Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street kent slechtste eerste jaarhelft sinds 1970

Wall Street kent slechtste eerste jaarhelft sinds 1970

NEW YORK (ANP) - Wall Street heeft de slechtste eerste helft van het jaar achter de rug in meer dan vijftig jaar. De brede S&P 500-index eindigde donderdag zo'n 21 procent lager dan het jaar werd begonnen. Zo'n sterke daling was in New York niet meer voorgekomen sinds 1970.

De zorgen dat de centrale banken in hun strijd tegen de hoge inflatie een recessie zullen veroorzaken houden Amerikaanse beleggers in de greep. Om de inflatie te beteugelen hebben veel centrale banken, waaronder de Federal Reserve, de rentes verhoogd. Door de hogere leenkosten stroomt er minder geld de economie in en dat zou een economische krimp kunnen veroorzaken.

Onder meer techaandelen, die eerder nog flink in waarde stegen, moeten het de laatste tijd ontgelden. Zo kende fabrikant van elektrische auto's Tesla zijn slechtste beurskwartaal ooit en zakte Amazon de laatste tijd relatief het sterkst sinds 2001.

Beperking Joe Biden

Donderdag bepaalde het Amerikaanse Hooggerechtshof daarnaast dat het milieuagentschap van de overheid in Washington niet mag vastleggen hoeveel broeikasgassen bedrijven en fabrieken mogen uitstoten. Door de uitspraak zijn de bevoegdheden voor president Joe Biden om klimaatverandering tegen te gaan beperkt.

De Dow-Jonesindex eindigde de laatste dag van juni 0,8 procent lager op 30.775,43 punten en de brede S&P 500 verloor 0,9 procent tot 3785,38 punten. Techgraadmeter Nasdaq leverde 1,3 procent in tot 11.028,73 punten.

Streamingdienst Netflix, die dit jaar al zo'n 70 procent van zijn beurswaarde verloor, zakte op zijn beurt circa 2 procent. Facebook-moederbedrijf Meta, dat in beurswaarde is gehalveerd sinds de start van het jaar, ging eveneens zo'n 2 procent omlaag. Rond de onderneming was er ook nieuws. Meta zette definitief een streep door zijn omstreden plannen voor een datacenter in Zeewolde.

Cryptobedrijven

De aandacht ging verder naar cryptobedrijven. Bitcoin, de grootste cryptomunt ter wereld, zakte weer even onder de 19.000 dollar en is dit jaar al bijna 60 procent in waarde gedaald. Cryptobeurs Coinbase en softwarebedrijf Microstrategy, dat veel bitcoin bezit, daalden tot bijna 9 procent.

De olieprijzen gingen daarnaast omlaag nadat oliekartel OPEC en bondgenoten bevestigden dat ze in augustus de oliekraan weer wat verder zullen opendraaien. Een vat Amerikaanse olie kostte bijna 4 procent minder op 105,83 dollar. Brentolie werd dik 1 procent goedkoper op 114,81 dollar per vat. De euro was 1,0484 dollar waard, tegenover 1,0469 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Staking interieurbouwers en meubelmakers definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

54 minuten geleden
Tesla zakt op Wall Street na oplaaien ruzie tussen Musk en Trump

NEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.

1 uur geleden
Verfconcern AkzoNobel houdt 'altijd wat' productie in Nederland

MUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.

1 uur geleden
EY: Nederland verder uit beeld bij buitenlandse investeerders

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."

1 uur geleden
FNV breidt stakingen bij distributiecentra Albert Heijn uit

ZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.

1 uur geleden
Supermarkten roepen politiek op wat te doen aan dure boodschappen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.

2 uur geleden
AFM wil extra bescherming consument om opkomst achteraf betalen

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.

3 uur geleden