Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street lager door spanningen Rusland, olieprijs wat gezakt

Wall Street lager door spanningen Rusland, olieprijs wat gezakt

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met een verlies gesloten. Beleggers houden zich vooral bezig met de oorlog in Oekraïne en de impact van de economische sancties tegen Rusland op de wereldeconomie. De olieprijzen zijn wat gedaald na de enorme stijging van de afgelopen dagen.

De Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell bevestigde donderdag voor het bankencomité van de Senaat dat de Federal Reserve de rente deze maand zal verhogen. Hij zou dan zelf een verhoging van 0,25 procentpunt aanbevelen en steunen. Later dit jaar volgen naar verwachting verdere verhogingen van de rente.

Een dag eerder verklaarde Powell al tegen leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat een verhoging van de rente op zijn plaats is, omdat de inflatie enorm is opgelopen en de werkloosheid erg laag is. De economische impact van de oorlog in Oekraïne is volgens hem onzeker en hij beloofde behoedzaam en wendbaar te opereren. De Fed komt 15 maart bijeen voor een rentevergadering.

Olie goedkoper

Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 108,59 dollar. Brentolie zakte 1,6 procent in prijs tot 111,11 dollar per vat. Door de onzekerheid over Russische toevoer bereikte een vat Amerikaanse olie woensdag nog het hoogste niveau sinds april 2011. Hoewel er geen sancties zijn tegen de handel in Russische olie, lijken handelaren toch geen zaken met het land te willen doen. Ook steeds meer grote oliebedrijven vertrekken uit Rusland.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 33.794,66 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 0,5 procent omlaag tot 4.363,49 punten en techbeurs Nasdaq daalde 1,6 procent tot 13.537,94 punten.

Werkloosheidsuitkeringen

Voorbeurs werd nog bekendgemaakt dat de aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald met 18.000 tot 215.000. Vooraf werd gerekend op 225.000 nieuwe aanvragen.

Best Buy steeg 9,2 procent. De elektronicaketen kampte in het vierde kwartaal met voorraadproblemen en personeelstekorten en boekte minder omzet dan verwacht. Het bedrijf dat tijdens de coronapandemie flink profiteerde van de vraag naar apparatuur vanwege het vele thuiswerken, gaf ook een tegenvallende omzetverwachting voor 2022 af. Voor de jaren daarna verwacht het bedrijf wel meer groei.

De euro was 1,1063 dollar waard, tegen 1,1098 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

3 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

4 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

6 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

7 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

7 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

8 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

8 uur geleden