Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street begint terughoudend aan kortere handelsweek

Wall Street begint terughoudend aan kortere handelsweek

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de Amerikaanse winkelverkopen, die dinsdag op het programma staan. Die cijfers geven mogelijk meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Afgelopen vrijdag bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

Beleggers hebben daarnaast een verkorte handelsweek voor de boeg. Woensdag zijn de Amerikaanse markten dicht om Juneteenth, de dag waarop de afschaffing van de slavernij in de VS wordt herdacht. Juneteenth is sinds 2021 een nationale feestdag in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,3 procent lager op 38.646 punten. De breder samengestelde S&P 500-index zakte 0,1 procent tot 5424 punten en techgraadmeter Nasdaq stond een fractie hoger op 17.698 punten. De Dow en de S&P 500 sloten vrijdag licht lager. De Nasdaq wist met een kleine plus wel het slotrecord voor de vijfde keer op rij aan te scherpen.

Tesla in de plus

Boeing won 0,2 procent. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim elf keer zoveel meldingen ontvangen van klokkenluiders over Boeing als in heel 2023. De vliegtuigbouwer wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de veiligheidsautoriteiten en medewerkers zelf na een reeks productie- en kwaliteitsproblemen bij het bedrijf.

Tesla ging 1,5 procent vooruit. De elektrische autofabrikant heeft volgens persbureau Bloomberg goedkeuring gekregen om zijn zelfrijdende auto's te testen in sommige straten van Shanghai. Ook de stad Hangzhou zou mogelijk toestemming willen geven om de zelfrijdende Tesla's te testen.

Dollar- en oliekoersen

GameStop klom 0,7 procent in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. De verkoper van computerspellen kan sinds vorige maand weer rekenen op veel belangstelling van kleinere beleggers. Dat komt doordat financieel analist Keith Gill, beter bekend als "Roaring Kitty", een grote positie in GameStop onthulde. Gill was in 2021 een belangrijke aanjager van de zogeheten Reddit-rally, waarbij kleine beleggers op dat berichtennetwerk elkaar aanmoedigden in GameStop te stappen.

De euro bleef onveranderd op 1,0698 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 78,30 dollar per vat. Brentolie daalde ook 0,2 procent in prijs, tot 82,42 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

6 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

8 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

8 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

9 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

12 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

22 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

22 uur geleden