Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street daalt door zorgen over Chinese economie

Wall Street daalt door zorgen over Chinese economie

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen dinsdag bij de opening omlaag. De stemming werd daarbij gedrukt door tegenvallende macro-economische cijfers uit China. Zo stegen de winkelverkopen en de industriële productie vorige maand minder sterk dan verwacht. Kort voordat de cijfers werden bekendgemaakt kwam de Chinese centrale bank ook met een verrassende renteverlaging. Beijing hoopt met lagere leenkosten het kwakkelende herstel aan te jagen.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde dat de tragere economische groei in China ook de economie van de Verenigde Staten zal raken. Ze noemde de tegenvallende economische cijfers een "risicofactor" voor de Amerikaanse economie.

Verder verwerkten beleggers de cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen. Die kwamen in juli hoger uit dan verwacht. Dat cijfer geeft mogelijk meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Sterke winkelverkopen zijn ook een teken dat de Amerikaanse economie goed blijft draaien. Dat geeft de Federal Reserve meer ruimte om de rente verder te verhogen om de inflatie aan te pakken.

Home Depot

Ook het Amerikaanse doe-het-zelf-concern Home Depot kwam met resultaten. Het concern boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan analisten hadden verwacht. Het aandeel steeg 1,5 procent.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,4 procent lager op 35.154 punten. De brede S&P 500 verloor ook 0,4 procent tot 4472 punten. De Nasdaq zakte 0,2 procent tot 13.762 punten. De techgraadmeter won een dag eerder nog ruim 1 procent door sterke koerswinsten onder de chipbedrijven.

Banken

De bankensector stond in de belangstelling. Kredietbureau Fitch waarschuwde de ratings voor een groot aantal banken, waaronder JPMorgan Chase en Bank of America, waarschijnlijk te gaan verlagen. JPMorgan Chase en Bank of America verloren respectievelijk 1,2 en 1,8 procent.

Nvidia klom 2,7 procent. Analisten van de Zwitserse bank UBS schroefden het koersdoel voor de chipmaker op. Het aandeel ging een dag eerder al flink vooruit dankzij een positief analistenrapport van Morgan Stanley. General Motors (GM) daalde 1,6 procent. Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van beursmiljardair Warren Buffett heeft zijn belang in de Amerikaanse autofabrikant verkleind.

De euro was 1,0939 dollar waard, tegen 1,0920 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 81,50 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 85,48 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

16 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

18 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

18 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

20 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

21 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden