Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street lager door spanningen Rusland, olieprijs wat gezakt

Wall Street lager door spanningen Rusland, olieprijs wat gezakt

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met een verlies gesloten. Beleggers houden zich vooral bezig met de oorlog in Oekraïne en de impact van de economische sancties tegen Rusland op de wereldeconomie. De olieprijzen zijn wat gedaald na de enorme stijging van de afgelopen dagen.

De Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell bevestigde donderdag voor het bankencomité van de Senaat dat de Federal Reserve de rente deze maand zal verhogen. Hij zou dan zelf een verhoging van 0,25 procentpunt aanbevelen en steunen. Later dit jaar volgen naar verwachting verdere verhogingen van de rente.

Een dag eerder verklaarde Powell al tegen leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat een verhoging van de rente op zijn plaats is, omdat de inflatie enorm is opgelopen en de werkloosheid erg laag is. De economische impact van de oorlog in Oekraïne is volgens hem onzeker en hij beloofde behoedzaam en wendbaar te opereren. De Fed komt 15 maart bijeen voor een rentevergadering.

Olie goedkoper

Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 108,59 dollar. Brentolie zakte 1,6 procent in prijs tot 111,11 dollar per vat. Door de onzekerheid over Russische toevoer bereikte een vat Amerikaanse olie woensdag nog het hoogste niveau sinds april 2011. Hoewel er geen sancties zijn tegen de handel in Russische olie, lijken handelaren toch geen zaken met het land te willen doen. Ook steeds meer grote oliebedrijven vertrekken uit Rusland.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 33.794,66 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 0,5 procent omlaag tot 4.363,49 punten en techbeurs Nasdaq daalde 1,6 procent tot 13.537,94 punten.

Werkloosheidsuitkeringen

Voorbeurs werd nog bekendgemaakt dat de aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald met 18.000 tot 215.000. Vooraf werd gerekend op 225.000 nieuwe aanvragen.

Best Buy steeg 9,2 procent. De elektronicaketen kampte in het vierde kwartaal met voorraadproblemen en personeelstekorten en boekte minder omzet dan verwacht. Het bedrijf dat tijdens de coronapandemie flink profiteerde van de vraag naar apparatuur vanwege het vele thuiswerken, gaf ook een tegenvallende omzetverwachting voor 2022 af. Voor de jaren daarna verwacht het bedrijf wel meer groei.

De euro was 1,1063 dollar waard, tegen 1,1098 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Inkomsten songwriters VS bedreigd door Spotify-bundel met boeken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse muzieksector is niet blij met de toevoeging van luisterboeken op Spotify. Een Amerikaanse brancheorganisatie voor de muziekuitgeverijsector heeft een klacht ingediend bij de concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) omdat Spotify luisterboeken aanbiedt aan abonnees, waardoor liedjesschrijvers lagere royalty's krijgen van de muziekstreamingsdienst.

4 minuten geleden
OpenAI verdubbelt omzet naar 3,4 miljard dollar, volgens topman

SAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, is op weg om zijn jaaromzet te verdubbelen naar 3,4 miljard dollar. Dat heeft topman Sam Altman tegen het personeel gezegd, aldus persbureau Bloomberg en technieuwsite The Information.

22 minuten geleden
Meerderheid voor goedkeuring megabeloning, zegt Tesla-topman Musk

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla lijkt opnieuw in te stemmen met de megabeloning van tientallen miljarden dollar voor Elon Musk. Dat zei de topman van de elektrische autofabrikant woensdagavond laat in de Verenigde Staten. Ook blijkt volgens Musk uit de voorlopige resultaten dat de resolutie om Tesla's formele vestigingsplaats van Delaware naar Texas te verplaatsen met een "grote marge" zal worden aangenomen.

1 uur geleden
Nederlandse bedrijven weer naar EK na boycot WK in Qatar

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven zijn dit jaar weer volop aanwezig bij het EK in Duitsland. Na de beslissing in 2022 om het WK in Qatar te laten schieten, reizen vaste KNVB-sponsors als ING en Albert Heijn dit jaar weer met zakelijke relaties af naar de wedstrijden van Oranje.

2 uur geleden
Hypotheek met kortere rentevaste periode wint aan populariteit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal aanvragen voor een hypotheek met een relatief korte rentevaste periode is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. Dat constateert De Hypotheker. Tegelijkertijd merkt de hypotheekadviseur dat het aantal hypotheekaanvragen met een langere rentevaste periode afneemt. De Hypotheker verwacht dat deze ontwikkeling zal doorzetten, omdat de hypotheekrentes licht zullen blijven dalen.

8 uur geleden
Nike mag schoenen in Europa geen 'footware' noemen na uitspraak

LUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG) - Nike mag zijn sportschoenen in Europa geen 'footware' noemen. Nike had een aanvraag gedaan om dat woord als handelsmerk te laten registeren. Concurrent Puma had daartegen een zaak aangespannen en kreeg van het Gerecht van de Europese Unie gelijk.

9 uur geleden
Wisselend beeld op Wall Street na rentebesluit Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag wisselend geëindigd. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve, die het rentetarief in de Verenigde Staten opnieuw ongewijzigd liet. Uit de verklaring van de Amerikaanse centrale bank kwam onder meer naar voren dat de Fed voor dit jaar één renteverlaging voorziet en vier voor volgend jaar.

9 uur geleden