Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waar is dit liturgisch kleed gebleven?

Waar is dit liturgisch kleed gebleven?

OOST–SOUBURG – Sinds het begin van de coronapandemie heeft de Protestantse Gemeente Oost-Souburg in de kerk aan het Oranjeplein de ruimte onder de toren als stiltekapel ingericht. Heel wat Souburgers, maar ook bezoekers van buiten het dorp, weten deze plek inmiddels te vinden. Ze komen er voor stilte en bezinning. Maar er is iets vreemds gebeurd: het liturgisch kleed is verdwenen.

Op zaterdagmorgen 21 november deed Leo Woltering, gemeentelid en gepensioneerd predikant, de deuren van de kerk open. Hij liep de stiltekapel in om kaarsjes aan te steken en zag dat het grote, groene liturgische kleed weg was. “Ik dacht dat iemand het misschien had meegenomen om te wassen”, blikt Woltering terug op bewuste ochtend.

Koud?

Na een telefoonronde bleek dat niemand het kleed in het bezit had, dus gingen de gemeenteleden in de buurt van de kerk zoeken. “We hebben in vuilnisbakken gekeken en in steegjes gezocht, maar niets gevonden. Misschien heeft iemand het kleed meegenomen, omdat hij of zij het koud had? Dat klinkt naïef, maar ik wil hierin geen kwade bedoelingen zien. Een andere verklaring is baldadigheid van iemand die niet weet wat de emotionele waarde is van dit kleed.”

Symboliek

Het bijzondere kleed is onderdeel van een set van vier, die zo’n 50 jaar geleden eigenhandig gemaakt zijn door leden van Protestantse Gemeente Oost-Souburg. Het moet veel werk geweest zijn om de kleden met Bijbelse symboliek te borduren. De vier kleden (groen, paars, wit en rood) wisselen elkaar gedurende het jaar af en hebben ieder hun eigen verwijzingen naar Bijbelse verhalen. Op het groene kleed staan graanhalmen en druiven die verwijzen naar de tijd van leren en terugkijken. “Het kleed helpt ons herinneren dat alles groeit en dat er altijd een nieuwe dag komt.” Vanuit die gedachte gaat de kerkenraad komende weken overwegen hoe het nu verder moet. Een incomplete set is immers niet bruikbaar. “Advent is begonnen, dus gebruiken we het paarse kleed. Met de kerst hangt het witte kleed en daarna zullen we een alternatief moeten verzinnen.”

Anoniem

De kerkenraad hoopt dat het mysterie opgehelderd wordt. Als degene die het kleed in het bezit heeft anoniem wil blijven bij het terugbrengen, heeft de kerkgemeente daarvoor begrip. “Breng het kleed terug, desnoods in een plastic tas die je achterlaat bij de kerk. De liturgische kleden zijn voor de kerk en de gemeente van grote waarde, dus we willen de set graag weer compleet maken.”

Advent

De stiltekapel is van maandag tot en met zaterdag vanaf 10.00 uur geopend. Op zondag is de stiltekapel vanaf 11.00 uur te bezoeken. Ter gelegenheid van advent is de kapel niet tot 17.00 uur maar tot 20.00 uur open. Buiten de kerk wordt een kerststal ingericht. Ook komt er een kerstboom te staan, waarin kerstwensen gehangen kunnen worden.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Vlissingen

Bunkercomplex Dishoek is open op bunkerdag 3 juni

DISHOEK - Het behoort weliswaar niet tot het grondgebied van Vlissingen, maar in de duinen van Dishoek bouwden de Duitsers een kustbatterij ter verdediging van het ‘Verteidigungsbereich Vlissingen’. Een deel van de bunkers is bewaard gebleven en kunnen tijdens de bunkerdag op zaterdag 3 juni worden bezichtigd.

2 dagen geleden
Politie ingezet bij conflict Oost-Souburg

OOST-SOUBURG – De politie is woensdagmiddag met meerdere eenheden ingezet voor een conflict in Oost-Souburg.

3 dagen geleden
Nieuw boek van Kees Bos over de 'Zeeuwse Rivièra'

VLISSINGEN - ‘De Zeeuwse Rivièra, actueel landschap in een zee van tijd’ is de titel van het nieuwe boek van Kees Bos. Het boek werd onlangs gepresenteerd in restaurant Hof aan Zee onderaan de duinen bij Valkenisse, gevestigd in een voormalige noodboerderij uit 1946. Het is een voor de hand liggende keuze voor Kees Bos aangezien deze locatie vaak het vertrekpunt is van zijn wandelingen langs de zuidwestkust van Walcheren.

3 dagen geleden
Studenten HZ opnieuw meer dan gemiddeld tevreden

VLISSINGEN - Uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2023 blijkt dat HZ-studenten opnieuw tevreden zijn over hun opleiding en hogeschool. Op alle vijftig onderdelen van zeven landelijk getoetste thema’s geven de studenten de HZ een score die significant hoger ligt ten opzichte van het landelijk gemiddelde. De kwaliteit is hiermee zeer constant.Van januari tot en met maart 2023 gaven studenten hun oordeel over hun studie. Dit jaar was de HZ-respons 46%, ten opzichte van een landelijke respons van 34%. De NSE-resultaten laten een heel positief en constant beeld zien, met scores die significant boven het landelijk hbo-gemiddelde liggen. Punten waarop de HZ goed scoort zijn onder meer de studiebegeleiding, de aansluiting op de beroepspraktijk, de sfeer op de opleiding, studiefaciliteiten en docenten.“We waarderen de hoge betrokkenheid van onze studenten en dat ze hun ervaringen hebben gedeeld via de Nationale Studenten Enquête,“ vertelt Barbara Oomen, voorzitter van het College van Bestuur van de HZ. “De resultaten passen precies bij wat we nastreven: het zijn van een persoonlijke hogeschool, waar studenten in een prettige en bruisende omgeving worden opgeleid en begeleid tot de professionals van de toekomst. We zijn ook trots dat we met de resultaten op hetzelfde hoge niveau blijven als dat van vorig jaar. Dat is een groot compliment waard aan alle HZ-medewerkers die dit mogelijk maken.” De Nationale Studenten Enquête vormt een bron van informatie voor de HZ en toekomstige HZ-studenten. De resultaten worden gebruikt om de kwaliteit van het onderwijs en de organisatie te blijven verbeteren en om te innoveren. Studiekiezers zien de kwaliteit van de school door de ogen van de huidige student wat kan helpen bij het maken van de studiekeuze.

4 dagen geleden
Geslaagde moederdagactie: Honderden gratis taartjes over de toonbank

VLISSINGEN - Honderden moeders zijn afgelopen Moederdag verrast met een gratis taartje van hun lokale bakker, dankzij de Moederdag-actie van de Bode. Alle Vrienden van de Bode mochten kosteloos een taartje ophalen!

4 dagen geleden
Wederom cocaïne aangetroffen tussen de bananen

VLISSINGEN - Tijdens een reguliere douanecontrole in de haven van Vlissingen is op dinsdagmiddag 30 mei 600 kilogram cocaïne aangetroffen in een lading bananen.

4 dagen geleden
Auto te water bij rotonde Sloeweg

VLISSINGEN - Een automobiliste is dinsdagmiddag met haar auto te water geraakt bij de rotonde op de kruising van de Sloeweg en de Hercules Segherslaan in Vlissingen.

5 dagen geleden