
Wall Street overwegend lager na sterk gestegen producentenprijzen
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen op Wall Street zijn dinsdag wisselend begonnen. Beleggers in New York vrezen voor nieuwe rentestappen om de inflatie te beteugelen nadat er cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen waren bekendgemaakt. Bedrijven vroegen vorige maand haast een tiende meer voor hun producten dan een jaar eerder. Dat was meer dan economen hadden verwacht en de sterkste prijsstijging ooit.
Die sterke toename zorgt ervoor dat beleggers nog meer uitkijken naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag naar buiten komt. De centrale bank zal naar verwachting een versnelling van de afbouw van de coronasteun voor de Amerikaanse economie gaan aankondigen. Fed-voorzitter Jerome Powell liet eerder al doorschemeren dat het maandelijkse opkoopprogramma van obligaties mogelijk sneller dient te worden afgeschaald om de hoge inflatie te beteugelen.
De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,1 procent hoger op 35.698 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent tot 4654 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 0,8 procent in tot 15.288 punten.
Tesla
Tesla zakte 2,4 procent na het nieuws dat topman Elon Musk voor nog eens dik 900 miljoen dollar aan aandelen van de maker van elektrische auto's heeft verkocht. Ook maakte de Japanse autofabrikant Toyota bekend omgerekend 31 miljard euro te gaan investeren in de ontwikkeling en productie van elektrische wagens.
Google daalde 1,2 procent en Apple steeg 0,6 procent. De Britse mededingingsautoriteit doet onderzoek naar de machtspositie van de twee Amerikaanse techbedrijven bij besturingssystemen voor mobiele telefoons en bestudeert opties om deze macht aan te pakken.
Starbucks
Starbucks ging 0,5 procent omlaag. De Amerikaanse koffieketen gaat al zijn 5400 vestigingen in China inspecteren op het gebruik van bedorven waar. De stap volgt op een undercoveractie van verslaggevers die ontdekten dat in twee filiale ingrediënten werden gebruikt waarvan de houdbaarheidsdatum was verlopen.
Pfizer steeg 1 procent. Uit de definitieve onderzoeksresultaten bleek dat de coronapil van het bedrijf de kans op ziekenhuisopname of overlijden bij risicogroepen kan verkleinen met bijna 90 procent. Ook lijkt het geneesmiddel te werken bij patiënten die de Omikron-variant hebben opgelopen.
De euro was 1,1299 dollar waard, tegen 1,1297 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 70,51 dollar. Brentolie werd ook 1,1 procent goedkoper, op 73,55 dollar per vat.
Meer uit Financieel
SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is gedaald nadat de Verenigde Staten en China optimisme uitspraken over de handelsgesprekken, afgelopen weekend in het Zwitserse Genève. Volgens de delegaties is er grote vooruitgang geboekt bij die gesprekken tussen de economische grootmachten. Later op de dag worden details over de uitkomst van dat overleg verwacht.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in april afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 331 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 31 minder faillissementen dan in dezelfde maand een jaar eerder, ofwel een daling van 9 procent. Ten opzichte van maart is het aantal faillissementen gestegen met 23 procent.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
8 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen een "overlegstructuur" voor handel op te zetten. Dat zei de Chinese vicepremier He Lifeng zondag, na handelsbesprekingen die hij "openhartig, diepgaand en constructief" noemde. Net als de Amerikaanse delegatie eerder zondag sprak He over "grote vooruitgang".
9 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
16 uur geleden