Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street opent hoger door herstel techfondsen

Wall Street opent hoger door herstel techfondsen

NEW YORK (ANP) - Techfondsen hebben zich dinsdag wat hersteld aan het begin van de handelsdag op Wall Street. Een dag eerder waren die nog flink lager gezet. Het herstel zorgde voor een algemeen positief sentiment op de beurzen in New York, waar de grote graadmeters lichte winst pakten in de openingsminuten.

Beleggers reageerden verder op een banenrapport van loonstrookverwerker ADP. Die becijferde dat er 742.000 banen bijkwamen in april, de sterkste toename in maanden. Daarmee lijkt er weer meer bewijs te zijn dat de Amerikaanse economie goed herstelt nu veel mensen gevaccineerd zijn tegen corona en de overheid met aanzienlijke steunpakketten is gekomen. Wel was het cijfer lager dan waarop economen in doorsnee hadden gerekend.

De Dow-Jonesindex stond na enkele minuten 0,1 procent in de plus op 34.157 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 0,3 procent omhoog tot 4.178 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 13.713 punten.

Op maandag werden techfondsen in de uitverkoop gedaan. Onder meer door koopjesjagers zaten die aandelen een dag later weer in de lift. Apple, Amazon, Microsoft en Google-moeder Alphabet werden tot 1,4 procent hoger gezet.

Autoconcerns winnen

Autoconcern General Motors (GM) had een hogere winst in het eerste kwartaal dan een jaar eerder, toen het bedrijf veel last ondervond van het begin van de coronapandemie. Verder hield de fabrikant van auto's van merken als Chevrolet en Cadillac vast aan financiële verwachtingen ondanks het chiptekort in de auto-industrie. Het aandeel won ruim 3 procent.

Ook branchegenoot Stellantis (plus 5,8 procent) kwam met cijfers. Het moederbedrijf van onder meer Fiat, Jeep en Peugeot zei dat het een deal met Tesla om de CO2-uitstoot van beide bedrijven samen te voegen, gaat stopzetten. Dat betekent voor de producent van elektrische auto's dat het een inkomstenbron kwijtraakt. Deals met andere autoconcerns zorgden er de afgelopen jaren voor dat Tesla (plus 0,4 procent) winst maakte.

Andere bedrijven die de boeken openden waren onder meer hotelketen Hilton Worldwide (min 0,4 procent), voedingsconcern Del Monte (plus 10 procent) en mediaconcern New York Times (min 2,6 procent).

Oliebedrijven stonden in de belangstelling door de verder stijgende olieprijzen. De Amerikaanse olievoorraden zijn naar verluidt geslonken, waardoor de vraag naar nieuwe olie toeneemt. Ook wordt de aanstaande heropening van de Europese economie gezien als een aanjager voor de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent meer waard en kostte 66,27 dollar. Een vat Brentolie ging voor 69,55 dollar van de hand, een toename van 1 procent.

Meer uit Financieel

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

15 minuten geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

3 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

8 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

9 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

9 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

10 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

10 uur geleden