Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waarschuwing: Hoge concentratie lood in Thoolse grond

Waarschuwing: Hoge concentratie lood in Thoolse grond

THOLEN - Tholen blijkt een aandachtsgebied lood. Dit betekent dat er een opvallend hoge concentratie lood in de grond zit. Het gaat om Tholen stad en de andere kernen van de gemeente. Dat zegt het Zeeuws platform bodembeheer. Volgens deze organisatie is er geen reden tot paniek, maar is het wel noodzakelijk dat inwoners extra oplettend zijn. Zo adviseert men om extra voorzichtig te zijn met het eten uit eigen tuin en het laten spelen van je kinderen op de kale grond.

Het Zeeuws platform bodembeheer (bestaande uit de Zeeuwse gemeenten, Provincie, waterschap Scheldestromen en de Regionale Uitvoeringsdienst) en de GGD kwamen eerder al met het bericht dat op Thoolse bodem een hoge concentratie lood te vinden is. Nu willen zij dat nogmaals onder de aandacht brengen: "Dat lood nog voorkomt in onze leefomgeving is op zich geen nieuws. Het is de erfenis van het vele gebruik in het verleden in onder meer waterleidingen, verf, benzine.

Voor Zeeland is vorig jaar een kaart ontwikkeld waar de aandachtsgebieden op staan waar lood in verhoogde concentraties in de bodem voor kan komen. De aandachtsgebieden bevinden zich voornamelijk op plekken waar historisch gezien al langdurig bebouwing stond of staat. Dit zijn vooral de oude kernen van dorpen en steden, daarnaast ook andere bebouwde gebieden van voor de oorlog (ca. 1940)", zo stelt men. Tholen blijkt een van de gebieden in Zeeland waar inwoners extra voorzichtig moeten zijn, aldus de GGD en het Zeeuws platform bodembeheer. Het gaat om Tholen, Stavenisse, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk, Oud-Vossemeer, Sint Philipsland en Poortvliet.

Buiten spelen

Volgens de GGD zijn de effecten van lood op de gezondheid van volwassenen beperkt. "Jonge kinderen zijn gevoeliger voor lood. Lood kan een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het leervermogen. Daarom is het belangrijk dat vooral jonge kinderen (tot ongeveer 6 jaar), zo min mogelijk lood binnenkrijgen. Kinderen kunnen lood binnenkrijgen doordat zij bij het buitenspelen vingers en voorwerpen in hun mond steken en zo bodemdeeltjes met lood doorslikken. Ook als zij (veel) groente eet uit eigen tuin eten waar lood in de bodem aanwezig is, kunnen kinderen lood binnenkrijgen. Voornamelijk doordat er bodemdeeltjes aan de gewassen blijven hangen, maar ook doordat verschillende groenten lood kunnen opnemen", zo legt men uit.

Volgens de betrokken organisaties kunnen inwoners van deze aandachtgebieden het beste enkele simpele maatregelen nemen om ervoor zorgen dat zij en hun kinderen zo min mogelijk lood binnenkrijgen: "Bijvoorbeeld door het goed wassen van de handen na het buitenspelen, het bedekken van kale grond in de tuin met grasmatten, het goed wassen van eigen groenten en schone aarde gebruiken voor een eventuele moestuin." 

Het Zeeuws Platform bodembeheer en GGD Zeeland hebben een voorlichtingsfolder over lood gemaakt voor ouders van jonge kinderen. De folder is verkrijgbaar via de website van de GGD Zeeland.

Meer uit Tholen

Bevrijdingsmarkt met geschenk- en hobbyartikelen bij museum De Meestoof

SINT-ANNALAND - Op het terrein van streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland wordt op maandag 5 mei een bevrijdingsmarkt georganiseerd. Bezoekers kunnen vanaf 11.00 uur terecht op de markt.

11 uur geleden
‘Goud, sieraden en munten leveren veel geld op’

Medusa Auctioneers houdt taxatieweek van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 mei

16 uur geleden
Zwembaden De Spetter en Haestinge gaan op Bevrijdingsdag open

SINT-MAARTENSDIJK/THOLEN - De buitenzwembaden in Sint-Maartensdijk en Tholen openen maandag 5 mei hun deuren. Bezoekers zijn op Bevrijdingsdag welkom vanaf 13.00 uur. Vrijwilligers hebben in april hard gewerkt om de baden klaar te maken voor het nieuwe seizoen.

1 dag geleden
Watersnoodhuis Stavenisse opent vanaf dit weekend de deuren in jubileumjaar

STAVENISSE - Het Watersnoodhuis in Stavenisse opent op zaterdag 3 mei weer de deuren. In het voormalige raadhuis kunnen bezoekers zich onderdompelen in de geschiedenis van de Watersnoodramp van 1953, met speciale aandacht voor de gevolgen op Tholen en Sint Philipsland. Tien jaar geleden werd het informatiecentrum officieel in gebruik genomen.

1 dag geleden
Tractoren, bier en een zomerzon: Thoolse Dagen weer een succes [FOTOALBUM]

OUD-VOSSEMEER - Rokkende tractoren, waarvan de ene een nog grotere rookpluim produceert dan de andere, liters koud bier en een stralende zomerzon. Jong en oud genoot afgelopen weekend van de Thoolse Dagen, oftewel trekkertrek. Het jaarlijks terugkerende spektakel met veel tractorgeweld trekt elk jaar ongeveer 4000 bezoekers naar het industrieterrein, zo vertelt Adrie Houke van de Stichting Thoolse Dagen.

2 dagen geleden
Ringrijden en vuurwerk stelen de show tijdens Koningsdag Tholen [FOTOALBUM]

THOLEN - Beter weer hadden de Oranjecomités van Koningsdag zich niet kunnen wensen. Onder een stralende zon werd deze feestdag zaterdag gevierd in de gemeente Tholen. In de stad keerde het ringrijden terug op de Markt. Bekijk de foto's van Rien Burgers onderaan dit artikel.

2 dagen geleden
Aan de keukentafel met Jack Westdorp: ‘Liefde en verlies zijn twee kanten van dezelfde medaille’ [AAN DE KEUKENTAFEL]

SINT-ANNALAND - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Jack Westdorp van Memorabele Momenten.

3 dagen geleden