Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street kijkt uit naar nieuwe masterplan van Tesla

Wall Street kijkt uit naar nieuwe masterplan van Tesla

NEW YORK (ANP) - Tesla verloor woensdag in de vroege handel op Wall Street licht aan beurswaarde. Beleggers zijn erg voorzichtig en wachten met spanning op het Masterplan 3 dat topman Elon Musk later op de dag bekend zal maken in een bijpraatsessie met investeerders. Het Masterplan 2 dateert al weer van 2016 en het toekomstbeeld met zelfrijdende robottaxi's en autodelen dat Musk destijds schetste is voor een groot deel niet uitgekomen.

Het aandeel Tesla noteerde kort na de openingsbel 1,1 procent lager. Over de inhoud van de plannen van Musk wordt intussen druk gespeculeerd. Kenners denken dat er waarschijnlijk een nieuw modulair platform aangekondigd wordt waardoor Tesla goedkoper auto's zou kunnen produceren. Tesla's zouden dan dus in prijs omlaag kunnen en interessanter worden voor een breder publiek.

De algehele stemming op Wall Street was licht negatief, ondanks een sterker dan verwachte toename van de bedrijvigheid in de Chinese industriesector. De Dow-Jonesindex noteerde 0,1 procent lager op 32.613 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent tot 3959 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,3 procent in tot 11.426 punten.

Concurrent Tesla

Beleggers verwerken onder meer de resultaten van retailers Lowe's en Kohl's, die respectievelijk 2,2 procent en 0,8 procent verloren. Bioskoopketen AMC Entertainment (min 4,3 procent) en zonne-energiebedrijf First Solar (plus 7,9 procent) gaven eveneens een kijkje in de boeken.

Tesla-rivaal Rivian zakte daarnaast haast 11 procent. De fabrikant van elektrische voertuigen leed afgelopen kwartaal minder verlies dan gevreesd, maar de omzet viel tegen.

HP en General Motors

Ook computermaker HP (min 1 procent) kwam met een gemengd kwartaalbericht. Het bedrijf kampt met zwakke pc-verkopen en boekte minder omzet dan kenners hadden verwacht. De winst viel wel iets hoger uit dan analisten hadden voorzien.

Verder won General Motors 1,2 procent. Volgens zakenzender CNBC schrapt de autofabrikant zo'n 500 banen om kosten te besparen.

Vaccinmaker Novavax en dollar- en oliekoers

Novavax kelderde op zijn beurt ruim een kwart. De vaccinmaker dook afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers en boekte minder omzet dan verwacht. Het bedrijf kondigde aan de kosten te willen verlagen en banen te schrappen, maar gaf geen details over de besparingsplannen. Novavax ontwikkelde een zogenoemd eiwitvaccin tegen het coronavirus als alternatief voor de zogeheten mRNA-vaccins van Moderna, Pfizer en BioNTech, die zijn gemaakt met de nieuwste technologieën. De vraag naar het vaccin van Novavax viel echter tegen.

De euro was 1,0672 dollar waard, tegen 1,0600 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 77,13 dollar per vat. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 83,60 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Voormalige Martinair-piloten sluiten cao-akkoord met KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond AVV en KLM hebben vrijdag een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor de voormalige Martinair-piloten, meldt AVV zaterdagavond. De ongeveer 150 vrachtvliegers zien hun salaris dit jaar met 33 procent stijgen en krijgen een werkgelegenheidsbescherming tot april 2026. De stakingen die sinds 1 februari werden gehouden, zijn beëindigd.

8 uur geleden
Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

13 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

14 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

15 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

16 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

18 uur geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

18 uur geleden