Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Walen en Spanjaarden gevlucht, op één na

Walen en Spanjaarden gevlucht, op één na

VLISSINGEN - Hoe kapitein Fernando Pacheco voor de verkeerde werd aangezien, hoe deze zijn ring weggaf en ter dood werd veroordeeld.De opstandelingen voelden de capitulatie van de Spaanse vloot als een overwinning en trokken de stad weer in, terug naar het stadhuis waar inmiddels vanuit Middelburg, de nog steeds door en door Spaansgezinde en vrome bisschopsstad, de stadhouder van Zeeland, Anthonie van Bourgondië, was gearriveerd. Anthonie was een trouwe volgeling van Alva en had in 1567 een belangrijke rol gespeeld in het ontmoedigen van de groep watergeuzen die via de Vlissingse kust, Walcheren wilde veroveren op de Spanjaarden. Hij was, net als Johan van Kuyk, een begenadigd spreker en werd in staat geacht om door middel van overreding een woedende menigte zoals die in Vlissingen, tot rede en inkeer te brengen.

De stadhouder hield zijn gehoor voor dat er nog niets verloren was voor Vlissingen en dat de mensen niets hoefden te vrezen. Er waren immers nog geen echte halsmisdrijven gepleegd en dat ene kanonschot kon door de vingers worden gezien, daar zou hij zich voor gaan inzetten. De landvoogd zou alles vergeven en vergeten. De snel groter wordende menigte liet zich echter niet ompraten en werd steeds luidruchtiger. Er werd gelachen en gejouwd en geleidelijk aan kwam het gedrang steeds dichter bij de spreker. Het was voor hem al spoedig geen vraag meer óf de opstandelingen hem en de kwartiermakers zouden aanvallen, maar wanneer. Hij besloot daarom onmiddellijk de stad te verlaten, of beter gezegd: te ontvluchten, en terug te keren naar Middelburg. En weer had de meute het idee dat er een overwinning was behaald, hetgeen niet onterecht was. De Spaanse schepen waren onschadelijk gemaakt en de stadhouder en de kwartiermakers gevlucht. Er liepen nog wel wat Walen rond, maar een deel van hen was al vertrokken en de rest zou zonder wapengekletter of ander geweld binnen een paar dagen volgen.

Tegenwoordig zouden we het soort revolutie zoals die zich in Vlissingen op 6 april 1572 voltrok, het predikaat fluweel meegeven: behalve het dronkemansschot dat vanaf het havenhoofd op de Spaanse schepen werd afgevuurd en de klappen die Jan Alman kreeg van een van de Spaanse kwartiermakers, waren er geen geweldsincidenten geweest. Geen gewonden, geen doden. En toch zouden die er vallen, weliswaar een maand later, maar wel als duidelijk gevolg van de Vlissingse opstand: Fernando Pacheco, kapitein van de Spaanse infanterie, en twee boodschappers.

Pacheco arriveerde op de tweede paasdag per schip op de rede van Vlissingen. Hij had opdracht gekregen van Alva om rapport uit te brengen over de situatie in de havens op Walcheren. Vlissingers enterden het schip en Pacheco liep een verwonding op aan zijn hoofd en werd gearresteerd. Onderweg werd hij uitgejouwd door het samengestroomde volk dat zijn dood eiste. Op een of andere manier was het gerucht de wereld in gekomen dat de gevangene de zoon was van Alva.
Pacheco werd eerst naar een burgerwoning bij de Oude Brug gebracht, en later naar het Stadts Ghevanghenhuys. Hij werd daar bezocht door een aantal opstandelingen die wisten te vertellen dat hij in Deventer een van de leiders van de bezetting was geweest. Er deden vreselijke verhalen over hem de ronde, onder andere dat hij een van hun dochters voor eigen gebruik had opgeëist. De haat tegen Pacheco in Deventer was daarom zeer groot en het was voor de afgevaardigden uit die stad geen vraag meer welke straf hij zou moeten krijgen: de doodstraf.

Volgende week: Hoe Pacheco tevergeefs smeekte om onthoofd te worden in plaats van opgehangen en hoe moeilijk het was om een geschikte beul te vinden.

Meer lezen over de geschiedenis van Vlissingen? Kijk op www.vlissingen700.nl.

Meer uit Vlissingen

Jarige Watergeuzen zoeken oud-leden voor reünie

VLISSINGEN - Scoutinggroep de Watergeuzen bestaat dit jaar 75 jaar en viert dat met verschillende activiteiten, waaronder een jubileumkamp op het Scoutcentrum Zeeland in Veere dat van 31 mei tot en met 2 juni wordt gehouden. Tijdens het kamp wordt er een receptie gehouden voor oud-leden van de scoutinggroep, de Watergeuzen kunnen niet alle oud-leden bereiken en doen daarom een oproep.

15 uur geleden
Auto over de kop op A58: 18-jarige bestuurder mogelijk onder invloed van drugs

RITTHEM - Vanochtend heeft op de A58 bij Ritthem een eenzijdig ongeval plaatsgevonden. Zeker twee personen zijn ter controle naar het ziekenhuis overgebracht. Eén van hen was zwaargewond, zo meldt de politie.

17 uur geleden
Voor de vijfde keer beschieting in Vlissingen, ditmaal park Koudekerkseweg

VLISSINGEN -  Zaterdagavond is Vlissingen voor de vijfde keer opgeschrikt door een melding van een schietpartij. Er zijn door de melder knallen gehoord.

1 dag geleden
Extra controles in en rond het Middengebied vanwege reeks schietpartijen

VLISSINGEN- In en rond het Middengebied zullen vanaf vandaag extra controles plaatsvinden. Dit gebeurt naar aanleiding van de vier schietpartijen in de stad deze week. Dat meldt de gemeente Vlissingen. 

1 dag geleden
Na het in beslag nemen van een auto gaat de politie uit van een schietincident [UPDATE]

VLISSINGEN- Er is nog veel onduidelijkheid rondom het vermoedelijke schietincident dat vrijdagavond plaatsvond bij de Singel. De politie wil namelijk geen nadere mededelingen doen. Het is daardoor nog altijd niet zeker of er daadwerkelijk geschoten is en welk verband er bestaat tussen de vermeende schietpartij en een personenauto die vier uur na de melding getakeld werd bij de Van Dishoeckstraat onder toeziend oog van een forensisch onderzoeker. 

1 dag geleden
Wederom (vermoedelijke) schietpartij in Vlissingen

VLISSINGEN - De politie onderzoekt opnieuw een mogelijke schietincident in Vlissingen. Als er inderdaad geschoten is, gaat het om de vierde schietpartij in de stad een week tijd.

2 dagen geleden
Zeus Hoenderop exposeert op diverse locaties in Hendrikstraat

VLISSINGEN - Kunstenaar Zeus Hoenderop exposeert op drie locaties in de Hendrikstraat: Galerie Hannelore Meijaard, Het Beeldenhuis en het Witte Huis. De drie locaties vormen volgens Hoenderop een geografische driehoek als verwijzing naar de Trans-Atlantische driehoekshandel. Hoenderops recente werk verwijst geregeld naar het slavernijverleden van Nederland, eerder maakte hij het slavernijmonument dat korte tijd op de boulevard heeft gestaan en nu in het Muzeeum op de Nieuwendijk te zien is.

2 dagen geleden