Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Wachtlijst elektriciteitsnetwerk kan al in 2024 worden aangepakt

Wachtlijst elektriciteitsnetwerk kan al in 2024 worden aangepakt

‘De energietransitie is in Zeeland in volle gang! Bedrijven investeren massaal in de verduurzaming van hun productieprocessen en nieuwe groene bedrijven vestigen zich in Zeeland. Veelbelovende ontwikkelingen worden nu echter gedwarsboomd door de zwakke energie-infrastructuur in de regio. In 2024 moet en kan de netcongestie worden opgelost om in Zeeland te kunnen blijven ondernemen. Er zijn meerdere oplossingen die hieraan kunnen bijdragen,’ aldus Eric de Ruijsscher, voorzitter VNO-NCW Zeeland, tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de werkgeversvereniging op 9 januari in Terneuzen. Laat ‘first-come-first serve’ los VNO-NCW Zeeland is zeer uitgesproken over de mogelijkheden om de netcongestie snel aan te pakken. Het vergt wel een andere aanpak dan de netbeheerders gewend zijn en dus lef. Eric de Ruijsscher: ‘Netbeheerders als Stedin hanteren een wachtlijst gebaseerd op het achterhaalde principe ‘first-come-first-serve’, Bedrijven die op zoek zijn naar zekerheid, ongeacht of de stroom direct nodig is of pas over tien jaar, gaan steeds eerder hun gewenste aansluiting reserveren, met als gevolg dat er geen ruimte is voor anderen. Onze oproep richting de netbeheerder is: maak een eind aan deze praktijk en geef de beschikbare ruimte aan bedrijven die nu stroom nodig hebben en gebruik de vrijgekomen tijd om het net toekomstbestendig te maken.’

Aparte benadering voor groot en kleinverbruikers

Het huidige netbeheer loopt ook vast omdat grootgebruikers en aanbieders van stroom dezelfde behandeling krijgen als kleinere. De stroominfrastructuur zou voor grote spelers, zoals de industrie of twee nieuwe kerncentrales, apart moeten worden benaderd mede in het licht van hun belangrijke verduurzamingsbijdrage. De rijksoverheid speelt hierbij een centrale rol en moet grootschalige ontwikkelingen in samenhang zien met de benodigde energie infrastructuur. Dit kan niet eenzijdig worden neergelegd bij netbeheerders. Zo’n aparte benadering creëert netruimte voor andere bedrijven, activiteiten en organisaties zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen die moeten uitbreiden om aan de stijgende zorgvraag te kunnen voldoen.

Ruimte voor lokale energiehubs

Een andere oplossing die bijdraagt aan het aanpakken van de netcongestie is de inrichting van lokale energiehubs. Eric de Ruijsscher: ‘nu is het voor ondernemers haast onmogelijk om buiten het centrale net om gezamenlijk lokaal energie op te wekken, te delen en op te slaan. Dat is het paard achter de wagen spannen. Wij vragen dan ook: geef ondernemers maximaal de ruimte om gezamenlijk hun eigen energievoorziening te regelen. Zij hebben al plannen om hierin te investeren.’

Voor de voorzitter van VNO-NCW Zeeland blijft duurzaam ondernemen een belangrijk speerpunt: ‘Er moet veel gebeuren, willen wij de klimaatdoelstellingen halen. Er zijn grote kansen voor Zeeland op het gebied van de energietransitie. Wij hebben de ligging, kennis en kunde voor windparken op zee, kernenergie en waterstof. Wij kunnen leidend zijn bij de verduurzaming in Nederland. Dat is nog steeds een mooie opdracht voor ondernemers, overheid, onderwijs en milieuorganisaties in Zeeland.’

Terugblikken

In zijn openingswoord tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van VNO-NCW Zeeland blikte Eric de Ruijsscher terug op weer een zeer bewogen jaar. “Zeeland is een sterke regio, maar stond in 2023 voor verschillende uitdagingen. Van netcongestie, verzakkende spoorbanen, een afgesloten Vlaketunnel en een tolvrije Westerscheldetunnel tot een tekort aan technici en zorgpersoneel, en vele andere vakmensen, en de achterblijvende woningbouw. Wij hebben in 2023 nieuwe Provinciale Staten en een nieuwe Tweede Kamer gekregen. In Zeeland is het nieuwe college van Gedeputeerde Staten al volop aan de slag. Ik hoop dat een nieuw kabinet niet lang op zich laat wachten zodat de uitdagingen waarvoor wij staan voortvarend kunnen worden aangepakt,’ aldus Eric de Ruijsscher. Hij benadrukt dat VNO-NCW Zeeland zich blijft inzetten voor het versterken van het Zeeuwse vestigingsklimaat voor ondernemers van klein tot groot.

De mogelijkheden van Artificial Intelligence

Een kernthema tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst was Artificial Intelligence (AI). Hoe kunnen werkgevers AI inzetten voor innovatie, wat zijn de kansen en valkuilen? Gilbert Gooijers, COO en medeoprichter van CM.com, ging daar samen met een panel van Zeeuwse ondernemers op in. CM.com is wereldleider op het gebied van conversational commerce en lanceerde onlangs het innovatieve Generatieve AI platform. Samen met het panel besprak hij AI en ethiek, arbeidsproductiviteit en veiligheid. De boodschap; AI biedt eigenlijk in alle sectoren en op heel terreinen oplossingen voor een efficiëntere bedrijfsvoering, waarbij wel oog moet zijn voor het ethische aspect.

