Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Walcherse zeezwemtochten trekken deelnemers uit hele land

Walcherse zeezwemtochten trekken deelnemers uit hele land

VLISSINGEN - De Stichting Zwemmen langs Walcheren organiseert jaarlijks vier zeezwemtochten waar zwemmers vanuit heel Nederland naar toe komen en zelfs van ver over de grens. Dat het zeezwemmen populair is blijkt ook uit het aantal deelnemers per wedstrijd. “Er komen iedere wedstrijd toch steeds wel zo’n 200 tot 250 zeezwemmers,” vertelt Jan Kortsmit.

DOOR JOEP BREMMERS

Jan Kortsmit uit Vlissingen is secretaris van de Stichting Zwemmen langs Walcheren en weet als geen ander hoe het is om in zee te zwemmen. “Ik zwem al vanaf mijn 6e, 7e jaar hier in zee. De omstandigheden zijn altijd wisselend, dus het gaat nooit vervelen.” Volgens Kortsmit is het zeezwemmen niet te vergelijken met baantjes trekken in het zwembad. “Het is een hele andere beleving,” legt hij uit. “Je bent buiten, je ziet de kustlijn vanaf het water: de duinen, het kerkje van Zoutelande, de boulevard. En de schepen die voorbij komen zie je ook van wat dichterbij. En daarbij maken de wisselende omstandigheden het interessant. De stroming, de wind, de golfslag, de temperatuur, kwallen, zeewier. Het is echt een andere tak van sport.”

Zwemtochten
De Stichting Zwemmen langs Walcheren organiseert vier tochten per jaar: Dishoek - Zoutelande (4,3 km.), Westkapelle-Zoutelande (3,5 km.), Vlissingen-Zoutelande (8 km.) en de Vlissingse zwemrace voor de boulevard van bijna 2 km. “Daarbij zijn we uniek in Nederland en daarbuiten. Er worden niet zo heel veel zwemwedstrijden in zee georganiseerd. In Zeeland zijn er zes per jaar, waarvan er dus vier door ons worden georganiseerd. De wedstrijden trekken dan ook deelnemers uit binnen- en buitenland. Deelnemers komen niet alleen uit het hele land maar ook uit België en een handjevol Duitsers.”

Navigeren
Wat de wedstrijden op zee ook aantrekkelijk maakt is volgens Kortsmit dat vooraf niet te voorspellen is wie er gaat winnen. “Zwemmers moeten, anders dan in een zwembad, navigeren. We zwemmen globaal gezien zeg maar tussen het einde van de golfbrekers en de vaargeul. Deelnemers maken vaak een zwemplan om op die manier zoveel mogelijk gebruik te maken van bijvoorbeeld een gunstige stroming. Dat maakt dat het niet zo hoeft te zijn dat de ‘beste’ zwemmer als eerste over de streep gaat. Het is van veel meer afhankelijk dan zo hard mogelijk zwemmen.”

Aflasten
De zwemtocht van Dishoek naar Zoutelande die afgelopen woensdag zou plaatsvinden kon door de slechte weersomstandigheden niet doorgaan. “Gelukkig komt dat niet vaak voor,” weet Kortsmit. “Ongeveer één op de vijf, zes tochten gaat niet door als het echt te hard waait en we de veiligheid niet kunnen garanderen. Zeker de westenwind kan verraderlijk zijn. Aflasten doen we met pijn in het hart. Om te beslissen dat een wedstrijd niet door kan gaan is één van de vervelendste dingen. Vaak hebben we een reservedatum zodat de tocht later kan worden ingehaald.” De eerstvolgende zwemtocht wordt gehouden op vrijdag 11 augustus. De afgelastte tocht Dishoek-Zoutelande wordt 30 augustus gezwommen. Inschrijven kan via de website: https://zwemmenlangswalcheren.nl.

Meer uit Middelburg

Geluk in het voedselbos

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Aan de rand van Nieuw- en Sint Joosland ligt voedselbos de Langhe Laere. Op een stuk grond van 2,4 hectare werkt Wobby de Langelaar samen met een team vrijwilligers aan een prachtig ecosysteem vol natuur. Maar waarom een heel bos en niet gewoon een moestuintje? 

15 uur geleden
Woensdag 17 juli vliegeren, muziek en een rondje met de paardentram in Westkapelle

WESTKAPELLE - Op 17 juli is het Westkapelle Woensdag. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er in de tuin van het Polderhuis een 'Creatief van eigen bodem' markt. 

22 uur geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

1 dag geleden
Klimaatburgemeester(s) in gemeente Middelburg en gemeente Veere gezocht

DEN HAAG/MIDDELBURG/DOMBURG - Van 11 november tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Middelburg en gemeente Veere.Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek (11-17 november 2024).

2 dagen geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

2 dagen geleden
Zaterdag 14 september Open Monumentendag 2024 in gemeente Veere

DOMBURG - Net als voorgaande jaren doet de gemeente Veere weer mee aan de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 14 september. Bent u eigenaar of beheerder van een monument in de gemeente Veere en wilt u de deuren van uw monument van 10.00 tot 17.00 uur openstellen voor publiek? Dan hoort de gemeente dat graag uiterlijk 19 juli 2024 van u. Aanmelden Open Monumentendag

2 dagen geleden
Gewonden bij botsing auto's in Middelburg

MIDDELBURG - Op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg zijn vrijdagochtend twee personen gewond geraakt bij een aanrijding. Twee auto's liepen forse schade op.De auto's kwamen rond 10.45 uur met elkaar in botsing bij de kruising van de Waldammeweg en de Herculesweg. Eén van de voertuigen kwam tot stilstand in de bosschage. Twee ambulanceteams kwamen ter plekke om zich over de betrokkenen te ontfermen. Twee personen werden meegenomen door de ambulancedienst. De auto's liepen de nodige schade op. Vanwege de aanrijding moest de politie een deel van de straat afzetten. Omstreeks 11.30 uur was de weg weer helemaal vrij. Over de oorzaak van de botsing is niets bekend.Op de bewuste kruising vonden de afgelopen jaren al verschillende aanrijdingen plaats. In meerdere gevallen was ook sprake van letsel. Een maand geleden raakte bijvoorbeeld nog een fietser gewond toen deze in botsing kwam met een personenauto.

2 dagen geleden