
Wachtlijst donorhart gestabiliseerd door nieuwe donatiemethode
LEIDEN (ANP) - De wachtlijst voor een donorhart is gestabiliseerd door een nieuwe techniek voor hartdonatie, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) maandag. Twee jaar geleden werd voor het eerst in Nederland een hart van een overleden persoon getransplanteerd met deze techniek. Inmiddels zijn er er al zestig harttransplantaties zo uitgevoerd, mede dankzij nauwe samenwerking tussen het UMC Groningen, het UMC Utrecht en het Erasmus MC, aldus de stichting.
Met de zogeheten 'heart-in-a-box'-techniek wordt een stilstaand hart in een zogeheten perfusiemachine geplaatst, waarna het weer gaat kloppen na de toevoer van zuurstof en bloed. Een harttransplantatie was daarvoor alleen mogelijk bij een hersendode donor van wie het hart nog klopte.
Dankzij de nieuwe techniek heeft de chirurg meer rust en tijd om de harttransplantatie uit te voeren, legt Olivier Manintveld (cardioloog Erasmus MC) uit. "Het hart is op de perfusiemachine beschermd. Het kan zo’n acht uur bewaard worden, voordat het wordt getransplanteerd. Door de inzet van de machine maken we gebruik van harten die we voorheen nooit konden gebruiken voor transplantatie."
Basispakket
Eerder was er sprake van een toenemend tekort aan donorharten, waardoor een op de zeven mensen op de wachtlijst overleed. "Samen met de Nederlandse Transplantatie Stichting en Eurotransplant stelden we een nationaal protocol op. Aan alle mensen op de wachtlijst voor een donorhart werd gevraagd of ze ook een hart volgens de nieuwe methode wilden ontvangen. De procedures werden uitgevoerd op de volgorde van de nationale wachtlijst", aldus hart-longchirurg bij UMC Utrecht Niels van der Kaaij.
"Tot en met juni hebben we dit jaar al dertig harttransplantaties in Nederland uitgevoerd, terwijl de norm jarenlang veertig per jaar was", zegt Michiel Erasmus (hart-longchirurg UMC Groningen). "Als we dit jaar tegen de zestig harttransplantaties kunnen uitvoeren, overtreffen we dat getal in 2023 ruimschoots. Dan zien we hopelijk ook een afname van het aantal mensen op de wachtlijst en van het aantal mensen dat overlijdt voordat er een geschikt donorhart beschikbaar komt. En de resultaten zijn voor de ontvangende patiënten minstens zo goed als bij de klassieke hartdonatiemethode."
De NTS laat weten dat het ministerie van Volksgezondheid van plan is om de behandeling vanaf 1 januari 2024 te vergoeden vanuit het basispakket. De stichting noemt dat "goed nieuws". Eind juli 2023 stonden er 164 mensen op de wachtlijst voor een donorhart.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
4 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
6 dagen geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.
6 dagen geledenGENÈVE (ANP/AFP) - Lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben na drie jaar overleg een principeakkoord bereikt over een pandemieverdrag. Een van de voorzitters van de onderhandelingsgroep heeft dat gezegd tegen persbureau AFP.
1 week geleden