Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street lager door spanningen Rusland, olieprijs wat gezakt

Wall Street lager door spanningen Rusland, olieprijs wat gezakt

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met een verlies gesloten. Beleggers houden zich vooral bezig met de oorlog in Oekraïne en de impact van de economische sancties tegen Rusland op de wereldeconomie. De olieprijzen zijn wat gedaald na de enorme stijging van de afgelopen dagen.

De Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell bevestigde donderdag voor het bankencomité van de Senaat dat de Federal Reserve de rente deze maand zal verhogen. Hij zou dan zelf een verhoging van 0,25 procentpunt aanbevelen en steunen. Later dit jaar volgen naar verwachting verdere verhogingen van de rente.

Een dag eerder verklaarde Powell al tegen leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat een verhoging van de rente op zijn plaats is, omdat de inflatie enorm is opgelopen en de werkloosheid erg laag is. De economische impact van de oorlog in Oekraïne is volgens hem onzeker en hij beloofde behoedzaam en wendbaar te opereren. De Fed komt 15 maart bijeen voor een rentevergadering.

Olie goedkoper

Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 108,59 dollar. Brentolie zakte 1,6 procent in prijs tot 111,11 dollar per vat. Door de onzekerheid over Russische toevoer bereikte een vat Amerikaanse olie woensdag nog het hoogste niveau sinds april 2011. Hoewel er geen sancties zijn tegen de handel in Russische olie, lijken handelaren toch geen zaken met het land te willen doen. Ook steeds meer grote oliebedrijven vertrekken uit Rusland.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 33.794,66 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 0,5 procent omlaag tot 4.363,49 punten en techbeurs Nasdaq daalde 1,6 procent tot 13.537,94 punten.

Werkloosheidsuitkeringen

Voorbeurs werd nog bekendgemaakt dat de aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald met 18.000 tot 215.000. Vooraf werd gerekend op 225.000 nieuwe aanvragen.

Best Buy steeg 9,2 procent. De elektronicaketen kampte in het vierde kwartaal met voorraadproblemen en personeelstekorten en boekte minder omzet dan verwacht. Het bedrijf dat tijdens de coronapandemie flink profiteerde van de vraag naar apparatuur vanwege het vele thuiswerken, gaf ook een tegenvallende omzetverwachting voor 2022 af. Voor de jaren daarna verwacht het bedrijf wel meer groei.

De euro was 1,1063 dollar waard, tegen 1,1098 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Amerikaanse oud-olietopman verdacht van samenwerken met OPEC

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse marktwaakhond FTC verdenkt de voormalige topman van olieconcern Pioneer van pogingen tot "samenzwering" met oliekartel OPEC. Het is ex-Pioneer baas Scott Sheffield daarom verboden om een bestuursfunctie te vervullen voor ExxonMobil, dat het oliebedrijf overneemt voor 64,4 miljard dollar (60,3 miljard euro).

40 minuten geleden
Maaltijdbezorger DoorDash onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - DoorDash behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De concurrent van Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway zag de omzet en de orders stijgen in het afgelopen kwartaal, maar leed meer verlies dan verwacht. Ook de verwachtingen voor het huidige kwartaal vielen tegen. Het aandeel werd 9,5 procent lager gezet.

1 uur geleden
Voormalig topman PostNL België: er valt mij niets te verwijten

ANTWERPEN (ANP) - Rudy van Rillaer, de oud-topman van PostNL België, hoorde donderdag in de rechtbank van Antwerpen vrijspraak tegen zich eisen. Twee jaar geleden hebben de Belgische autoriteiten hem nog korte tijd vastgezet, vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij misstanden binnen het bedrijf dat hij toen nog leidde. "Ik heb twee jaar moeten wachten tot deze rechtszaak", vertelt hij aan het ANP. "Ik blijf erbij dat er niets te verwijten is aan mij."

1 uur geleden
Overwinning voor chemieconcern Monsanto, miljoenenboete vernietigd

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het hof van beroep van de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag een vonnis van 185 miljoen dollar tegen chemieconcern Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, vernietigd. Dit is de tweede grote juridische overwinning in twee weken voor het bedrijf dat in veel rechtszaken verwikkeld is.

2 uur geleden
Unilever: import en export met Rusland sinds oorlog gestopt

LONDEN (ANP) - Unilever heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne geen producten meer uit Rusland geïmporteerd of naar Rusland geëxporteerd, benadrukt het levensmiddelenconcern donderdag. Daarmee reageert het bedrijf op eerdere berichtgeving van RTLZ, die meldde dat het concern sinds begin 2022 nog zeker 200 miljoen euro van Unilever Rusland heeft ontvangen.

2 uur geleden
Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

AMSTERDAM (ANP) - De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant is de gemiddelde prijs nu al boven het record gestegen. Dit concludeert de bank na het analyseren van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het afgelopen kwartaal en de effecten die doorgaans in de zomer op de huizenmarkt te zien zijn.

2 uur geleden
Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

WOERDEN (ANP) - Nederlanders laten dit jaar nog op grote schaal warmtepompen installeren. Van een stagnatie in de markt is geen sprake, zeggen grote installatiebedrijven.

3 uur geleden