Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street omlaag door inflatievrees en vrije val crypto's

Wall Street omlaag door inflatievrees en vrije val crypto's

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen aan de nieuwe handelsdag begonnen. De angst voor een te sterk oplopende inflatie en een snelle renteverhoging heeft Wall Street woensdag opnieuw in zijn greep. Daarbij zorgt ook de vrije val van cryptomunten voor nervositeit, met name onder techinvesteerders.

De Amerikaanse beurzen volgen met de minnen de Europese en Aziatische aandelenbeurzen. Ook daar was de inflatievrees een belangrijke aanjager van de uitverkoop. De Dow-Jonesindex stond na enkele minuten handel 0,9 procent in de min op 33.740 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 1,1 procent tot 4081 punten en techbeurs Nasdaq leverde 1,4 procent in tot 13.121 punten.

Tesla daalde dik 4 procent. De producent van elektrische auto's werd lager gezet door de forse daling van cryptomunt bitcoin. Die ging de afgelopen 24 uur met haast een kwart omlaag tot net onder de 33.000 dollar per stuk. Cryptoaandelen als Coinbase Global, Marathon Digital en Riot Blockchain verloren tot 14 procent.

Federal Reserve

De Federal Reserve brengt halverwege de handelsdag de notulen van zijn laatste beleidsvergadering uit. Die zullen aandachtig worden bestudeerd om te kijken hoe de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank denken over de oplopende inflatie. Een deel van de centralebankiers heeft al wel gezegd dat de hoge inflatie een tijdelijk fenomeen is en onder meer veroorzaakt wordt door problemen met de levering van producten en materialen.

Zo zijn er chiptekorten en zijn bouwmaterialen als hout erg duur. Ook zijn de kosten voor transport hoog vanwege het ongelijkmatige herstel van de wereldeconomie afgelopen jaar. Daardoor zijn er op sommige plaatsen te veel containers en op andere plaatsen juist te weinig.

Target

Winkelketen Target verhoogde zijn verwachtingen voor dit jaar na een sterke eerste drie maanden. Amerikanen kochten weer meer, daarbij geholpen door de coronasteuncheques die veel mensen kregen. Daarbij gaven ze ook weer vaker geld uit aan zaken als kleding, meubels en woonaccessoires, waar Target meer geld aan verdient. Het aandeel Target steeg bijna 4 procent.

De Chinese webwinkel JD.com (min 2,2 procent) profiteerde van kooplust bij Chinese klanten nu de economie daar herstelt. De nettowinst was ruim drie keer zo hoog als in de eerste drie maanden van vorig jaar toen er strenge lockdowns golden in China vanwege de corona-uitbraak. Ook speelde mee dat er nog altijd reisbeperkingen gelden binnen China en dat er mogelijk meer onlineaankopen zijn gedaan rondom Chinees Nieuwjaar.

Meer uit Financieel

Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

1 uur geleden
Aandacht voor energie en kwartaalcijfers in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Prijzen voor olie en gas zullen in de eerste dagen van de nieuwe beursweek veel aandacht krijgen. Iran voerde dit weekend vanaf eigen grondgebied een grotendeels afgeslagen aanval met drones en raketten uit op Israël, wat de angst aanwakkert voor een groot conflict in het Midden-Oosten. Dat jaagt doorgaans ook de energieprijzen op.

8 uur geleden
Na Iraanse aanval nog hogere benzineprijzen verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De directe Iraanse aanval op Israël van dit weekend belooft de olieprijzen op te drijven, en daarmee de pijn voor automobilisten aan de pomp te vergroten. Energiemarkten zijn erg gevoelig voor spanningen in het Midden-Oosten, die de toevoer uit olierijke landen kunnen belemmeren. Daarnaast kaapten Iraanse militairen zaterdag een schip in de voor energiemarkten belangrijke Straat van Hormuz, zegt energie-analist Hans van Cleef van adviesbedrijf Publieke Zaken.

10 uur geleden
Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

15 uur geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

16 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 dag geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

1 dag geleden