Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wales kondigt lockdown van 2 weken aan in strijd tegen corona

Wales kondigt lockdown van 2 weken aan in strijd tegen corona

LONDEN (ANP) - Wales zal vanaf vrijdag gedurende twee weken een volledige lockdown opleggen om het enorme aantal nieuwe gevallen van het coronavirus terug te dringen.

Volgens de nieuwe regels zal iedereen thuis moeten blijven en mogen alleen zogeheten essentiële werknemers naar hun werkplek gaan, zei eerste minister Mark Drakeford maandag.

Bijeenkomsten met mensen uit andere huishoudens zijn niet toegestaan, behalve voor alleenwonende volwassenen en alleenstaande ouders.

Besmettingen

Het aantal besmettingsgevallen in Wales is de afgelopen weken flink gestegen, ondanks het feit dat de beperkingen op verschillende locaties zijn aangescherpt. In totaal telde Wales tot nu 1711 sterfgevallen als gevolg van het virus.

"Een noodstop is onze beste kans om de controle over het virus terug te krijgen en een veel langere en schadelijkere nationale lockdown te vermijden", zei Drakeford. "Als we nu niets doen, zal het versnellen", voegde hij eraan toe, waarschuwend dat de intensivecareafdelingen al vol waren.

Lokale regels

De gedecentraliseerde regeringen van het Verenigd Koninkrijk zijn verantwoordelijk voor het vaststellen van lokale regels om het virus te bestrijden. De Britse premier Boris Johnson wordt inmiddels geconfronteerd met oproepen om soortgelijke maatregelen voor Engeland op te leggen.

Noord-Ierland kondigde vrijdag aan dat het pubs en restaurants voor een maand zou sluiten en de schoolvakanties zou verlengen. Pubs en andere horeca in centraal Schotland gingen eerder deze maand al dicht voor zestien dagen.

Meer uit Buitenland

Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

2 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

3 uur geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

4 uur geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

4 uur geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

5 uur geleden
Oekraïne neemt wetgeving aan om EU-gesprekken op gang te brengen

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.

5 uur geleden
Israël: in afgelopen etmaal aanvallen op 450 doelen in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zeggen in het afgelopen etmaal meer dan 450 doelen in de Gazastrook te hebben getroffen. Dat is het grootste aantal sinds het aflopen van een tijdelijk bestand tussen Israël en Hamas vorige week.

7 uur geleden