Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wakker Dier: minister blokkeerde campagne voor eten minder vlees

Wakker Dier: minister blokkeerde campagne voor eten minder vlees

UTRECHT (ANP) - Het ministerie van Landbouw, onder leiding van de vorige minister Carola Schouten, heeft zelf ingegrepen om het eten van minder vlees uit een overheidscampagne voor klimaatmaatregelen te houden, zegt actiegroep Wakker Dier. Die beschuldigt minister Schouten van "censuur". Het ministerie laat weten dat de suggestie dat iets uit de campagne is gehouden, niet klopt en kwalijk is, aldus een woordvoerder.

Het gaat om de campagne Iedereen doet wat, uit 2019. Daarin gaf de overheid voorbeelden van dingen die mensen zelf kunnen doen om milieuvriendelijker te leven. Vaker fietsen bijvoorbeeld, of meer tweedehands spullen kopen of zonnepanelen laten plaatsen.

Als het over eten gaat, adviseerde de campagne om vaker recepten uit het seizoen te koken en om groente en fruit van een lokale boer te kopen.

Positieve boodschap

Bij de campagne waren verschillende ministeries betrokken. Wakker Dier heeft overheidsdocumenten over de campagne opgevraagd. Daarin wordt een bericht uit januari 2019 geciteerd: "[Zwartgelakt] en ik blokkeren alles wat maar gaat over vlees, naar wens van de minister. Dus het zal vast genoemd worden maar wordt niet uitgewerkt of opgepakt." Iemand antwoordt dat het eten van vlees "onder een vergrootglas" ligt en dat het daarom "onverstandig" lijkt om het mee te nemen in de communicatie. In een melding uit april 2019 staat: "De lijst met onderwerpen wordt besproken. 'Minder vlees' gaat definitief van de lijst af."

Volgens het ministerie van Landbouw heeft Schouten nooit gezegd dat minder vleesgebruik niet in de campagne mag zitten, zegt een woordvoerder. In die tijd was er wel veel rumoer in de agrarische sector en Schouten wilde volgens hem liever dat de boodschappen uit de campagne positief werden gebracht. Minder vlees was in de context van die tijd een negatief geformuleerde boodschap, zegt de woordvoerder. "Het was beter om te zeggen: kies vóór... en daarop is de campagne ingericht". De uitspraak van de ambtenaar is volgens hem ongelukkig geformuleerd.

Meer uit Binnenland

Opvang: geen afname, maar juist toename aantal daklozen

AMSTERDAM (ANP) - Dat het aantal dakloze mensen vorig jaar zou zijn gedaald, is exact het tegenovergestelde van wat in de praktijk is te zien. Dat zegt bestuurder Douwe van Riet van HVO-Querido, dat opvang en begeleiding biedt aan mensen die dakloos zijn in Amsterdam, Haarlem en regiogemeenten. "We zien dat veel meer mensen op straat leven. De druk op onze dag- en nachtopvang neemt toe." Ook de Haagse organisatie Straat Consulaat stelt dat de dagelijkse realiteit haaks staat op de gepresenteerde cijfers.

2 uur geleden
Kinderen langs deuren voor verkoop 75e editie kinderpostzegels

LEIDEN (ANP) - Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

6 uur geleden
In Nederland geboren panda Fan Xing verhuist naar China

RHENEN (ANP) - Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

6 uur geleden
Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

7 uur geleden
Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

9 uur geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

9 uur geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

10 uur geleden