Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VWS: testaanbieder fraudeerde niet, handelde wel onrechtmatig

VWS: testaanbieder fraudeerde niet, handelde wel onrechtmatig

DEN HAAG (ANP) - De aanbieder van coronatesten die eerder deze week het werk moest staken wegens verdenkingen van fraude, heeft toch niet gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. Wel zijn er onrechtmatig herstelbewijzen afgegeven. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

Het gaat om het bedrijf Spoedtest.nl, een van de grotere aanbieders in Nederland. Eerder deze week zei demissionair minister Hugo de Jonge dat er "sterke vermoedens" waren dat er ten onrechte vaccinatiebewijzen waren afgegeven. Het ministerie had zelf verdachte patronen opgemerkt, en had die voorgelegd aan een forensisch onderzoeksbureau. Dat bureau trok de conclusie over frauduleuze vaccinatiebewijzen.

Uit informatie van het bedrijf blijkt dat op grote schaal herstelbewijzen zijn afgegeven. Daarbij was echter geen sprake van fraude, legt een woordvoerder uit. De mensen voor wie de herstelbewijzen werden uitgegeven hadden wel recent positief getest, maar het uitgeven van herstelbewijzen hoort door de GGD te worden gedaan.

Weer aan het werk

Het bedrijf werd vanwege de verdenking afgesloten van de CoronaCheck-app. Nu die verdenking van de baan is "is er geen directe aanleiding meer om de tijdelijke ontzegging van de toegang tot CoronaCheck te handhaven", schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Spoedtest.nl, dat ruim honderd testlocaties in Nederland heeft, kan dus binnenkort weer aan het werk. Het bedrijf heeft met het ministerie afgesproken geen gebruik meer te maken van het digitale portaal waarin coronatoegangsbewijzen kunnen worden aangemaakt.

Hoe het kan dat het onderzoeksbureau er zo naast zit, is nog onduidelijk. Daar volgen nog gesprekken over, aldus de woordvoerder.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

1 uur geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 dag geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

1 dag geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden
Meer gevallen van mazelen, nieuw cluster opgedoken in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.

1 week geleden
Stamcelbank krijgt erkenning niet terug

DEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.

1 week geleden
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 weken geleden