
Wachtlijsten tbs-klinieken langer geworden
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat wacht op een plek in een tbs-kliniek is gestegen, zo bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid na berichtgeving van de NOS. Vorig jaar ging het om gemiddeld 64 wachtenden, tot en met oktober van dit jaar om gemiddeld 106. Zolang er geen plek is in een kliniek, moeten tbs'ers wachten in de gevangenis.
Een van de oorzaken is dat de uitstroom uit de kliniek stokt, onder meer door de krappe woningmarkt in Nederland. Voor tbs'ers die na hun behandeling uiteindelijk de samenleving weer in gaan, kunnen moeilijk plekken gevonden worden. Ook zitten gemeenten niet altijd te wachten op de komst van tbs'ers.
In juni van dit jaar schreef minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind aan de Tweede Kamer dat het tekort aan plekken naar verwachting nog aanhoudt tot 2026. De capaciteit wordt de komende jaren wel verhoogd, maar de woordvoerder van het ministerie kan geen exacte aantallen geven. Dat is namelijk afhankelijk van factoren als "medewerking van het lokaal bestuur" en "de bouwmarkt".
Het aantal mensen dat tbs krijgt opgelegd, stijgt al een aantal jaren. In 2016 kregen 174 mensen een tbs-maatregel, in 2019 ging het om 260 mensen en in 2020 om 273 in totaal. De afgelopen jaren hebben meerdere experts de theorie uitgesproken dat de stijging te maken kan hebben met de dood van Anne Faber in 2017. De 25-jarige vrouw werd door Michael P. verkracht en gedood, waarna in de samenleving de discussie losbarstte of hij niet tbs had moeten krijgen voor een eerdere veroordeling.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
8 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
11 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
3 uur geleden