Meer uit Zeeland

Ontmoet jouw potentiële werkgever op de Banenmarkt 'Werken in Zeeland'

Aanstaande donderdag 20 juni is het weer tijd voor de Banenmarkt 'Werken in Zeeland'. Deze editie vindt plaats in het Scheldetheater van Terneuzen. Dit is dé kans om in gesprek te gaan met verschillende bedrijven uit verschillende sectoren. Op de Banenmarkt zijn 65 bedrijven die zich graag aan jou willen voorstellen. Bekijk hier welke bedrijven aanwezig zijn op de Banenmarkt.

1 maand geleden
Ook dit jaar Examencadeaus voor alle Zeeuwse examenkandidaten

Heeft school gebeld met goed nieuws? Geslaagd? Net examen gedaan voor middelbare school of voortgezet onderwijs? Gefeliciteerd! Ook dit jaar krijgen alle Zeeuwse jongeren die net zijn geslaagd, of binnenkort hun diploma zullen behalen, gratis examencadeaus van stichting De Zeeuwse Connectie. Samen met diverse Zeeuwse bedrijven geeft het Zeeuwse netwerk weer cadeaus en kortingen aan deze Zeeuwse jongeren. Daarnaast worden er onder de deelnemers ook nog eens prijzen verloot, zoals de nieuwste iPhone, laptop, cadeaubonnen, zonnebrillen, festival-tickets en meer. De cadeaus en prijzen worden beschikbaar gesteld door de deelnemende Zeeuwse bedrijven Bomont, Mariener Eyewear, YourSurprise, Alternate.nl, Dek Rijopleidingen, Festive Events, ZeeuwseVacaturebank.nl, DaVinci Bioscoop Goes, Ritel en Vestrock. Naast de cadeaus en extra prijzen, krijgen alle aanmelders ook gratis een lidmaatschap van De Zeeuwse Connectie en zullen ze worden uitgenodigd voor de verschillende gratis activiteiten van dit Zeeuwse netwerk. Hierdoor zullen zeker de jongeren die voor een vervolgstudie de provincie gaan verlaten makkelijker een verbinding met Zeeland behouden, is de achterliggende gedachte. Ook de Zeeuwse Vacaturebank werkt aan de campagne mee en ziet het als een goede kans om Zeeuwse jongeren te wijzen op de vele vacatures, vakantiebanen en stageplaatsen die Zeeland te bieden heeft.

1 maand geleden
Coppens Energie & Klimaat groeit door!

Coppens Energie & Klimaat groeit door! Coppens Energie & Klimaat kondigen met trots aan dat zij per 1 oktober gaan uitbreiden naar Goes. Deze strategische zet markeert een belangrijk moment in de missie van het bedrijf om Nederland steeds iets groener te maken. Met deze uitbreiding worden duurzame energie en klimaatoplossingen toegankelijker voor meer mensen uit de regio.

1 maand geleden
Maak je klaar voor dé Haringparty Goes

Maak je klaar voor dé Haringparty Goes op woensdag 19 juni vanaf 17:00 uur bij Slot Oostende in Goes! Deze gezellige Nederlandse traditie draait helemaal om de nieuwe haring, oftewel 'Hollandse Nieuwe'. Dit wil je echt niet missen! Op de Haringparty Goes, bij het prachtige Slot Oostende, staat je een supergezellige avond te wachten. Voor maar € 37,50 per persoon krijg je:

1 maand geleden
Moore DRV groeit flink in Zuid-Holland door aansluiting Ruitenburg  

Moore DRV groeit flink in Zuid-Holland door aansluiting Ruitenburg   Moore DRV maakt bekend dat Ruitenburg  adviseurs & accountants zich bij haar aansluit. Daarmee versterkt Moore DRV haar positie in de provincie Zuid-Holland. Ruitenburg (300 medewerkers) is gevestigd in Delft, Den Haag, Maasdijk en Maassluis. Begin dit jaar werd met de aansluiting van Rijkse de positie in Zeeland verstevigd.  

1 maand geleden
VAN KEULEN TRANSPORT: ONS BEN ZUUNIG, OOK OP ONZE MENSEN!

VAN KEULEN TRANSPORT: ONS BEN ZUUNIG, OOK OP ONZE MENSEN! Al meer dan 80 jaar is Van Keulen Transport actief in en rond Middelburg en Vlissingen. Hun trucks leggen jaarlijks gemiddeld zo’n 100 tot 120 duizend km af. We spreken met Erik Breure, die van uitzendkracht chauffeur is opgeklommen naar directeur-eigenaar, over het belang van bewust onderweg gaan.

1 maand geleden
Meer dan 8.000 vacatures door heel Zeeland

De allereerste Zeeuwse Carrièrekrant is uit! Met meer dan 8.000 vacatures door heel Zeeland, biedt deze krant een uitgebreid overzicht van kansen en mogelijkheden in de regio.  Van technische tot creatieve functies, van startersposities tot leidinggevende functies, de diversiteit aan vacatures weerspiegelt de dynamiek van de Zeeuwse arbeidsmarkt. Heb je de krant nog niet gelezen? Blader dan hier door de digitale pagina's en ontdek jouw volgende professionele avontuur in het prachtige Zeeland.

2 maanden geleden