Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street begint voorzichtig na nieuws importban Russische olie

Wall Street begint voorzichtig na nieuws importban Russische olie

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn dinsdag niet ver van hun slotstand van een dag eerder geopend. Beleggers verwerkten berichten van Amerikaanse media dat het Witte Huis de import van Russische olie aan banden wil leggen. De olieprijzen stegen verder, waardoor ook veel aandacht uitging naar grote olieconcerns.

De markten blijven in de greep van de oorlog in Oekraïne. Beleggers vrezen dat de al hoge inflatie verder wordt aangejaagd door de sterk gestegen olieprijzen en mogelijk leidt tot een situatie van stagflatie, waarin de economie stagneert en de prijzen blijven stijgen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,3 procent hoger op 32.921 punten. De S&P 500 steeg 0,2 procent tot 4210 punten. De brede index kende maandag met een verlies van bijna 3 procent de slechtste beursdag sinds oktober 2020. De Nasdaq steeg ook 0,2 procent, tot 12.859 punten, na de koersval van 3,6 procent een dag eerder. De techgraadmeter raakte daarmee 20 procent kwijt ten opzichte van het record in november vorig jaar.

Amerikaanse olie

Een vat Amerikaanse olie werd 5 procent duurder en kostte 125,32 dollar. Brentolie steeg 5,2 procent in prijs tot 129,66 dollar per vat. Olieconcerns als ExxonMobil en Chevron stegen tot 2,9 procent. De Britse branchegenoot Shell kondigde eerder op de dag aan Rusland volledig te verlaten. Dat betekent onder andere een einde aan Shell-tankstations in het land, maar ook dat het concern de handel in Russische olie en gas zal staken.

Olieprijzen stegen maandag al tot ruim boven de 130 dollar na berichten over een mogelijk verbod op Russische olie door de Verenigde Staten en bondgenoten. In Europa zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk echter terughoudend over een dergelijk verbod aangezien de beide landen sterk afhankelijk zijn van Russische olie. De Amerikanen hebben veel minder last van zo'n sterke afhankelijkheid.

Apple

Apple won 0,5 procent. Het technologieconcern zal dinsdag zijn nieuwe productmodellen introduceren, waaronder mogelijk een goedkopere versie van zijn iPhone. Google kondigde aan cyberbeveiliger Mandiant over te nemen voor 5,4 miljard dollar, om zo de beveiligingsfuncties van de eigen cloudsoftware te versterken. Moederbedrijf Alphabet van Google koerste na het nieuws bijna 1 procent hoger. Telecombedrijf Dish Network profiteerde van een adviesverhoging en klom ruim 5 procent.

De euro was 1,0911 dollar waard, tegenover 1,0863 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

15 minuten geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

1 uur geleden
Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

2 uur geleden
Hackers maken data personeel British Airways, BBC en Boots buit

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Een Russische hackersgroep heeft gegevens buitgemaakt van personeel van onder meer luchtvaartmaatschappij British Airways, omroep BBC en drogisterijketen Boots. De getroffen bedrijven hebben van hackersgroep Clop een week de tijd gekregen om te onderhandelen over losgeld. Is er dan nog niet betaald, dan zal de hackersgroep de gestolen gegevens publiceren.

2 uur geleden
Netflix stijgt op afwachtend Wall Street na positief rapport

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde woensdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Analisten van de Amerikaanse bank Wells Fargo kwamen met een positief rapport over de streamingdienst, waarin het koersdoel van het aandeel werd opgeschroefd tot 500 dollar. Dat is het hoogste koersdoel voor Netflix onder de Wall Street-analisten. Ook de kenners van JPMorgan verhoogden hun koersdoel voor het aandeel Netflix, dat 2,4 procent steeg.

2 uur geleden
Topman IEA: economie China belangrijkste factor voor olieprijs

PARIJS (ANP) - Oliekartel OPEC+ probeert met productieverlagingen de olieprijzen te stuwen, maar de economie van China is de belangrijkste factor voor de ontwikkelingen op de oliemarkt. Dat zei directeur Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) tegen persbureau Bloomberg. China is namelijk 's werelds grootste olie-importeur en de vraag uit dat land heeft grote invloed op de oliemarkt.

3 uur geleden
Privacytoezichthouder bezorgd om ChatGPT, vraagt opheldering

DEN HAAG (ANP) - De makers van chatbot ChatGPT moeten duidelijkheid geven over de manier waarop de technologie is ontwikkeld. De Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy, maakt zich zorgen en wil daarom opheldering van ontwikkelaar OpenAI. De waakhond "wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem".

4 uur geleden