Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street omhoog door afnemende onrust bankensector

Wall Street omhoog door afnemende onrust bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst gesloten, in navolging van de plussen in Europa eerder op de dag. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de overname van het noodlijdende Credit Suisse door de grotere Zwitserse rivaal UBS op zondag. Daardoor nam de onrust in de bankensector wat af. Wel kreeg First Republic Bank weer rake klappen nadat kredietbeoordelaar S&P Global voor de tweede keer in een week tijd de kredietrating van de Californische bank had verlaagd.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot een winst van 1,2 procent op 32.244,58 punten. De brede S&P 500 won 0,9 procent tot 3951,57 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent tot 11.675,54 punten.

Het gevaar dat Credit Suisse mogelijk zou omvallen is geweken, maar investeerders blijven bezorgd over de waarde van hun beleggingen in de bankensector. De Europese Centrale Bank (ECB), de Federal Reserve en vier andere grote centrale banken beloofden wel banken de komende tijd extra leenmogelijkheden te bieden om te zorgen dat ze over voldoende geld beschikken als klanten grote tegoeden willen opnemen.

Grote onrust

New York Community Bancorp steeg bijna 32 procent. Een onderdeel van de bank uit New York heeft vrijwel alle banktegoeden van Signature Bank overgenomen en een deel van de leningen. Het omvallen van Signature Bank en Silicon Valley Bank zorgde vorige week voor grote onrust op de beurzen. De grote banken JPMorgan Chase en Goldman Sachs stegen tot 2 procent. Andere banken zoals Bank of America en Citigroup gingen wel omlaag met minnen tot 0,4 procent.

First Republic Bank dook nog eens 47 procent omlaag, na de tik van bijna 33 procent op vrijdag. De wankele regionale bank kreeg vorige week nog 30 miljard dollar op zijn rekeningen gestort door elf grote Amerikaanse banken om voldoende geld beschikbaar te hebben om aan alle geldverzoeken van klanten te voldoen. Volgens S&P zijn de problemen van de bank daarmee echter nog niet opgelost.

Grote ontslagronde

Amazon leverde 1,3 procent in. Het webwinkel- en techconcern schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen om kosten te besparen. Het is de tweede grote ontslagronde bij Amazon nadat begin dit jaar al 18.000 banen waren verdwenen bij het bedrijf.

De euro was 1,0722 dollar waard, tegen 1,0695 dollar bij het slot van de handel in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent meer op 67,57 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 73,78 dollar per vat.

Meer uit Financieel

PostNL wil aanpassing postwet om minder vaak post te bezorgen

DEN HAAG (ANP) - Door de krapte op de arbeidsmarkt en omdat er steeds minder brieven worden verstuurd is het volgens PostNL noodzakelijk om minder vaak per week post te gaan bezorgen. Daarvoor is wel een wijziging van de postwet nodig, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers.

7 minuten geleden
Aandacht voor jaarcijfers PostNL op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag uit naar de resultaten van PostNL. De post- en pakketbezorger waarschuwde in januari al dat er vorig jaar minder pakketten zijn bezorgd dan het bedrijf had verwacht en stelde de verwachting voor de jaarwinst over 2023 naar beneden bij. Topvrouw Herna Verhagen verwacht dat de marktomstandigheden ook dit jaar moeilijk blijven en stelt "alle nodige maatregelen te nemen" om de resultaten te verbeteren.

10 minuten geleden
PostNL voorziet aanhoudend moeilijke marktomstandigheden

DEN HAAG (ANP) - Post- en pakketbezorger PostNL verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar moeilijk blijven, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers. Het bedrijf waarschuwde vorige maand al voor een lagere winst door een tegenvallende pakketstroom.

56 minuten geleden
Lagere Europese gasprijs trekt Aziatische kopers aan

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De gedaalde prijs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Europa leidt tot een sterkere vraag naar de brandstof in Aziƫ. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat Europa in de toekomst minder lng kan importeren. Daarvoor waarschuwen verschillende energie-experts, meldt persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Topman Ryanair: moet mogelijk vluchten schrappen deze zomer

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair waarschuwt dat ze deze zomer mogelijk vluchten moet gaan schrappen. Volgens topman Michael O'Leary krijgt Ryanair minder toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing aangeleverd dan was beloofd.

2 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

8 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

8 uur geleden