Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wales kondigt lockdown van 2 weken aan in strijd tegen corona

Wales kondigt lockdown van 2 weken aan in strijd tegen corona

LONDEN (ANP) - Wales zal vanaf vrijdag gedurende twee weken een volledige lockdown opleggen om het enorme aantal nieuwe gevallen van het coronavirus terug te dringen.

Volgens de nieuwe regels zal iedereen thuis moeten blijven en mogen alleen zogeheten essentiële werknemers naar hun werkplek gaan, zei eerste minister Mark Drakeford maandag.

Bijeenkomsten met mensen uit andere huishoudens zijn niet toegestaan, behalve voor alleenwonende volwassenen en alleenstaande ouders.

Besmettingen

Het aantal besmettingsgevallen in Wales is de afgelopen weken flink gestegen, ondanks het feit dat de beperkingen op verschillende locaties zijn aangescherpt. In totaal telde Wales tot nu 1711 sterfgevallen als gevolg van het virus.

"Een noodstop is onze beste kans om de controle over het virus terug te krijgen en een veel langere en schadelijkere nationale lockdown te vermijden", zei Drakeford. "Als we nu niets doen, zal het versnellen", voegde hij eraan toe, waarschuwend dat de intensivecareafdelingen al vol waren.

Lokale regels

De gedecentraliseerde regeringen van het Verenigd Koninkrijk zijn verantwoordelijk voor het vaststellen van lokale regels om het virus te bestrijden. De Britse premier Boris Johnson wordt inmiddels geconfronteerd met oproepen om soortgelijke maatregelen voor Engeland op te leggen.

Noord-Ierland kondigde vrijdag aan dat het pubs en restaurants voor een maand zou sluiten en de schoolvakanties zou verlengen. Pubs en andere horeca in centraal Schotland gingen eerder deze maand al dicht voor zestien dagen.

Meer uit Buitenland

Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De Indiase schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in het noorden van de staat New York, circa 470 kilometer van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium wordt behandeld. Over de dader is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

18 minuten geleden
Waterpeil in de Rijn op 'kritiek niveau' door extreme droogte

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Door de extreme droogte is het waterpeil in de Rijn ter hoogte van het Duitse plaats Kaub, tussen Koblenz en Mainz, gezakt tot 40 centimeter. Dat geldt volgens het Duitse Federale Instituut voor Hydrologie als een kritiek niveau voor commerciële scheepvaart.

50 minuten geleden
Trump noemt kernwapenkwestie na huiszoeking onzin

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt het onzin dat hij illegaal over documenten over kernwapens zou beschikken. Op eigen sociale media noemt hij de kernwapenkwestie een "hoax".Trump reageert op een bericht van de krant The Washington Post dat agenten eerder deze week nucleaire documenten zochten bij een huiszoeking in zijn landgoed in Florida.

2 uur geleden
Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

4 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

6 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

9 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

11 uur geleden