Wall Street houdt verliezen beperkt
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag lager gesloten, maar maakten in de laatste uren wel wat terrein goed. Beleggers verwerken meerdere grote nieuwsberichten. De Amerikaanse werkgelegenheid liet vanwege de coronacrisis de grootste krimp in jaren zien. Daarnaast blijft de aandacht uitgaan naar de oliemarkt, waar over een einde van de prijzenoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië wordt gespeculeerd. Ondertussen passeerden de Verenigde Staten Italië als het land met het hoogste aantal coronadoden in een etmaal.
De Dow-Jonesindex sloot 1,7 procent lager op 21.052,53 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 1,5 procent omlaag tot 2488,65 punten en techbeurs Nasdaq daalde eveneens 1,5 procent tot 7373,08 punten.
Oliebedrijven staan na de sterke winsten van een dag eerder weer in de schijnwerpers. Oliekartel OPEC en bondgenoten bespreken maandag een mogelijke productiebeperking. Daarmee zou de Russisch-Saudische vete op de oliemarkt tot de verleden tijd behoren. De Amerikaanse president Donald Trump gaat vrijdag met de Amerikaanse reuzen overleggen of de VS ook willen bijdragen. Chevron en ExxonMobil werden tot 3 procent lager gezet.
Luchtvaartsector
De luchtvaartsector weet de aandacht ook weer op zich gevestigd. Luchtvaartmaatschappijen moeten van de Amerikaanse overheid geld terug geven aan klanten die al geboekt hadden en mogen hen niet met een voucher afschepen. American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines leverden tot 6,7 procent in.
De fabrikant van elektrische auto's Tesla maakte bekend in het eerste kwartaal flink meer voertuigen aan de man te hebben gebracht. Het aandeel werd 5,6 procent meer waard. Techreus Facebook (min 2,5 procent) verwacht ondanks de coronacrisis geen ontslagen en wil dit jaar nog zeker 10.000 nieuwe mensen in dienst te nemen.
Trump
3M (min 3 procent) protesteerde tegen het beeld dat Trump van het bedrijf had geschilderd. De president wil dat 3M alleen nog mondkapjes aan de VS levert en liet al een levering bestemd voor Duitsland in beslag nemen.
De euro was 1,0812 dollar waard, tegen 1,0786 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 13,7 procent procent meer op 28,79 dollar. Brentolie werd 15,7 procent duurder op 34,65 dollar per vat.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben de handelsweek met winsten afgesloten. Beleggers achten de kans groter dat de Federal Reserve volgende week met een stevigere renteverlaging komt, wat het optimisme stuwde. Vliegtuigbouwer Boeing was een opvallende verliezer na het nieuws dat tienduizenden werknemers gaan staken.
2 uur geledenBRASILIA (ANP/RTR) - X kan weer beschikken over zijn bankrekeningen in Brazilië. Het Hooggerechtshof van het Zuid-Amerikaanse land had die rekeningen bevroren om boetes te kunnen innen bij het socialemediaplatform. De berichtendienst van miljardair Elon Musk vecht een felle ruzie uit met de hoogste rechtbank van Brazilië over wetgeving tegen nepnieuws en haatdragende berichten.
2 uur geledenBERLIJN (ANP/AFP) - De roep om uitstel van een Europese wet tegen ontbossing wordt luider. Duitsland roept de Europese Commissie op om de regelgeving met een half jaar uit te stellen tot juli 2025. Volgens die wet moeten importeurs van producten als hout, rubber, palmolie en koffie in de Europese Unie kunnen aantonen dat die producten niet van stukken land komen waar recent bossen zijn gekapt. Maar Berlijn vreest dat de wet handelsketens overhoop haalt, doordat er te veel onduidelijk is aan de wet.
3 uur geledenSEATTLE (ANP) - Vliegtuigfabrikant Boeing is binnenkort mogelijk veel meer geld kwijt voor leningen. Kredietbeoordelaars van Moody's zeggen dat ze hun rapportcijfer voor het concern waarschijnlijk moeten verlagen tot een 'junkstatus'. Dat betekent dat geld uitlenen aan Boeing als erg risicovol wordt gezien en kredietverstrekkers waarschijnlijk hogere rentes vragen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met aanzienlijke winsten de handel uitgegaan. Op financiële markten neemt de hoop toe op een sterker dan verwachte verlaging van de rente in de Verenigde Staten. Zo zei een lid van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve dat er goede argumenten zijn voor een verlaging met een half procentpunt, in plaats van een kwart.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - Boeing behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York, met een koersverlies van ruim 2 procent. Werknemers in fabrieken van de vliegtuigbouwer in de omgeving van Seattle en Portland aan de Amerikaanse westkust legden het werk neer. De actie volgt op het afwijzen van een cao-bod van Boeing. Daarin werd onder meer een loonsverhoging van 25 procent geboden. De vakbond IAM had aangedrongen in te stemmen met het bod, maar het personeel wil meer loon. In totaal doen meer dan 30.000 werknemers mee aan de staking.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Particuliere vastgoedbeleggers worden belemmerd door een opeenstapeling van fiscale maatregelen en regelgeving. "Het kabinet wil stappen zetten, maar door vast te houden aan contraproductief beleid en ongunstige fiscale regels die door eerdere kabinetten zijn ingevoerd, worden juist de beleggers ontmoedigd die een cruciale rol spelen in het beschikbaar houden van bestaande woningen", reageert Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders, op het regeerprogramma.
10 uur geleden