Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waarschuwing: Hoge concentratie lood in Thoolse grond

Waarschuwing: Hoge concentratie lood in Thoolse grond

THOLEN - Tholen blijkt een aandachtsgebied lood. Dit betekent dat er een opvallend hoge concentratie lood in de grond zit. Het gaat om Tholen stad en de andere kernen van de gemeente. Dat zegt het Zeeuws platform bodembeheer. Volgens deze organisatie is er geen reden tot paniek, maar is het wel noodzakelijk dat inwoners extra oplettend zijn. Zo adviseert men om extra voorzichtig te zijn met het eten uit eigen tuin en het laten spelen van je kinderen op de kale grond.

Het Zeeuws platform bodembeheer (bestaande uit de Zeeuwse gemeenten, Provincie, waterschap Scheldestromen en de Regionale Uitvoeringsdienst) en de GGD kwamen eerder al met het bericht dat op Thoolse bodem een hoge concentratie lood te vinden is. Nu willen zij dat nogmaals onder de aandacht brengen: "Dat lood nog voorkomt in onze leefomgeving is op zich geen nieuws. Het is de erfenis van het vele gebruik in het verleden in onder meer waterleidingen, verf, benzine.

Voor Zeeland is vorig jaar een kaart ontwikkeld waar de aandachtsgebieden op staan waar lood in verhoogde concentraties in de bodem voor kan komen. De aandachtsgebieden bevinden zich voornamelijk op plekken waar historisch gezien al langdurig bebouwing stond of staat. Dit zijn vooral de oude kernen van dorpen en steden, daarnaast ook andere bebouwde gebieden van voor de oorlog (ca. 1940)", zo stelt men. Tholen blijkt een van de gebieden in Zeeland waar inwoners extra voorzichtig moeten zijn, aldus de GGD en het Zeeuws platform bodembeheer. Het gaat om Tholen, Stavenisse, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk, Oud-Vossemeer, Sint Philipsland en Poortvliet.

Buiten spelen

Volgens de GGD zijn de effecten van lood op de gezondheid van volwassenen beperkt. "Jonge kinderen zijn gevoeliger voor lood. Lood kan een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het leervermogen. Daarom is het belangrijk dat vooral jonge kinderen (tot ongeveer 6 jaar), zo min mogelijk lood binnenkrijgen. Kinderen kunnen lood binnenkrijgen doordat zij bij het buitenspelen vingers en voorwerpen in hun mond steken en zo bodemdeeltjes met lood doorslikken. Ook als zij (veel) groente eet uit eigen tuin eten waar lood in de bodem aanwezig is, kunnen kinderen lood binnenkrijgen. Voornamelijk doordat er bodemdeeltjes aan de gewassen blijven hangen, maar ook doordat verschillende groenten lood kunnen opnemen", zo legt men uit.

Volgens de betrokken organisaties kunnen inwoners van deze aandachtgebieden het beste enkele simpele maatregelen nemen om ervoor zorgen dat zij en hun kinderen zo min mogelijk lood binnenkrijgen: "Bijvoorbeeld door het goed wassen van de handen na het buitenspelen, het bedekken van kale grond in de tuin met grasmatten, het goed wassen van eigen groenten en schone aarde gebruiken voor een eventuele moestuin."

Het Zeeuws Platform bodembeheer en GGD Zeeland hebben een voorlichtingsfolder over lood gemaakt voor ouders van jonge kinderen. De folder is verkrijgbaar via de website van de GGD Zeeland.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Tholen

Windbroke laat Keltische klanken horen in kerkje van Kattendijke

KATTENDIJKE - De Keltische folkgroep Windbroke treedt zaterdag (14 december) op in het kerkje van Kattendijke.

24 minuten geleden
Joris' Kerstboom hangt vol lieve wensen

MIDDELBURG – Joris’ Kerstboom is zaterdag op het Abdijplein in Middelburg vol gehangen met namen. Op het plein hing een gemoedelijke sfeer, waarbij veel werd gedacht aan en gesproken over mensen die worden gemist, ziek zijn en mensen die een steun zijn en daarom in het licht gezet moesten worden. Joris’ Kerstboom is een programma van de KRO-NCRV en vanaf zaterdag te zien op NPO2.

19 uur geleden
Provinciale cultuurprijs voor Engel Reijnhoudt

GOES - Engel Reijnhoudt heeft zondag de Goessche Diep Fondsprijs ontvangen.

20 uur geleden
Adrz krijgt vrijdag een nieuw zorginformatiesysteem

GOES - Adrz neemt vrijdag een nieuw zorginformatiesysteem in gebruik. Volgens het ziekenhuis neemt ze hiermee een belangrijke stap in het realiseren van digitale inzage van gegevens en uitwisseling daarvan binnen en buiten de regio.

20 uur geleden
Boom moet stapje opzij doen voor nieuwe kerk

THOLEN - De boom aan de Prins Bernardstraat in Tholen moet bijna letterlijk een stapje opzij doen voor de nieuw te bouwen kerk op die locatie. Hoewel buurtbewoners het er niet mee eens zijn dat de boom moet verhuizen vanwege de nieuwe plannen, is deze maandagochtend toch in alle vroegte uitgegraven.

20 uur geleden
Racoon te zien op Grote Markt tijdens actie 3FM

GOES - Racoon is één van de bands die optreedt tijdens de opening van Serious Request The Lifeline, de actie van radiozender 3FM voor het Rode Kruis.

20 uur geleden
CSW'ers schrijven brieven over mensenrechten

MIDDELBURG – Tijdens de actie ‘Write for Rights’ van Amnesty International schreven maar liefst zo'n 1300 scholieren van CSW Van de Perre in Middelburg een brief naar de autoriteiten van verschillende landen. Zo kwamen ze in actie voor mensen die onrecht is aangedaan.

23 uur geleden