaan betalen.

Meer uit Financieel

FT: importheffingen VS voor elektrische auto's China flink omhoog

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering is van plan de importheffingen voor elektrische auto's afkomstig uit China flink te verhogen. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Nu ligt die heffing nog op 25 procent, maar volgens de bronnen gaat dat tarief omhoog naar 100 procent.

5 uur geleden
Internet Starlink-satellieten verstoord door zonnestorm

HAWTHORNE (ANP/RTR) - De satellieten van Starlink, een onderdeel van Elon Musks ruimtebedrijf SpaceX, hebben last van de geomagnetische storm die de aarde teistert. Starlink waarschuwt zaterdag voor "verminderde service" van de internetverbindingen die de satellieten verzorgen. "Ons team onderzoekt dit", meldt het bedrijf op zijn website.

6 uur geleden
Luchthavens ruziën over voeren naam 'San Francisco'

SAN FRANCISCO (ANP/AFP) - Twee luchthavens in de Amerikaanse staat Californië hebben onenigheid over het gebruik van 'San Francisco' in hun naam. San Francisco International Airport (SFO) is het niet eens met de nieuwe naam van San Francisco Bay Oakland International Airport (OAK). Volgens dat eerste vliegveld is die nieuwe naam verwarrend voor reizigers.

6 uur geleden
Bronnen: Apple en OpenAI dicht bij deal over ChatGPT op iPhones

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Apple zit dicht bij het sluiten van een overeenkomst met OpenAI over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op Apple-apparaten. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Als de deal rondkomt, zal OpenAI bepaalde functies van zijn populaire chatbot ChatGPT beschikbaar stellen voor onder meer iPhones.

8 uur geleden
Bloemenplatforms verkopen niet meer Moederdagboeketten dan in 2023

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders bestellen niet meer boeketten voor Moederdag dan ze vorig jaar deden, verwachten bloemenplatforms Fleurop en Topbloemen.nl. Wel geven mensen volgens de organisaties meer geld uit per bestelling en kiezen ze vaker voor boeketten die niet alleen uit rozen bestaan. Komende zondag is het Moederdag.

9 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret in trek bij beleggers Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret was vrijdag in trek bij beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Dit bericht werd beloond met een koerswinst van 5,3 procent op Wall Street.

19 uur geleden
Vakbond roept op tot landelijke staking bij Deutsche Telekom

BONN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking op maandag bij Deutsche Telekom om een conflict over hogere lonen voor personeel van het grote telecombedrijf. Met de staking wil Verdi de druk op Deutsche Telekom verhogen om in te stemmen met de looneisen.

20 uur geleden